Платежки за декабрь с обещанным перерасчетом ошарашили жителей

5859
0

Як розібратися в платіжках на тепло жителям багатоквартирних будинків, де є і де немає лічильників тепла. І чому мешканці будинків без загальнобудинкових приладів обліку тепла отримали в грудні рахунки більше листопадових, навіть з урахуванням 20% знижки, — передає ПроБердянськ.

Нагадаємо, що в результаті домовленостей керівництва Тепломережі і адміністрації міста Бердянська, грудневі рахунки за тепло виставлені на 20% менше.

Жителі багатоквартирних будинків, не обладнаних лічильниками тепла, отримали платіжки за грудень, де фігурують суми більше, ніж в попередньому місяці, навіть не дивлячись на 20% знижку. Чому так сталося?

Сума, виставлена ​​до оплати, обчислюється таким чином: площа квартири множиться на базовий тариф і множиться на коефіцієнт, який залежить від температури зовнішнього повітря. Чим вище температура, тим нижче коефіцієнт.

На сканах квитанцій ці складові виділені овалами. У підсумку виходить сума, виділена прямокутником. У листопаді коефіцієнт через високу середню температуру зовнішнього повітря 0,697463. Крім того, кількість днів, коли подавалося тепло, склала 29.

У грудні середня температура була нижче, отже, зріс коефіцієнт, який склав 0,930384. Крім того, кількість опалювальних днів зросла до 31.

Від отриманої суми мінусувалася знижка в 20%, підкреслена лінією. В результаті утворилася сума до оплати. При базовому тарифі 48,25 грн. за кв.м., грудневий тариф становив 35,91 грн. за кв.м.

У розрахунках вартості тепла для жителів багатоквартирних будинків, де встановлені лічильники тепла, базовою величиною є ціна гігакалорії.

У базовому тарифі вона зафіксована в розмірі 1821,66 грн. Сума до оплати обчислюється шляхом множення базового тарифу на кількість гігакалорій, яка пішла на опалення окремої квартири.

Розраховується вона так: Кількість гігакалорій, яку спожив весь будинок, ділиться на площу всього будинку і множиться на площу окремої квартири.

У листопаді знижки не було і вартість одного квадратного метра площі склала 25,48 грн. У грудні з урахуванням 20% знижки тариф становив 22,15 грн. за кв. м.

Необхідно відзначити, що в різних будинках, де встановлені лічильники, споживання тепла різниться. Тому і тарифи відрізняються. В даному конкретному прикладі загальнобудинковий лічильник тепла виявився вигідним вкладенням для мешканців будинку. Оскільки сума, виставлена ​​до оплати в грудні, виявилася менше листопадової.