У Запоріжжі відремонтують легендарний «Метеор»

1244
0

У Запоріжжі група ентузиастів реконструює легендарне пасажирське судно на підводних крилах типу «Метеор». Років тридцять тому судна на підводних крилах були звичайним видом транспорту для українських річних магістралей, а зараз ті, що залишилися, можна порахувати по пальцях однієї руки.

Дніпром курсували десятки таких суден, від причалів Запоріжжя кожні 30-40 хвилин відходили рейси на Енергодар, Херсон, Миколаїв, Черкаси, а дістатися із Запоріжжя до Києва було можливо за 13 годин. Проте у 90-х ситуація різко змінилася – для курсування «Метеорів» було потрібно дизельне паливо, якого судно потребує із розрахунки три тонни на 10 годин руху, а паливо ж ліпше вкрасти та забрати гроші собі в кишеню, ніж використати за призначенням. Відтоді рейси «Метеорів» зникли, більшу частину суден розкрали на метал, да деякі вціліли. Власне, один з таких «щасливчиків», «Метеор-37», зараз реконструює група «Метеор«.

Зазначимо, що це останній «Метеор», який було побудовано у 1987 році. Більше «Метеори» зі стапелів не сходили.

Наразі на судні відреставровано освітлення середнього салону з лампочками розжарювання на 28 вольт – майже так, як було задумано у 1958 році, коли «Метеори» тільки розробляли. Також відновлюють крісла у салоні; результат, на думку реставраторів, не відрізнити від заводського.

 

Читайте также: Жителей Запорожья несли по реке крылатые «ракеты» (ФОТО)