У Запорізькій філармонії відбулася смілива прем’єра

887
0

Минулого тижня у Запорізькій обласній філармонії з аншлагом пройшов довгоочікуваний концерт «JAZZ. FOLK. ROCK». Академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці» разом із джазовим колективом «Диксиленд» та солісткою філармонії Юлією Яксою подарував присутнім незабутній енергійний святковий вечір

Кожен глядач, відвідавши концерт, отримав емоційний імунітет від традиційної нудьги листопаду. Адже настрій, який вирував у стінах філармонії в той день, можна порівняти з ковтком енергетичного зілля, яке розпалює та надає наснаги! Так і хотілося піти в танок разом з артистами, які динамічно танцювали, співали народні пісні, світові хіти та щиро ділилися артистичним талантом.

«Запорожці» як провідний колектив філармонії вже давно мають своїх палких шанувальників. Фактичним показником творчих досягнень ансамблю є присвоєння йому багатьох престижних нагород. Художній керівник колективу, заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь створює всі умови для становлення колективу, формування художніх та національних традицій. Творча самобутність програм, високий рівень майстерності та вимогливість керівника забезпечують колективу успіх і визнання глядачів.

Назва концерту говорить сама за себе – сміливе поєднання джазу, етно­фолку та року мало за мету здивувати публіку та зробити музичне свято ексклюзивним. Прихильники колективу добре пам’ятають успішний концерт «Запорожців» ­ «FOLK & ROCK», що одразу завоював глядацьку любов. Але художній керівник та артисти ансамблю постійно перебувають у режимі «нового дихання», тому пішли ще далі ­ об’єднались із джазовим колективом «Диксиленд», солісткою філармонії Юлією Яксою і створили нову ексклюзивну програму. Окрім поєднання в українській музиці стилів, зазначених у назві концерту, несподівано лунали спіричуели – духовні пісні афроамериканців, а також хіти зарубіжної естради у новому аранжуванні.

Шанувальники джазу знають, що ансамбль «Диксиленд» під керівництвом Дмитра Митника віртуозно володіє грою на багатьох музичних інструментах, тому не дивно, що він збагатив концертну програму та надав «Запорожцям» яскравого сучасного колориту. А одна з провідних солісток філармонії Юлія Якса своїм витонченим, але потужним вокалом доповнила барвисте свято музики народників новими відтінками.

Їхній сумісний виступ на початку концерту з культовою піснею «Let my peоple go», найвідомішим виконавцем якої був Луї Армстронг, подарував глядачам незабутні враження та порцію натхнення! У тандемі з «Диксилендом» Юлія Якса виконала ще декілька відомих закордонних музичних творів. Цей цікавий експеримент сприяв взаємопроникненню культур, поширенню міжнародного значення музики та підсиленню її джазової складової.

Але переважали у концертній програмі все ж таки відомі українські пісні та танці, в яких з надзвичайною силою та красою відображена багатовікова історія та доля українського народу – «Ой, під вишнею», «Розпрягайте, хлопці, коней…», «Зацвіла в лузі лоза», гопак та інші. Вигідно вирізнявся концерт тим, що найулюбленіші та знайомі багатьом з дитинства композиції лунали у сучасній обробці і завдяки синтезу технік виконання отримали відтінок найпрогресивніших хітів.

Наприклад, пісню «Ой, на горі два дубки» музиканти виконали у джазовому стилі – дозволили відчути її по­новому та зірвали овації присутніх. Здивував публіку і драйвовий рок­н­рол під пісню «Були на селі» групи «ВВ» у виконанні народників. Танцюристи запалили енергетику в залі у модних ритмах п’ятдесятих, довівши, що цей танець і досі є одним із найулюбленіших в усьому світі.

Артисти не давали публіці нудьгувати ані хвилини! Крім наснаги від насиченої музично­танцювальної та співочої програм, глядач мав змогу отримати естетичне задоволення від зовнішнього вигляду «Запорожців». Виконавці були дуже яскраві в вишитих барвистих національних костюмах та прикрасах – все було підібрано з великою любов’ю до української культури.

До речі, хто уважно слідкує за перебігом подій у творчому житті колективу, пам’ятає, що на пресконференції напередодні відкриття концертного сезону, директор­розпорядник «Запорожців» Орислава Довженко зазначала, що костюми для цієї програми шиють у Харкові та Львові. Отже, кожен присутній мав змогу побачити неперевершену красу, яку готували заздалегідь, ретельно та з великою відповідальністю. Національні костюми ­ окрема гордість, і вклад у їхню розробку для виконавців не можна недооцінювати – все разом підсилює загальний вплив на настрій глядача.

Дуже радує факт, що колектив, художники по костюмах, та всі, причетні до створення концертної програми, роблять все, аби не тільки подарувати музичне свято, але й підняти патріотичний дух присутніх, допомогти відчути силу, міць козацького рідного краю і нашої держави в цілому.
Цікавим акцентом святкового вечора став виступ джазового оркестру Запорізької дитячої музичної школи № 1 із композицією «Watermelon men». Юні артисти виступали відповідально, намагались тримати на сцені високу планку досвідчених дорослих колег та справили достойне враження на глядача, зірвавши бурхливі аплодисменти.
Звичайно, складно уявити вечір української музики без її перлини ­ знайомої усім з дитинства ліричної та пронизливої «Пісні про рушник». Кожен погодиться, що коли її чуєш ­ тебе наче огортає дивне відчуття любові, теплоти та спокою. Мелодія та слова пісні лагідно торкаються душі, залишаючи по собі дивовижні враження. Турботлива мати дарує синові рушник – символ чистоти і любові, вишивка на якому – справжній оберіг.

Ліричний герой з великою теплотою розповідає свою історію життя. Солісти «Запорожців» під керівництвом Лілії Гринь неперевершено передали настрій та енергетику цього твору. У залі виникла абсолютна тиша, у якій кришталевий вокал артистів акустично доповнював нечутний стук сердець глядачів. Кожен мав змогу замислитися ­ немає нічого сильнішого за справжню материнську любов та благословення!

Концерт справив незабутні враження! «Запорожці» вкотре довели, що кожен їхній мистецький проєкт, наче ковток свіжого повітря у буденності, це – яскраві музика, пісні, танці та справжнє свято українського мистецтва! Приємно, що в нашому місті творить колектив, діяльність якого з відданістю та любов’ю спрямована на подальше збереження традицій та розвиток національної культурної спадщини.

Глядачі гідно оцінили старання та вклад артистів, аплодували стоячи та віддячили своїм улюбленцям букетами яскравих квітів. Свято музики вдалося і не виникає сумнівів, що ця програма буде користуватися великою популярністю. Браво!

 

Ксения Шаповалова