Мешканець Запоріжжя бажає перейменувати вулицю Героя Небесної сотні

3124
0

Запоріжці йдуть до суду, аби захистити вулицю Героя Небесної сотні від кремлівського перейменування.

Розгляд позову носія «русского миру» на прізвище Іванов щодо повернення вулиці Героя Небесної сотні Сергія Синенка назви «Кремлівська» відбудеться у Запорізькому окружному адміністративному суді Запоріжжя сьогодні, 10 лютого.

Як повідомляє Depo.Запоріжжя з посиланням на розклад судових засідань, слухати справу про визнання незаконним перейменування вулиці Кремлівської на вулицю Сергія Синенка і скасування цього перейменування в окружному суді продовжать сьогодні 10 лютого – за три дні до шостої річниці загибелі Синенка, якого було спалено живцем в автівці. Прибрати з мапи Запоріжжя вулицю імені Героя та повернути їй кремлівську назву вимагає відомий в Запоріжжі носій «русского миру» Андрій Іванов.

Запорізькі активісти збираються до суду, який розпочнеться о 10:00, аби не допустити ганебного перейменування. До суду принесуть банер з портретами українських воїнів, яких вбили на Донбасі російські терористи та найманці Кремля.

Нагадаємо, позов про скасування нової назви вулиці Кремлівської подав 2017 року проросійський активіст із Запоріжжя Андрій Іванов. Запорізький окружний суд у лютому 2017 року залишив позов без задоволення, з цим рішенням погодився у липні того ж року Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд. Однак у жовтні 2019-го Верховний Суд скасував постанову Запорізького окружного адміністративного суду та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду та повернув справу на новий розгляд до Запорізького окружного адміністративного суду.

Довідка.

Сергій Синенко був запорізьким активістом Автомайдану. З перших днів Революції Гідності активно допомагав протестувальникам продуктами, теплими речами та оснащенням. 26 січня 2014 року він підвозив пісок та сіль на площу перед облдержадміністрацією, яку за наказом тодішнього керівництва у сильний мороз залили водою, захищав учасників мітингу від «тітушок», визволяв незаконно затриманих людей. 13 лютого 2014 року Сергія заживо спалили в його авто поблизу села Червоний Яр на Запоріжжі, ідентифікувати особу вдалося лише за ДНК-експертизою. Поховали Сергія 18 лютого 2014 року в селі Володимирівське. Злочинців досі не знайдено, а відповідальність за жорстоке вбивство взяло терористичне антимайданівське угруповання «Привиди Севастополя».

У листопаді 2014 року Синенку посмертно було присвоєне звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». До річниці зі дня загибелі Героя, 13 лютого 2015 року, біля села Червоний Яр на трасі Запоріжжя –Дніпро відкрили пам’ятний знак. У Запоріжжі вулицю Кремлівську було перейменовано на честь Сергія Синенка та відкрито меморіальну дошку Герою.