У Запоріжжі деякі директори шкіл порушують закон, відмовляючи дитині навчатися через відсутність щеплення

1456
0

Освітяни не мають законодавчої бази для відмови у навчанні дітям без щеплень. Про це директорка департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова повідомила під час прес-конференції, що відбулася за результатами наради з питання допуску дітей на уроки, які мають порушений графік щеплень.

Як підкреслила Тетяна Озерова, ця проблема назрівала останні роки. Батьки обурені тим, що лікарі нині не беруть на себе відповідальність за наслідки щеплень. Навпаки, згоду надають саме батьки, які цим беруть відповідальність на себе. Тим часом, деякі керівники закладів освіти з початком нового навчального року вимагають від батьків документи, які не зазначені як необхідні у законодавстві. Зокрема, йдеться про довідку про проведення профілактичних щеплень. Тим самим директори шкіл не дають дитині можливості реалізувати своє право на освіту. Подібні випадки вже зафіксовані в Запоріжжі.

Як роз’яснила посадовець, закон про освіту надає всім дітям право навчатись у школі. Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти прописаний у відповідному наказі Міністерства освіти і науки України. У порядку зазначено, що зарахування до закладу освіти здійснюється відповідно до наказу його керівника, що видається на підставі заяви про зарахування до закладу освіти одного з батьків дитини, поданої особисто. До заяви додаються:

1) копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти;

2) оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду»;

3) оригінал або копія відповідного документа про освіту (за наявності).

Таким чином виникла певна законодавча колізія. Керівники навчальних закладів не можуть заборонити дітям відвідувати заклади освіти. Так само не можуть вони і змусити батьків перевести дитину на індивідуальну форму освіти чи відрахувати її. Тож рішення про зарахування учня прийматиме тільки керівник закладу освіти в індивідуальному порядку. Адже відповідальність за створення безпечних умов у закладах освіти несуть саме їх керівники.

Аби права дітей не порушувались, дитина може бути зарахована до навчального закладу та допущена до занять за умови наявності довідки про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду. Навіть за умови порушення графіка профілактичних щеплень з тих чи інших причин. Адже інформація про щеплення — це персональні дані. І тільки лікар має знати про стан здоров’я та вакцинації дитини, аби слідкувати за епідеміологічною ситуацією.

Директорка Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова підкреслила важливість проведення широкої інформаційної кампанії щодо необхідності вакцинації та проведення профілактичних щеплень дітям, надання батькам рекомендацій щодо щеплення. І поки процес урегулювання на законодавчому рівні триває, освітні заклади Запоріжжя та Запорізької області готові приймати дітей на навчання.