ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ» сприяє вирішенню гострих питань Кирилівської громади

1062
0

Забруднення Запорізьким залізорудним комбінатом водойм і проблеми Молочного лиману обговорили заступник голови Громадської організації «СПРАВЖНІ ДІЇ» Максим Кисельов та голова Кирилівської селищної об’єднаної громади Іван Малєєв під час робочої зустрічі.
В обговоренні проблемних для Кирилівської громади питань також взяли участь заступник голови ОТГ Ігор Коробко, голова Якимівської районної ради Юрій Шило та старости сіл, що входять до ОТГ.

Зокрема, керівництво ОТГ звернулося до громадськості із проханням посприяти у вирішенні наболілого питання незаконного використання Запорізьким залізорудним комбінатом става-випаровувача. Водойму площею більше 4000 га, яка знаходиться в межах Утлюцького лиману і є об’єктом природно-заповідного фонду, підприємство використовує для зливу виробничих відходів, зокрема, води відкачаної мінералізованої.
При цьому, підприємство не дотримується вимог природоохоронного законодавства щодо поводження та утилізації відходів, небезпечних для навколишнього природного середовища та здоров’я людей. Крім того, ЗЗРК не має відповідних дозвільних документів.

За словами місцевих мешканців, східний вітер піднімає з пересохлого дна ділянки «відстійника» важкі метали та виробничі відходи підприємства ЗЗРК, а потім переносить їх на територію прилеглих сіл – Атманай, Солоне, Нове, утворюючи червоні пилові бурі. Люди скаржаться не тільки на постійне затхле та забруднене повітря, але й кажуть – у селах збільшилася кількість онкозахворювань та захворювань органів дихальної і серцево-судинної систем.

Громада неодноразово зверталася до керівництва комбінату з вимогою дотримуватися екологічних норм та запроваджувати нові технології для зниження мінералізації шахтних вод перед скиданням. Проте ЗЗРК залишив ці звернення без уваги.
В свою чергу, голова Кирилівської ОТГ Іван Малєєв наголошує, що комбінат не бере жодної участі у вирішенні інфраструктурних проблем прилеглих населених пунктів. Так, греблі, які відділяють став-випаровувач від лиману та моря, знаходяться в аварійному стані. Після дощів дороги на греблях розмиває так, що ними не пройти – не проїхати.

Місцева влада пропонувала керівництву ЗЗРК спільними зусиллями відремонтувати дороги, бо самотужки цього зробити не може через брак коштів в бюджеті. Але посадовці підприємства тільки відмовчуються. Що характерно, використовуючи землю і водойми Кирилівської громади, завдаючи шкоди навколишньому середовищу й людям, що тут живуть, Залізорудний комбінат за всі роки використання става-випаровувача не сплатив жодної копійки податків до місцевого бюджету, зокрема, екологічного.
Нагадаємо, раніше ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ» звернулася до обласної прокуратури та Державної екологічної інспекції в Запорізькій області із заявою щодо незаконного використання ПАТ «Запорізький залізорудний комбінат» става-випаровувача для розміщення виробничих відходів.

Також учасники наради обговорили критичну ситуацію, що склалася у Молочному лимані. Йшлося про необхідність розчищення промоїни між лиманом та Азовським морем, установки геотуба та реалізацію інших заходів з порятунку риби та збереження екосистеми лиману.

На завершення зустрічі заступник голови ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ» Максим Кисельов та голова Кирилівської ОТГ Іван Малєєв домовилися про співпрацю та узгодили план спільних дії із вирішення актуальних для громади питань.