Запорізькі медики закликають не зволікати з вакцінацією проти кору

839
0

У Запорізькій облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» з актуальних питань профілактики захворюваності на кір. За даними, наведеними фахівцями під час «круглого столу», у Запорізькій області з початку року зареєстровано 228 випадків кору. Захворіли 153 дорослих та 75 дітей.

— На території України досить тривалий час не було вакцини проти кору, тож багато хто пропустив календар щеплень. Нині ми маємо багато дорослих, які захворіли на кір. Також відомо багато випадків, коли батьки через різні релігійні причини відмовляються від щеплення дитини. Спалахи кору фіксуються по всій Україні, не оминуло це й Запорізьку область. Лише шляхом вакцинації можна уникнути цього захворювання. У закладах охорони здоров’я є достатньо вакцини для щеплення. На сьогодні головна мета – донести до людей необхідність вакцинації для уникнення хвороби, — наголосила директор департаменту охорони здоров’я ЗОДА Вікторія Клименко.

За інформацією Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, як серед дітей, так і серед дорослих у 90% випадків хворіли не щеплені або не повністю щеплені. Серед дорослих госпіталізація склала 75%, серед дітей – 53%. У двох випадках зареєстровано тяжкий перебіг хвороби, хворі перебували в реанімаційному відділенні. У сім’ях, де за релігійними переконаннями не проводили вакцинацію, на кір захворіли 48 осіб. Захворюваність у релігійних сім’ях склала 21% від усіх захворілих по області.

З метою стабілізації епідситуації з кору проводяться профілактичні щеплення серед дітей та дорослих груп ризику. Так, з 2017 року проводяться додаткові заходи з охоплення щепленням дітей. Серед усіх дітей області, які повинні мати за віком одну дозу вакцини проти кору, охоплено щепленням 94,9%, дві дози – 97,5%.  На цей час ще залишаються нещепленими або не повністю щепленими 13 тисяч 644 дитини із 286 тисяч 978 дітей, які проживають в області.

Нагадаємо, кір — інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, запалення мозку (менінгіт) тощо, а також до інвалідності та смерті.

Специфічного лікування від кору не існує, тому єдиний спосіб запобігти ускладненням та летальним випадкам — це вакцинація.

 

Читай также: В Запорожье немецкие оккупанты занимались рыболовлей (ФОТО)