Все, що потрібно знати про монетизацію субсидій

879
0

З 1 січня 2019 року в Україні запроваджена нова форма надання житлової субсидії. Кабінет Міністрів України змінив «правила гри», що, звичайно, викликало багато запитань в одержувачів пільг, бо довгий час не було конкретної інформації стосовно механізму видачі грошової форми надання субсидії. Втім, нещодавно заступник директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької ОДА Катерина Кривошей розповіла про нюанси нововведення

Кабінет Міністрів України 27 грудня 2018 року схвалив Постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати. Так, монетизація відбуватиметься у три етапи.
Першими учасниками монетизації пільг і субсидій стануть ті сім’ї, які з 1 січня 2019 року вперше звернуться за допомогою. Субсидія від держави надходитиме на їхній персональний обліковий запис в «Ощадбанку». Банк, в свою чергу, розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS­повідомленням громадян.
Тобто запоріжці, які оформили субсидію, «на руки» гроші отримувати не будуть.
Щоб було зрозуміло, наведемо приклад: домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1500 гривень. А сума всіх комунальних платежів складає 2000 гривень. 1500 субсидійних гривень «Ощадбанк» перерахує надавачам послуг та поінформує сім’ю субсидіанта про те, що треба доплатити за «комуналку» 500 гривень.
З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.
А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.
Катерина Кривошей також пояснила, чи потрібно повторно подавати документи на надання субсидії.
— Усім отримувачам пільг і субсидій у травні 2019 року обов’язково потрібно подати Заяву на монетизацію і Декларацію про доходи в управління соціального захисту населення та надати дозвіл на обробку персональних даних. В «Ощадбанк» йти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту населення, державний банк та надавачів комунальних послуг.
Тим, хто звернеться за допомогою вперше у 2019 році, у травні вже не потрібно поновлювати документи.
— Чи потрібно самостійно відкривати рахунок?
— На кожного одержувача субсидій після опрацювання заяви на монетизацію автоматично відкриють персональний обліковий запис в банку, де буде відображатися розмір житлової субсидії у грошовій формі.
Персональний обліковий запис матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду.
«Ощадбанк» щомісяця інформуватиме субсидіантів та пільговиків SMS­повідомленням про надходження коштів від держави, використання грошей та залишок.
Після закінчення опалювального сезону — у червні — суми невикористаних коштів перераховуватимуться на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії.
— Як відбуватиметься оплата комуналки?
— Все відбуватиметься автоматично. Щомісяця надавачі комунальних послуг для «Ощадбанку» формуватимуть онлайн­платіжку субсидіанта. Банк згідно з наданою інформацією перераховуватиме їм субсидію. Про це та про те, скільки залишається заплатити за комуналку, «Ощадбанк» одразу інформуватиме субсидіанта SMS­повідомленням.
Додаткові консультації можна буде отримати у контакт­центрі «Ощадбанку» за тел.: 0­800­210­800.
— Чому «Ощадбанк»?
— «Ощадбанк» є державним уповноваженим банком щодо десятка урядових програм та має понад 15 років досвіду співпраці з підприємствами паливно­енергетичного комплексу. Банк володіє найбільшою мережею відділень — понад 3200, які присутні в тому числі у сільській місцевості, де найбільша кількість субсидіантів, та має великий досвід щодо виплат соціальної допомоги й пенсій великій кількості клієнтів одночасно. Тому було визначено проводити монетизацію пільг і субсидій саме через цей державний банк. Жодних комісій від субсидіантів та пільговиків за обслуговування персональних облікових рахунків «Ощадбанк» не братиме.
— Чому гроші не будуть видавати на руки?
— В Україні субсидію отримує майже половина українських сімей. Якщо одразу роздати такій кількості людей гроші на руки, є ризик гіперінфляції. Уявімо ситуацію, 8 мільярдів гривень щомісяця замість оплати комунальних послуг попадатимуть на споживчий ринок. Уже через два місяці житлово­комунальне господарство України спіткає колапс, адже надавачі послуг не зможуть розрахуватися з тим же «Нафтогазом» за куплений газ.
Тому допомога надходитиме на персональний обліковий запис субсидіанта та пільговика в «Ощадбанк», а все, що залишиться після оплати комунальних послуг протягом року, за результатами опалювального сезону українці зможуть отримати у відділенні банку готівкою.

Стаття підготовлена за матеріалом, який надали представники
Департаменту соцзахисту населення ЗОДА