Програма «Зелене місто» у Запоріжжі: що то таке?

1474
0

Не пройшло і 28 років, як в нашому промисловому місті зявилась перша «Програма комплексного озеленення м. Запоріжжя на 2019­2029 роки «Зелене місто»! Тож, зявилась надія, що «легені» міста будуть оновлені, а кількість парків, скверів та бульварів побільшає.

За словами Валерія Еделева, радника міського голови Запоріжжя, півроку тому мер Запоріжжя доручив розробили у 2019 році міську програму озеленення, яка буде затверджена 28 серпня на засіданні міськради.

І тут хотілося б дізнатися, чому саме зараз, коли «на носі» вибори міських голів, наш мер «прокинувся» і вирішив звернуту увагу на екологічну ситуацію в місті? Ця проблема не нова, можна було після свого обрання, у 2015 році, доручити підлеглим розробити цю програму. Тому врешті­решт в нашому місті з’явилась програма часткового поліпшення екологічної ситуації. Головне, щоб її реалізували в житті, а не тільки на папері.

Програму «Зелене місто» в Агентстві регіональних ініціатив презентував Гліб Золотарьов, начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради. Ознайомлення з нею більш нагадувало урок екології в школі, на якому вчитель, майже не відриваючи погляд від свого «конспекту», читає матеріал учням, в якому аж занадто багато термінів, які звичайним запоріжцям не дуже знайомі. Невже пан Золотарьов за всі роки чиновництва так і не ознайомився з важливими екологічними питаннями міста, і змушений писати конспект, а правильніше сказати — робити витяги з програми «Зелене місто»?

В програмі зазначено, що станом на 2017 рік у Запоріжжі (відповідно до внесених змін до генерального плану) налічувалось 22 парки і 75 скверів. За даними департаменту з управління ЖКГ міськради (2015 р.) на одного мешканця міста приходяться 8,4 квадратних метри насаджень зеленого користування (без урахування о. Хортиця та прилеглих островів), що є менше норми, яка становить 14,4 метри квадратних на особу, з урахуванням кліматичної зони та впливу промислових підприємств І­го та ІІ­го класів шкідливості. Також в програмі названі найбільш та наймеш озеленені райони міста (авт. — див. таблицю)

— Хочу звернути увагу на те, що вона покликана зберегти ті насадження, які є, а також реконструювати та збільшити їхню площу згідно з Генеральним планом м. Запоріжжя, — сказав Гліб Золотарьов.

Додамо, що згідно з програмою територія деяких парків буде збільшена на 10 га.

Кількість парків та скверів

Перше завдання новоствореної програми — визначити межі парків і скверів та встановлення їх в натурі. За словами Золотарьова, це дозволить, згідно з законодавством, регулювати розміщення об’єктів, не зменшуючи площі зелених насаджень.

— Після прийняття програми ми створимо робочу групу. Райадміністрації, департамент по управлінню ЖКГ, департамент інфраструктури та благоустрою, управління екології та КП будуть в «розрізі» районів переглядати зелені зони. Наразі не всі парки та сквери мають свій статус. Наприклад, сквер Яланського не мав офіційного статусу, — зауважив Гліб Золотарьов.

— Хочу додати, що в нас великі плани щодо Парку Перемоги. Ми продовжимо його до Набережної, розчистимо озеро. Раніше його глибина була 4­5 метрів, та під час будування Міської клінічної лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, все будівельне сміття скидали в те озеро, — зазначив Валерій Еделев. — Також від вул. Перемоги до Набережної є Алюмінієва балка, яка може стати гарною зеленою зоною. На «Бабурці» також багато зелених зон, з яких слід зробити сквери чи зони відпочинку. Ми плануємо зробити річки чистими, а зони навколо них  ­ придатними для відпочину.

На визначення меж парків і скверів та винесення їх в натуру, надання їм офіційного статусу і внесенням їх в кадастр відводять 2­3 роки. Після цього буде проведена інвентаризація дерев і тільки потім реконструкція (видалення, кронування та висадка нових зелених насаджень, створення доріжок, встановлення лавочок, урн, освітлення). Тож найближчі 2­3 роки нічого в місті в напрямку збільшення озеленення не зміниться.

—  Офіційне винесення меж в натуру через землеустрій з внесенням в кадастр — це дуже важливо. Наприклад, певна людина бажає в парку щось побудувати, в департаменті архітектури аналізують надану підприємцем інформацію і говорять, що за законом можна забудувати 12%, наразі на об’єкті вже є 1 установа, додаємо викладені плиткою доріжки, і як висновок —  закон забороняє ще щось будувати. І чиновник, який поставить свій підпис і дозволить будівництво, буде нести відповідальність за законом, — підкреслив Гліб Золотарьов.

— Хочу згадати знищений сквер біля Малого ринку. Все розпочалось з одного кафе, а наразі забудували всю територію. А цей сквер був яскравою зеленою «крапкою» на мапі міста, — зазначила Катерина Акула, голова Громадської ради при виконавчому комітеті Запорізької міської ради.

До речі, в рамках програми «Зелене місто» реконструюють і позашкільний навчальний заклад «Дитячий парк «Запорізький міський ботанічний сад», оскільки в ньому знаходяться рідкісні рослини світової флори та представники Червоної книги України, які через занедбаний стан ботсаду на межі загибелі.

Доцільність цієї програми начальник міського управління з питань екологічної безпеки зумовлює тим, що здорові зелені насадження можуть поліпшити екологічні умови в місті. Та невже? Довгенько ж до цього висновку йшли у кабінетах міськради. Гліб Золотарьов також розповів, що дерева є гарними поглиначами пилу (на них осідає 60­70% всього пилу, що міститься в повітрі), автомобільних вихлопних газів, а також вони поглинають до 26% шуму.

—   Зелені насадження , захищаючи ґрунт і поверхні стін будинків від прямого сонячного проміння, запобігають їхньому надмірному перегріву. Наприклад, температура повітря над газоном на 4 градуси по Цельсію нижча, ніж над асфальтовим покриттям. Найефективніше знижують температуру рослини з великими листками. Крім того, листя дерев і чагарників випаровує в повітря велику кількість вологи. Так, один добре розвинений дуб випаровує в день близько 50 літрів води, — додав Золотарьов.

Також начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради зауважив, що озеленення — найефективніший захист ґрунту від ерозії та нагрівання сонячним промінням. Крім того, дерева та кущі, висаджені на берегу річок і водойм, захищають від повені, обвалу ґрунту та замулювання дна водних об’єктів. Тому берегову лінію будуть озеленяти рослинами з потужною розгалуженою кореневою системою і стійкими до затоплення.

Дуже дивно було чути про доцільність програми від людини, яка вже декілька років відповідає за екологічне становище міста. Тому що всі ці аргументи знають діти, які навчаються в школі. Ще дивніше те, що програма «Зелене місто» була ініційована міським головою, а не представниками департаменту екологічної безпеки! Якою такою важливою справою займається цей підрозділ, що не в змозі був розробити першу програму озеленення міста?

Тут ще варто відзначити, що на кожне засідання міськвиконкому Гліб Золотарьов подає проект рішення про видалення зелених насаджень на прохання того чи іншого підприємця заради парковки, нової дороги і т.д. Тож, кмітливості подавати проекти рішення з озеленення в пана Золотарьова вистачає, а проявити ініціативу і розробити програму з озеленення — ні.

Згідно з програмою видалять всі каштани

Майже всі каштани в Запоріжжі вражені каштановою міллю. Це можна помітити неозброєним оком — листя не зеленого кольору, а пожовклого та в «дірочку», адже ним посмакували комахи.

—  Велика частина інфекційних хвороб дерев і чагарників проникають в міські насадження із зараженим посадковим матеріалом з розплідників, а також лісних масивів. А відсутність у повному обсязі агротехнічних заходів, в числі яких обробка проти шкідників та хвороб, призводить до масового їх поширення серед міських зелених насаджень. Звертаю увагу на те, що міль почала уражати й інші види дерев – клени, дуби, — зазначив Золотарьов. — Тож одна з цілей програми — якісний посадковий матеріал та правильний, системний догляд за ним, особливо в перші 3 роки після висадки.

Катерина Акула в свою чергу зазначила, що видалення дерев — це необхідний крок.

— Коли Олександр Поляк в один день вирубав усі дерева вздовж проспекту, було багато галасу. Але це було необхідно для оновлення «легенів» міста, бо старі дерева «відпрацювали» своє. Зараз багато хто каже, що не потрібно зрубувати у дворах дерева, але насправді ніхто не опікується питанням, наскільки важливе саме це дерево на даному подвір’ї.

Тут варто зазначити, що деякі запоріжці роками не можуть добитися від представників КП видалення старих та аварійних дерев з прибудинкової території.

КРБП «Зеленбуд»

В рамках програми «Зелене місто» також буде оновлена матеріально­технічна база «Зеленбуду». Адже саме вони приводять до ладу в нашому місті більшість парків, скверів та зелених зон. Наразі представники цього підприємства обслуговують 847 га зеленої зони.

— Вантажні та поливомийні автомобілі, автовишки, трактори, які є на балансі підприємства довгий час знаходяться в експлуатації та є морально застарілими. На підприємстві майже втрачені теплиці та розсадники для вирощування якісного посадкового матеріалу — дерев, кущів, квітів, — повідомив Гліб Золотарьов.

Екопарковки та контейнерні  майданчики

Згідно з програмою в місті мають з’явитися облаштовані екопарковки на газонах, бо кожен автомобіль, припаркований на озелененій території, знищує близько 15 квадратних метрів трав’яного покрову. Вартість реставрації істотна, а повністю газон відновиться лише через 2­5 років. Зелена парковка не менш практична, ніж класичний асфальт.

Також зміни торкнуться і прибудинкової території. Так, контейнерні майданчики мають бути огороджені та ізольовані від об’єктів обслуговування населення, господарських дворів і магістральних вулиць смугою зелених насаджень шириною не менше 1,5 м.

Основні шляхи вирішення

 питання збереження

 та розвитку зелених

зон міста

Крім вищезазначених кроків, також планують:

► Розроблення сучасної системи поливу;

► Впровадження системного застосування безпечних для людини засобів захисту рослин від збудників захворювань і шкідників зелених зон;

► Створення нових парків, скверів, бульварів, вуличних зелених насаджень в районах міста відповідно до змін до генерального плану Запоріжжя;

► Збільшення озеленення територій дошкільних і шкільних навчальних закладів та закладів охорони здоров’я;

► Озеленення прибережних ділянок для берегоукріплення та захисту від водної ерозії;

► Активне впровадження квіткового оформлення міста;

► Запровадження нових форм ландшафтного благоустрою (вертикальне озеленення, мобільні системи озеленення, екопарковки на газонах) у щільно забудованій центральній частині міста.

Фінансування проекту

«Зелене місто»

Якщо з програмою все більш­менш зрозуміло, то з фінансуванням не дуже. В програмі не зазначено, скільки всього коштів треба на оновлення «легень міста». Крім того, джерела фінансування також не викликають довіри.

— Кожне комунальне підприємство, певні департаменти та управління в своїх бюджетних програмах будуть закладати певні кошти для реалізації програми «Зелене місто». Наприклад, для того, щоб визначити межі парків і скверів потрібно близько 4 млн грн, — сказав Гліб Золотарьов.

Тобто фінансувати «Зелене місто» будуть департамент інфраструктури та благоустрою міськради, департамент з управління ЖКГ міськради, департамент освіти і науки міськради (територія навколо шкіл та садочків) та департамент охорони здоров’я міськради(територія навколо лікарень). А по факту ­ ніхто. Якщо будуть у департаментів/управліннях гроші — вони їх дадуть,а ні— фінансування не буде. А враховуючи те, що міський бюджет «кульгає» — реалізація програми затягнеться на десятиліття.

Цікавий також той факт, що контроль за виконанням передбачених програмою заходів здійснює департамент інфраструктури та благоустрою міськради. Тобто, представники управління з питань екологічної безпеки все придумали, а відповідати буде інший підрозділ…

Іванка ВОЛОЩУК