Іван Самойдюк – про те, як керуюча компанія допомогла Енергодару в створенні ОСББ

826
0

Мабуть, ніхто так багато не зробив в Енергодарі для створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, як «гаряче улюблена» в народі керуюча компанія «Місто для людей». Причому, що характерно, не докладаючи для цього спеціальних зусиль. Сам факт її скандальної появи в місті, а потім і вперте небажання якісно працювати, залякування і погрози на адресу неплатників, а такими виявилася переважна більшість городян – все це дало стрімкі результати.

Якщо ще пару років тому в Енергодарі функціонувало всього кілька ОСББ, то станом на вересень 2019 року їх створено вже 23. Ще 30 зараз в процесі активної роботи (проводяться збори мешканців, готуються необхідні документи та ін.). Такі цікаві цифри наводить Іван Самойдюк, який свого часу, будучи першим заступником міського голови, ініціював і запустив цей процес в Енергодарі.

Вірніше, першим ОСББ в місті став новий «атомскій» будинок по Курчатова. А ось першим з тих будинків, що вже довгий час були в експлуатації – будинок по вул. Центральна, 4. Але, скажемо відверто, на той час жителі ситого і благополучного міста не надто охоче погоджувалися на зміни. Мало хто, отримуючи більш-менш якісні комунальні послуги, був готовий брати на себе клопоти і пускатися в автономне плавання у вигляді ОСББ. Ситуацію докорінно змінив бардак з «МДЛ».

Спочатку найбільша помилка керуючої компанії «МДЛ» полягала в тому, що це рішення приймалося на користь тільки однієї організації, вважає Іван Гнатович:

«Ми прекрасно розуміємо, що її прихід в Енергодар – це рішення, нав’язане політикою Оппоблока, яке свого часу підтримав уже колишній народний депутат Володимир Бандуров. Це сталося не тільки на рівні області, а й всієї України – в тих містах, де впевнену більшість мав Опозиційний блок. І говорить про те, що функціонери цієї політичної сили свого часу якщо не створили, то вже точно лобіювали свій бізнес-проект. Але в нашому випадку відбувся особливий перетин інтересів. Входження «МДЛ» в Енергодар підтримав Бандуров, якому  необхідно було домовитися про розподіл зон впливу в місті енергетиків з Опозиційним блоком. Що він і зробив. Але саме в Енергодарі тема «МДЛ» була найскладнішою з точки зору прийняття членами депутатської групи «15 плюс» і призвела до її розколу. Категорично проти виступили депутати від «Сильної України», позафракційна Оксана Папалуца, а також депутати від «Батьківщини» Анатолій Анохін і Дмитро Барановський. Зрозуміло, що рішення по «МДЛ» було незаконним й інтереси енергодарців взагалі не враховувалися. І навіть якщо суди «закриють» очі на очевидні порушення, то жителі міста, навпаки, очі відкрили і не збираються приймати «МДЛ» в тій формі, в якій її насильно нав’язали. Погодьтеся, якби керуюча компанія зайшла в Енергодар на умовах чесної конкуренції, вона б не отримала в результаті такої кількості проблем».

Думаємо, немає потреби вже в тисячний раз нагадувати хронологію подій і розповідати, як саме «МДЛ» запанувала в Енергодарі. І тоді, і зараз, через певний час, наш співрозмовник переконаний: комісія прийняла рішення незаконно, засідання не було, його «провели» тільки на папері. Як і засідання виконкому, який затвердив незаконне рішення. А в підсумку самі себе перехитрили. Якби конкурс провели на рівні дворів і житлових будинків, неприємних запитань до Павла Музиці і його заступникам не виникло б. Люди взяли б на себе відповідальність за його наслідки, як сьогодні беруть відповідальність за створення ОСББ.

Сьогодні жирна крапка в історії «МДЛ»  ще не поставлена. Суди, всупереч розхожій думці, не програні остаточно. Справа за позовом колишніх членів виконкому Тетяни Баляби і Миколи Захарова знаходиться в апеляційній інстанції (їх самих, нагадаємо, провладна депутатська більшість вивела зі складу виконкому якраз за позицію щодо «МДЛ»). А то, що запорізька суддя в суді першої інстанції винесла рішення на користь міської влади (а, значить, читай – керуючої компанії), аж ніяк не говорить про його законность.

Сьогодні жирна крапка в історії «МДЛ» ще не поставлена. Суди, всупереч розхожій думці, не програні остаточно. Справа за позовом колишніх членів виконкому Тетяни Баляби і Миколи Захарова знаходиться в апеляційній інстанції (їх самих, нагадаємо, провладна депутатська більшість вивела зі складу виконкому якраз за позицію щодо «МДЛ»). А то, що запорізька суддя в суді першої інстанції винесла рішення на користь міської влади (а, значить, читай – керуючої компанії), аж ніяк не говорить про його законность.

«Можна припустити (стверджувати, звичайно, ми не станемо, але картина вимальовується саме така), що на суд чинився тиск. Або за допомогою чарівних посмішок американських президентів на грошових банкнотах, або ж іншими методами. Але давайте дочекаємося рішення апеляції, і подивимося, який виток отримає ця історія далі »- закликає городян Іван Самойдюк.

До речі, це ж стосується і залякувань керуючою компанією неплатників і їх «листів щастя». Всі дії з боку «МДЛ» по відношенню до городян юридично нічим не закінчаться. У компанії немає шансів змусити мешканців платити через суд, вважає Іван Самойдюк. Перш за все тому, що з ними не укладали персональні договори, не підтвердили тим самим будь-яких господарських взаємовідносин. А то, що міський голова від імені всіх жителів щось там підписав … Так от нехай тепер особисто за це відповідає.

«За великим рахунком, справа не в самій компанії. В останні роки КП ПКВ, яке обслуговувало житловий фонд, мало чим відрізнялося від «МДЛ» за стилем роботи. Хіба що структура якийсь час, ще по накатаній, працювала більш організовано. І на неї щедро сипалися бюджетні гроші, які, в результаті, все одно розкрадалися керівництвом. Наявність же «МДЛ» … Так, це цинізм, черговий плювок на думку городян. Але це не саме невиправне зло, – каже Іван Гнатович. – Хоча б тому, що керуюча компанія є причиною ряду незручностей, але вона не в силах знищити комунальне господарство міста повністю. Кого не влаштовує  її робота,  не відповідають якість послуг тарифам – будь ласка, створюйте ОСББ і робіть свій вибір самі. Думаю, тепер очевидно: там, де ОСББ вже функціонують, і ліфти працюють, і сміття вивозиться вчасно, і світло в під’їздах є. І тарифу в 6-7 гривень, який виходить в середньому по місту, цілком достатньо для того, щоб ставити камери відеоспостереження, ремонтувати комунікації та в цілому не залежати від керуючої компанії ».

А поки, як мовиться, суд та діло, договір з керуючою компанією автоматично пролонгований ще на рік. Питання: чи можна його тепер розірвати достроково, в односторонньому порядку? Наш співрозмовник стверджує, що можна. Потрібні воля міського голови і Енергодарської міської ради, винесення питання на сесію. Необхідно провести повторний конкурс. І краще всього, на кожен будинок окремо. Але на цей раз переважне право на визначення переможця повинні мати власники житла. І тільки якщо мешканці пасивні і самоусунулися, організацій, які бажають взяти участь в конкурсі, дуже обмаль, а «МДЛ» пропонує найкращі умови, то в цьому випадку мер може підписати договір від імені конкретного будинку навіть з цим управителем.

Сьогодні багато українців сподіваються на те, що зміна державної влади спричинить серйозні зміни на місцях. Що нахабне лобі таких ось компаній як «МДЛ» стане неможливим. Що робота в органах місцевого самоврядування не означатиме автоматичного і стрімкого збагачення на тендерах, «відкатах» і конкурсах, а просто стане престижною і шанованою. Але до цього, вважає наш співрозмовник, ще потрібно пройти непростий шлях: українцям як нації, яка поважає свої права й усвідомлює обов’язки, судово-правовій системі, органам місцевого самоврядування.

«Будь-яка розсудлива людина розуміє, що за останні кілька десятиліть запас міцності економіки і фінансів держави виснажився. Нас підтримують то одні міжнародні кредитори, то інші. Ми втрачаємо те, що було створено раніше. Якість доріг, матеріально-технічне забезпечення підприємств, що є основою економічної безпеки країни … Головне, ми втрачаємо людей, які вміють щось створювати – вони просто їдуть. І нічого не робити більше просто неможливо. Уже немає запасів, аби, як раніше, розкрадати для будівництва чиновниками будинків в Іспанії. Це неминучість – наводити порядок і перекреслювати всі кримінальні схеми. Неминучість – віддавати гроші безпосередньо на ОСББ, ставити жорсткі рамки для монопольних підприємств, а в комунальній сфері таких повинно бути як можна менше. Тому я повторю сказане вище: корінь зла не в «МДЛ», а в самих підходах влади, її безпринципності та вседозволеності. В тарифах комунальних підприємств, в які директора засунули чималий жировий прошарок – для себе. У тому, що штат керівників КП формується за клановим принципом, а не за принципом ефективного управління та професіоналізму. Вони вже виробили злодійську ментальність і просто не вміють інакше. Кожному такому керівнику потрібна відповідна команда більш дрібних злодюжок. І тому так – я переконаний, що зміни неминучі. Головне, щоб судова і правоохоронна системи не існували в паралельній реальності, а почали, нарешті, працювати ефективно» – підвів підсумок нашої розмови Іван Самойдюк.