«Перед нами стоїть велика відповідальність – зберегти бібліотеки Запоріжжя», — депутат Михайло Прасол

863
0

За ініціативи депутата Михайла Прасола Запорізька міськрада на сесії 26 червня ухвалила проект рішення про збереження, розвиток та захист від знищення бібліотек Запоріжжя

За словами автора проекту Прасола, варто не допустити скорочення філій бібліотек, звільнення професійних працівників, припинення оновлення книжкового фонду і відповідно фактичне знищення бібліотек Запоріжжя як для дітей, так і дорослого населення.

«Перед нами стоїть велика відповідальність – зберегти бібліотеки. У Великій Британії тільки щомісяця громадяни купують 500 тисяч книжок. У нас в Запоріжжі містяни стикаються з тим, що зменшився на 50% книгообіг у кожній бібілотеці. Зокрема, періодичні видання в запорізькі бібліотеки чомусь більше не надходять, хоча близько половини читачів приходить сюди заради них. Також у більшості філій відсутня чи низька якість інтернет-послуг та комп`ютерної техніки. Необхідно переглянути умови комфорту як для читачів, так і для працівників у більшості читалень. Не можна допустити штучне знищення бібліотек у Запоріжжі», – зазначив Михайло Прасол.

«Вимагаю не допустити скорочення чисельності бібліотек міста Запоріжжя та їхнього закриття; не допустити суттєвого скорочення обсягів фінансової підтримки бібліотек міста Запоріжжя; надати додаткове фінансування бібліотекам міста Запоріжжя для отримання періодичних видань та придбання видавничої продукції для забезпечення потреб мешканців міста. Разом з тим окремим пунктом пропоную департаменту культури й туризму Запорізької міськради надати повне сприяння при проходженні працівниками бібліотек атестації з метою недопущення звільнення кадрів», – йдеться в документі проекту рішення.

Зазначимо, що раніше про закриття бібліотек повідомляв депутат Запорізької обласної ради Ярослав Гришин.

«Мерія та департамент культури і туризму Запорізької міськради своїми діями фактично знищують та доводять до закриття 37 бібліотек по місту Запоріжжя. Як саме? Це незаконні переатестації, нескінченні перевірки, зменшення фінансування в 2 рази. Вже звільнилися 20 співробітників під тиском, а нових спеціалістів не приймають. 37 бібліотек для чиновників заводомеріі — це не 37 сімей, і не мільйон книг, і не людей та дітей, що їх читають! Це шанс урізати фінансування та кинути їх на піарні концертні шоу. Та ще це 37 об’єктів нерухомості, які можна приватизувати та перетворити на САЛОНИ КРАСИ», — зазначив Ярослав Гришин під час відеозверення у Facebook.