Депутат запорізької міськради Михайло Прасол розповів, яким бачить рідне місто

1762
0

Як зробити місто Запоріжжя чистим, зеленим і комфортним для проживання громадян, «Верже» поцікавилось в очільника фракції «Українське обєднання патріотівУКРОП» у Запорізькій міській раді, члена політради партії Михайла Прасола. Наш співрозмовник розповів, які завдання і проблеми сьогодні стоять перед депутатами і як укропівці допомагають громадічого прагнуть і як цього досягти

—     Півтора року вже минуло з виборів. Політична сила УКРОП у Запоріжжі – активна опозиція. Скажіть, Михайле, шкодуєте чи ні, що не потрапили у виконавчу владу?

—     Щоб стати успішною командою в міському самоврядуванні, надкорисно провести в опозиції цілу каденцію. Це так само, як засвоїти спецкурс «Як ефективно керувати містом». Тим більше, що помилки наших опонентів – відкрита книга. Ми стежимо за кожним кроком і постійно навчаємось.

В 2015 році ми боролись за перемогу, зараз ми робимо все, щоб зробити управління містом Запоріжжя ефективним, а зміна влади – це лише проміжний крок.

Представники УКРОПу не отримали жодних посад. Більше того, вирішуючи проблеми громадян, ми жодного разу не просили нічого для себе. Вважаю, що це  ­ універсальна тактика, оскільки у нас не виникає жодних зобов’язань. Ми вимагаємо від влади виконання своїх обов’язків в інтересах шкіл, лікарень, ОСББ, всіх громадян, які сьогодні потребують допомоги.

—     В чому, на ваш погляд, ключова помилка мерії Запоріжжя?

—     Заводська команда є міцною, але головна мотивація кожного в ній –  страх. Ним просякли кабінети мерії, за кожним  через відеокамеру стежить Шурма. В такій атмосфері неможливо згенерувати нічого успішного. З переляку міська влада сягає з вогню у полум’я,  викидаючи неадекватні кошти на реконструкції, закупівлі  і ремонти, але все ж таки не має жодного успішного проекту. Про стратегічне планування годі і мріяти, кожну сесію ми змінюємо затверджений кошторис міста, проте він не стає від цього більш ефективним.

Команда УКРОП – повна протилежність Опоблоку. Очільник УКРОПу Запорізької облради Ярослав Гришин – антипод мера Володимира Буряка. Скажу так, що креативність і творчість – ознаки нашої партійної роботи. Стратегічне планування – це наш постійний процес. Кожен член нашої команди почувається впевнено і безпечно, бо за своїх ми боремось до остаточної перемоги.

—     Як партія, що знаходиться в опозиції, ви змушені критикувати владу. Однак, враховуючи правило:  «Критикуючи – пропонуй», що ви запропонували Запоріжжю і області за півтора року каденції?

—     В Україні і в Запоріжжі УКРОП – партія, що захищає. Своєю активною позицією ми захистили:

­ 8 інтернатів області від абсурдного злиття заради оптимізації, що призводить до збільшення витрат і гірших умов для дітей;

­ Інститут післядипломної освіти від спроб незаконного знищення та ліквідації. Адже саме у цьому закладі проходять підготовку понад 30 тисяч вчителів області, які наразі  мають впроваджувати реформу освіти для наших дітей;

­ бюджет міста і області від розкрадання. Ви знаєте, що за кожною підозрою стоїть кримінальна справа, ініційована депутатами від УКРОПу;

­ цілі галузі (освіта, медицина, пенсійний сектор) від так званих «перегибів» у реформах;

­ дітей у школах від загроз;

­ тарифи від зростання. Також підтвердили, що КП «Наше місто» ­ створений незаконно монополіст, що завищує ціни на обслуговування у 3 рази;

­ пільговиків від свавілля транспортної системи міста.

Ви маєте знати, що кількість пільговиків у громадському транспорті Запоріжжя не є обмеженою. Тому так зване правило «двоє пільговиків – на одну маршрутку» ­ міф місцевих  перевізників, і це незаконно. В управлінні з питань транспортного забезпечення міськради нам пояснили: обмеження за кількістю або категорії громадян, які мають право на пільгу під час перевезення автобусних маршрутів загального користування,  відсутні! Отже, водії повинні возити стільки пільговиків, скільки в салоні є вільних місць. Наразі ми допомагаємо понад 50000 запоріжців відстоювати свої права, що прописані в ст. 37 Закону України «Про автомобільний транспорт».

Я перерахував тільки основні завдання, робота над якими нашою укропівською командою ведеться щоденно. Існує і безліч інших проектів, які виникають миттєво, проте ми й реагуємо на них миттєво. Годі й казати, що до мене особисто звертаються за допомогою постійно, і я реагую, вирішуючи питання.

—     Якими ви бачите наслідки для Запоріжжя та області сьогоднішніх реформ?

—     Партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» по всій Україні і ми в Запорізькій області відстоюємо права громадян у період реформування. Зокрема, що стосується пенсійної реформи,  головне, не допустити приховування збільшення пенсійного віку.

Нардепи з УКРОПу подали понад 20 поправок до так званої пенсійної реформи, яку парламент схвалив у першому читанні. Варто виключити з урядового проекту закону всі норми, які стосуються фактично прихованого підняття пенсійного віку через збільшення страхового стажу до 35 років для чоловіків та 30 років – для жінок і заборони виходу на пенсію до 65 років, якщо недостатньо страхового стажу.

Вважають за необхідне партійці зберегти індексацію пенсійних виплат та щороку перераховувати їх на 100% зростання середньої заробітної плати порівняно з попереднім роком та на 50% показника інфляції. При цьому в урядовому законопроекті зазначений перерахунок на 50% від зростання середньої зарплатні та 50% від підвищення споживчих цін,  а індексація цін виключається із законодавчого поля країни.

Депутати­укропівці пропонують надати жінкам, які мають не менше 30 років страхового стажу, право на призначення пенсії за віком незалежно від віку. Жінки, які народили трьох або більше дітей, повинні мати право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 55 років та за наявності не менш ніж 20 років.

—     Вже найближчої сесії за вашої ініціативи буде розглянуто питання про присвоєння звання «Почесний громадянин Запоріжжя» відомій вишивальниці Валентині Харловій.

—     Так, я познайомився з Валентиною Гаврилівною не так давно. Знаєте, я дуже захоплений, яка прекрасна вона людина, наскільки ця 80­річна пані талановита та сповнена енергії творчості та української гідності.

За все життя у цієї талановитої пані ­ тільки звання Заслуженого вчителя України. Хоча своїми руками та душею вона пише історію українців, плекає наші культурні надбання і передає ці здобутки новим поколінням. Валентина Гаврилівна Харлова здійснила трудовий подвиг – за 58 років стажу зібрала і описала 400 видів технік вишивки, навчила понад 3000 учнів по всьому світу.

Хоча ця жива легенда української вишивки і Запоріжжя отримує пенсію з доплатами близько 1400 грн. Але коли пані Валентину Гаврилівну питають, чи потрібно їй звання Почесного громадянина, вона відповідає, що хоче залишити після себе слід на цій землі. Вважаю, ми маємо турбуватись і про нашу гідність, це звання має бути у такої легендарної людини.

—     Яскравих і помітних представників УКРОПу і Вас, Михайле, іноді звинувачують в захопленні піаром на тлі мовчазного мера, який раз на  рік виходить до журналістів, укропівців в ефірі багато. Ви ­ найвідоміший депутат міськради у соціальній мережі «Фейсбук» після Кальцева. Ярослав Гришин – очевидний лідер серед обласних депутатів, яких впізнають. Як вам це вдалося з урахуванням того, що більшість комунікацій для вас як для опозиції, зрозуміло, є закритими?

—     Визнання того факту, що виборцю відома і зрозуміла діяльність партії і депутатів, ­ це визнання професіоналізму команди. Ми використовуємо для цього соціальну мережу «Фейсбук» ще й тому, що таке інформування дає можливість виборцю одразу виразити свою думку щодо наших проектів рішень та депутатської роботи. Отже, на противагу мерії Запоріжжя, що звітує раз на рік, ми відкриті  і на зв’язку цілодобово.

—     Ви працюєте і безкоштовно служите громаді в якості депутатів, вас не дратують нескінченні поради людей, які, можливо, висловлюються від банальної нудьги, а іноді і гостро критикують?

—     Ми навчились приймати критику і радіти цінним думкам та порадам. Зараз  працюємо над баченням міста Запоріжжя за умови, що влада міста працює на людей. В цьому процесі думка містян – це скарб. Ми формуємо постійну робочу комунікацію з лідерами думок для формування стратегії розвитку міста. Якраз  у «Фейсбуці» ці лідери проявляють себе.

—     Представники УКРОПу частіше за інших стають об`єктом критики в ЗМІ, що скажете з цього приводу?

—     Ми – єдина реальна опозиція чинній владі в Україні і в місті Запоріжжі, наші опоненти не розпилюють зусиль і спрямовують всі свої ресурси в наш бік, щодня додаючи нам більше і більше впізнання. Однак з цього професійно підготовленого  контенту ми за півтора року жодного разу не відшукали корисної критики. Головний мотив цих повідомлень – ми, УКРОПи, їм не подобаємось, проте ми і не намагались. Ми вірно робимо свою справу.

—     Отже, розставання з двома депутатами міської фракції – не помилка?

—     Це абсолютно правильне рішення ще й тому, що ми ­ нова політсила, до нас приєднуються патріоти кожного дня, дехто з них стають кандидатами в депутати на виборах ОТГ. Всі ці люди мають поділяти наші цінності: ми своїх відстоюємо до перемоги, але зради не пробачаємо. Тому активісти, що йдуть в політику заради політичних загравань, нехай одразу йдуть до інших політсил.

Ми беремо активну участь у виборах ОТГ, нас цікавлять активісти із стратегічним мисленням. До нас долучаються люди, що вже мають бачення майбутнього своїх громад. Зі свого боку, як «юридична фракція» (як нас прозвали опоненти),  ми допомагаємо оформити це бачення в проекти рішень.

—     І,  нарешті, яким має бути Запоріжжя на думку партії УКРОП і голови фракції Запорізької міськради Михайла Прасола?

—     Запоріжжя має бути ЧИСТИМ, КОМФОРТНИМ, ЯСКРАВИМ. Ми впевнені, таким місто хотіли б бачити всі містяни. З діючою владою досягнути цього неможливо, оскільки власник мерської команди – найбільший забруднювач повітря в Запоріжжі, для них зробити Запоріжжя чистим означає знищити себе. Отже,  для досягнення першого критерію владу необхідно змінити, ми це зробимо .

Другий крок – чесно і системно зробити місто Запоріжжя комфортним. Для цього ми навчаємося в національних і європейських проектах.

Так, очільник фракції УКРОП Запорізької обласної ради, правозахисник Ярослав Гришин цього року став слухачем Української школи політичних студій (УШПС). Це ­ освітньо­мережевий проект, розроблений з метою підвищення культури публічної політики в Україні і дає ефективні інструменти для вдосконалення на місцях.

Мені випала честь проходити навчання у Школі лідерів громад при УШПС. Програма школи направлена на розвиток та посилення ефективності місцевих громад у прийнятті якісних управлінських рішень на місцевому рівні. Вже за першу сесію, в якій я брав участь минулого тижня, було розроблено стратегічний план розвитку громади міста.

Вивчаючи досвід європейських міст, після обміну досвідом з реформаторами стає зрозуміло: процвітаючим, комфортним та чистим місто зроблять жителі, особливо запорізька молодь. В цьому наш стратегічний план.

Дарина ШЕЛЕСТ