Україна 19 лютого відзначає День Державного герба – Тризуба

1469
0

19 лютого 1992 року 231-м голосом Верховна Рада України затвердила Тризуб як Малий герб України, назвавши його «головним елементом великого Державного герба України». Це стало завершальним етапом символічної візуалізації української державності — маючи гімн, Прапор і герб, Україна могла повною мірою презентувати себе в світі. 

Ось низка цікавих фактів про славетний символ, яких ви могли й не знати:

— Символ тризуба використовувався на наших землях ще в IV-III столітті до нашої ери. У трипільців він слугував знаком родових і племінних старійшин.

— Тризуб широко використовував князівський рід Рюриковичів. Вони карбували його на монетах, печатках і навіть на цеглі, з якої будували церкви.

— Перша писемна згадка про тризуб датується X століттям. Про нього було написано в болгарському літописі «Хроніка Манасії».

— Розмови про тризуб як державний герб уперше почали точитися за часів Української Центральної Ради. Дискусія була запеклою. Одні пропонували взяти за основу золотого галицького лева, другі – зображення архістратига Михаїла, треті – козака з мушкетом часів Гетьманщини. Однак голова Центральної Ради Михайло Грушевський запропонував компромісний варіант – тризуб, який уподобали майже всі сторони суперечки.

— Назва «тризуб» з’явилася вже потому, як він став Державним гербом УНР. Раніше ж історики окреслювали символ як «геральдичний знак» тощо, не даючи йому якихось конкретних імен.

— Над доопрацюванням вигляду тризуба в часи УНР працював художник Василь Кричевський. Він зробив його більш видовженим, ніж версія князівських часів, потрактувавши як образ сокола, що летить униз.

— Історики досі не можуть остаточно визначитися з тим, яке саме значення має тризуб. Найбільш правдивою видається теорія про те, що його головна ідея – це число три як поєднання трьох основ буття, як троїстість життєвого простору тощо.

Джерело – офіційна сторінка у Facebook УКРОП Запоріжжя:

https://www.facebook.com/814849895258039/posts/2071617689581247?sfns=mo