Голова фракції УКРОП Запорізької облради Ярослав Гришин вимагає проведення обов’язкового конкурсу для кандидатів на пост голів ОДА 

631
0

Час «кишенькових» губернаторів президента минув, очолювати обласні державні адіміністрації (ОДА) в Україні мають кращі кандидати за результатами проходження багатократного прозорого конкурсу. Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook заявив голова фракції УКРОП Запорізької обласної ради, правозахисник Ярослав Гришин.

Подав проект рішення — звернення до ВРУ -необхідно скасувати абсурдні зміни до Закону України «про державну службу»,…

Опубліковано Yaroslav Gryshyn Четвер, 11 квітня 2019 р.

Депутат подав проект рішення на розгляд майбутньої сесії про звернення депутатів Запорізької облради до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Президента щодо внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби, що має на меті внесення змін в Закон України «Про державну службу».  Разом з тим, внести законодавчі зміни задля проведення багатоетапного прозорого та відкритого конкурсу на займання важливих посад, щоб гідні очільники ОДА працювали задля розвитку громад.

Зокрема, в документі зазначається, що з листопада 2017 року голови обласних державних адміністрацій та їхні заступники втратили статус державних службовців і до сих пір на них не розповсюджуються обмеження, визначені Законом «Про державну службу». Окрім того, скасовані конкурси на посади голів місцевих держадміністрацій та керівників центральних органів виконавчої влади. Сьогодні голів ОДА призначає одноособово президент за поданням Кабінету Міністрів.

«Абсурдність даних змін дозволяла Порошенко призначати кишенькових губернаторів, яскравим представником яких є ще поки губернатор Запорізької області Костянтин Бриль, «відзначився» участю в багатьох корупційних скандалах. Завдання губернаторів старого формату — фальсифікація виборів, хабарництво та впровадження незаконних схем. Тільки чесний відкритий конкурс із проходженням поліграфу. Тільки найкращі доброчесні профі з відповідною компетенцію мають керувати областями України»,- відзначив під час відеозвернення на своїй сторінці у соцмережі Facebook Ярослав Гришин.

Як відмітив депутат-укропівець, у Законі України «Про державну службу» в редакції 2015 року прописаний конкурсний порядок призначення на посад голів місцевих держадміністрацій. Таке рішення раніше ухвалено на підставі рекомендацій європейських експертів задля підвищення професіоналізму держслужбовців, прозорості та підзвітності громадянському суспільству.