Футбол — то справа “сурйозна”! Знали б про це наші спецслужби…

839
0

Сьогодні почнемо з футболу. І зовсім не через першу домашню перемогу запорізького “Металурга” у Першій лізі! Бо хоч наш клуб і полишив останню сходинку турнірної таблиці, але привід сьогоднішньої розмови у зовсім іншому.

У неділю в Харкові відбувся не дуже цікавий матч між донецьким “Шахтарем” і київським “Динамо”. Донеччани виграли 1:0, хоча кияни були активнішими, втім, жодного разу не вцілили в отвір воріт.
Хоча не про те мова! Бо головною подією згаданого матчу став расистський скандал, кажуть, що влаштований фанатами київського “Динамо”. На 75­й хвилині суддя вивів команди з поля, бо навіть після попередження диктора по стадіону, деякі вболівальники і далі продовжили образливі мавп’ячі вигуки на адресу чорношкірих гравців “Шахтаря”.
Що це: хуліганство, ідіотизм чи ідейний неонацизм з його зверхністю білої раси?
І тут вкотре захотілося, аби в країні з’явилися хоч якісь спецслужби! Котрі б не лише “порешали” хіба що власні бізнес­інтереси, бізнес­ і політичні інтереси роботодавців з вулиць Банкової та Грушевського в Києві, але й займалися безпекою держави. Тобто пильнували б ворожих шпигунів та диверсантів.
Очевидно, що нинішнє покоління українців так і не дочекається новини, з якими ще паспортами, окрім українського, дуже “дбають” за державу наші міністри, депутати й генерали. Бо загальна “штірліцізація” всієї України — то наше все!..
Може, тоді хоча б з проявами расизму на стадіонах варто розібратися? Тим більше, що продовжується російська агресія, до того ж, щодня і скрізь! І це навіть попри те, що цілих 27 відсотків запоріжців (судячи з результатів виборів 21 липня) твердо впевнені, що Путін ­ то “отец родной”…
А раз так, то не лише в Італії колишньому бійцю Нацгвардії впаяли 24 роки за вбивство ІТАЛІЙЦЯ НА ДОНБАСІ, а днями вже поляки затримали бійця АТО за вимогою Росії.
Через те було б дивно, коли б “путінщина” не використовувала вже добряче заїжджену платівку українського нацизму­фашизму. Нагадаю, що російську агресію почав такий собі російський же політтехнолог Шувалов і його формальний шеф у Києві ­ глава Адміністрації Президента Януковича Льовочкін. За їхньою вказівкою 9 ТРАВНЯ ЩЕ 2013 РОКУ, наприклад, вся тодішня площа Леніна у Запоріжжі була “прикрашена” тисячею свастик і транспарантами “Фашизм не пройде!”.
Наступним етапом цієї мерзенної кампанії став напад У ЛУЦЬКУ запорізького “сєпара” із “Славянской гвардии” (щоправда, обвішаного атрибутикою партії “Свобода”) на польського президента Комаровського. Через тиждень вже 148 російських шпигунів і колаборантів від Партії регіонів та КПУ у Верховній Раді підписали звернення до польського Сейму «визнати Волинську трагедію геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів».
Цікаво, що і Льовочкін сьогодні “в шоколаді”, і жоден із тих 148 не сів хоча б на 15 років. Хоча саме вони й привели війну в наш дім! Адже лише після згаданої пропагандистської “артпідготовки”, коли ледь не кожного українця вдалося заляпати клеймом “нацист”, Путін перейшов до наступного етапу свого злочинного плану.
Починаючи з липня 2013 року, російські військкомати ПРИХОВАНО почали викликати із запасу колишніх армійських та флотських спецназівців. Так відбулося формування “зондеркоманд” “казачков” і Ко для Криму та “Новоросії”, тобто не лише для Донбасу. У серпні 2013­го негласно почалася і виборча кампанія товариша Порошенка. Пріснопам’ятний головний санлікар Росії Онищенко ввів санкції проти ROSHEN, а прикуплені політологи в Україні не забули наголосити, що то, бач, кара Петру Порошенку за його “активну євроінтеграційну позицію”.
Зазначу, що Майданом тоді і не пахло, а до історичної миті, коли Петро Олексійович поліз на грейдер поблизу вулиці Банкової, лишалося три місяці і 18 днів…
Очевидно, що вже під час путінської агресії кількість подібних провокацій лише зростала. Ось лише окремі віхи цього “большого пути”. Під час “прямої лінії” Путіна 16 квітня 2015 року вбито одіозного письменника Олеся Бузину. І якби не сумнозвісний Антон Геращенко, який таки втовпився з повідомленням про це у своєму Facebook, то саме російський президент став би ПЕРШОДЖЕРЕЛОМ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ВБИВСТВО БУЗИНИ У КИЄВІ(!?).
Або ось пранкер Седюк. Це той, що показав свою оголену п’яту точку зі сцени Євробачення 2017 року. А все лише заради того, аби у того ж Путіна з’явилася нагода заявити, що Україна, бач, не здатна організовувати заходи такого рівня. Хоча оцінки київського Євробачення з боку західних фахівців були найвищими.
Особлива ж увага російських чи проросійських провокаторів була прикута до наших футбольних стадіонів. Через те саме тут відбулася ціла низка “расистських” скандалів, у які раз­по­раз втручалося FIFA. Накладаючи, до речі, різноманітні санкції і на Федерацію (тепер Асоціацію футболу України), і на клуби, і на стадіони.
Дійшло до того, що вже самі футбольні фанати провели розслідування і з’ясували, хто вивішував провокаційні плакати, хто їх знімав на відео з трибуни навпроти і хто з ким і як зв’язаний, до того ж найчастіше в Росії.
Зокрема стало відомо, що і гучний скандал під час матчу “Динамо” ­ “Челсі” 21 жовтня 2015 року, коли побили чотирьох чорношкірих ФАНАТІВ “ДИНАМО” — то постановка. Тобто гроші отримали і ті, хто бив, і ті, кого били…
Тут дуже погано те, що якраз правоохоронці і пальцем не поворушили, аби хоч щось з’ясувати і довести справу до суду.
А 24 жовтня вже 2019 року під час матчу “Динамо” з “Копенгагеном” у Києві начебто фанати господарів розгорнули велетенський банер з написом: “Убий серба!” сербською мовою. Чим вам ще й серби не вгодили?
І ось Харків. Бразилець Тайсон тепер отримав ще один аргумент, щоб взимку покинути “Шахтар, а киян, ймовірно, очікують санкції. Втім, і штрафи, і навіть дискваліфікацію в єврокубках якось можна пережити, а ось ребрендинг 2014­го, боюся, ми вже точно не переживемо.
Словом, країні конче потрібні хоч якісь спецслужби. А їх, на жаль, не видно і не чути…

Леонід РОМАНОВИЧОВ