Громади Запорізького краю отримують гроші від бюджету та міжнародних проектів

683
0

У Запоріжжі відбулося засідання за на тему: «Досвід створення інституцій місцевого розвитку» за участю представників відділень асоціації міст України та проекту ПРОМІС.

Проект ПРОМІС працює в п’яти областях України, у томі числі в Запорізькій області співпрацює з містами Запоріжжя, Енергодар, Бердянськ. Основним завданням проект ставить реформування регіональних відділень і перетворення їх на сервісні центри, які будуть надавати широкий спектр послуг територіальним громадам.

За словами керівника апарату Запорізької облдержадміністрації Зінаїди Бойко, на території області створено 40 об’єднаних територіальних громад. Із них у 34 проведено перші місцеві вибори, у тому числі в шести — у 2015 році, в 10 — у 2016, 18 — у 2017. Ще в двох призначено перші місцеві вибори на 24 грудня та чотири очікують рішення ЦВК.

У 2017 році 16 ОТГ Запорізької області отримали державну субвенцію на загальну суму 70 млн. 918 тис. 800 грн. Територіальними громадами реалізується 116 інфраструктурних проектів. За станом на 08.12.2017 освоєно 39 млн. 268 тис. 100 грн. коштів державної субвенції, що становить 55,4 % від загального обсягу. Також у 2017 році на підтримку розвитку 24 об’єднаних територіальних громад, що утворилися в 2015 — 2016 роках, з обласного бюджету отримали фінансування в розмірі 12 млн. грн. — по 500 тис. грн. кожна.

— Майже всі громади беруть активну участь у проектах міжнародної технічної допомоги, залучаючи значні фінансові ресурси на модернізацію інфраструктури, покращення бізнес-середовища та наближення адміністративних послуг до громадян. Такі проекти як ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», міжнародні організації GIZ, Європейський інвестиційний банк, Український фонд соціальних інвестицій та інші надають значні фінансові ресурси для сприяння розвитку ОТГ, — повідомила Зінаїда Бойко.

Зокрема, яскравим прикладом є реконструкція будівлі адміністративно-медичного призначення в Комиш-Зорянській громаді. За підтримки ПРООН проведено комплекс заходів із реконструкції та підвищення енергоефективності будівлі. Це дозволило наблизити медичні послуги до жителів громади, значно підвищити їх якість.

Берестівська громада реалізувала проекти загальною вартістю більше 2 млн грн. За ці кошти відремонтовано громадські будівлі та створено комфортні умови для дозвілля, заняття спортом членів громади. Громада обрала шлях активного просування власних ініціатив серед грантових організацій та має перспективи залучення значних ресурсів для свого розвитку.

У рамках роботи Проекту ЄС/ПРООН у Воскресенській об’єднаній територіальній громаді створено сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, який виробляє брикети з соломи, переробляє зернові в крупи чотирьох видів, виготовляє макаронні вироби. Це дозволило створити нові робочі місця та замінити вугілля на біопаливо. Як і всі мікропроекти в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», кооперативи отримали співфінансування з обласного бюджету в розмірі 10% вартості проектів. Така форма організації виробництва в громадах, як сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, довела свою ефективність.

Прикладом успішної роботи громади щодо залучення інвестицій також є Біленьківська сільська об’єднана територіальна громада. На її території за інвестиційні кошти компанії «Нібулон» побудовано перевантажувальний термінал з відвантаження зернових та олійних культур на річковий транспорт.