Михайлівська ОТГ працює на упередження

796
0

Не чекати, поки хтось допоможе, а починати працюватице, можна сказати, девіз Михайлівської ОТГ, яка утворилася менше року тому. Втім, створення обєднаної територіальної громадице формальність, адже модернізували свою територію місцеві мешканці давно. Наприклад, сімейний лікар у Михайлівці зявився ще у 1999 році, а 10 років тому тут почали переводити житлові будинки на індивідуальні пункти опалення. Які ще зміни відбулись і відбудуться в ОТГ, нам розповів голова Михайлівської селищної ради Олександр Ракша

Про Михайлівську ОТГ

Селище міського типу Михайлівка розташоване за 70 км на південь від Запоріжжя. У квітні 2018 року місцеві мешканці вирішили створити об’єднану територіальну громаду, до складу якої входять Михайлівка, Бурчак, Тимошівка, Вовківка, Жовтневе, Нововолодимирівка, Першотравневе, Петрівка. На території ОТГ проживають близько 16,5 тисячі осіб, переважна більшість яких (десь 60%) — пенсіонери.

Освіта

На території ОТГ функціонують 6 шкіл і 4 дитячих садочки. За словами Олександра Ракши, в закладах освіти вже давно замінили вікна/двері, каналізацію і внутрішні комунікації, а також зробили ремонти і придбали необхідне обладнання.

Наразі школи заповнені не повністю, втім, закривати жодну з альма­матер поки не планують.

—  Як буде далі, залежить від того, чи буде молодь залишатися тут. На жаль, наразі ми маємо тенденцію з відтоку молоді до міста. Так, є непогана інфраструктура, але із забезпеченням робочими місцями ­ проблема. Тому наше перше завдання —  навчитися заробляти гроші шляхом створення нових робочих місць на території громади, — підкреслює Олександр Ракша.

Що стосується дитячих садочків, то минулого року відкрили 2 додаткові групи, і наразі черги до дитячих садочків немає.

Ми завітали до ДНЗ №2 «Теремок», який відвідують діти 2­7 років. За списком, садочок відвідують 300 діточок,  щодня приходять, в середньому, 200. У  закладі вихователі працюють над фізичним розвитком малечі, розказують про природно­екологічні аспекти, а також розкривають таланти дітей.

Під час оглядової екскурсії ми помітили, що в одному із залів є дошка для проектора. Також у садочку є дуже гарний спортивний зал. Дітки щодня роблять зарядку та виконують вправи з хулахупом і м’ячами,  у залі є два баскетбольні щити та шведські стінки. Загалом приміщення дуже просторе і світле.

Минулого року в садочку «Теремок» зробили капітальний ремонт харчоблоку — поміняли 2 електросковороди, встановили сучасне обладнання, виклали підлогу і стіни  плиткою. Загалом на модернізацію блоку було витрачено 100 тисяч гривень.

— Також  купили 2 морозильні камери для їжі, яка швидко псується, хоча наразі нам постачають охолоджену їжу. Дітки в нас харчуються тричі на день. Батьки платять 60% від вартості продуктів, — говорить завідуюча ДНЗ «Теремок» Любов Крюк.

Серед нагальних потреб дитячого садочка — заміна покрівлі й утеплення приміщення. Ціна питання — 3 мільйони гривень. Роботи планують розпочати у 2019 році.

Варто відзначити, що наразі голова ОТГ не знає,  який розмір освітньої субвенції вони отримають у 2019 році, адже Міністерство освіти і науки України в проект­бюджет на наступний рік передбачило нуль гривень на ці потреби. В міністерстві Олександру Ракші пояснили, що сталася помилка і наразі її виправляють. Втім, громада не може спланувати роботи на наступний рік, адже не має уявлення,  скільки коштів буде виділено.

Медицина

У  «Михайлівському центрі первинної медико­санітарної допомоги», який ми відвідали,  сучасне обладнання, в приміщенні чисто, помітно, що нещодавно зроблено ремонт.  У  цьому закладі 14 амбулаторій (майже кожна оснащена комп’ютером і мало не за всіма закріплено автомобіль). Медичну допомогу тут можна отримати 24 години на добу 7 днів на тиждень, цього вдалось досягти завдяки роботі Пункту невідкладної медичної допомоги. Штат закладу налічує 22 лікарі, до кожного закріплено 2 медсестри і молодшу медсестру.

— Нам вистачає фахівців, але проблема в тому, що з 22 лікарів — 9 пенсійного віку, а це вже критична ситуація, — говорить заступник головного лікаря Володимир Клєткін.  

Одне з досягнень михайлівців — вони перші в нашому регіоні почали впроваджувати сімейну медицину.  Дев’ятнадцять років тому в якості експерименту почав працювати перший сімейний лікар. Це новаторство сподобалось і місцевим мешканцям, і лікарям, які  на сьогоднішній день змогли напрацювати великий досвід і отримати знання в цьому напрямку. Втім, офіційним стартом впровадження сімейної медицини в Михайлівському районі вважається  1 квітня 2002 року. З того дня також почали модернізацію закладу і оновлення автопарку.

За шість місяців 2018 року населення уклало з лікарями «Михайлівського центру первинної медико­санітарної допомоги» 21 тисячу договорів.

— З нашими лікарями укладають договори люди з сусідніх районів. Ми акцентуємо увагу цих пацієнтів на тому, що доктор до них додому приїжджати не буде, але їх це не лякає. Єдина проблема цієї реформи — набрати 1800 пацієнтів для сільського лікаря складно, — говорить медпрацівник Володимир  Ігорович.

Програма «Доступні ліки» в Михайлівці працює доволі успішно. З 7 аптеками укладено договори,  згідно з якими люди мають можливість отримати ліки за рецептом з червоною печаткою. Проблеми з отриманням препаратів інколи виникають наприкінці місяця, коли ліміт вичерпано.  Пацієнт може отримати ліки в найближчій аптеці.

Також лікарі відзначають, що завдяки «Доступним лікам» люди, які раніше взагалі не вживали необхідні препарати, почали лікування, в них знижується ризик розвитку інфаркту та інсульту.

ЖКГ

У  Михайлівській ОТГ нас приємно вразив той факт, що там  лише одна комунальна установа, яка відповідає за всі комунальні проблеми громади,  і мешканці не бігають по різних КП в пошуках того, хто їм допоможе.

Михайлівське виробниче управління ЖКГ відповідає за водозабезпечення, каналізацію, прибирання вулиць, освітлення, ремонт доріг.

— Об’єднавши всі КП в одне, ми залишились у виграші. Чому? Бо деякі напрямки збиткові. Наприклад, каналізація в нас працює «в мінус», але за рахунок інших цехів недостача перекривається, це дає можливість нормально існувати підприємству, — говорить Олександр Ракша. — На території ОТГ 47 багатоповерхових будинків, але у нас не створено жодного ОСББ. На зборах люди говорили, що їх влаштовує робота КП і нічого змінювати вони не хочуть.

Що стосується автопарку, то машин вдосталь. Інколи взимку за потребою, говорять в КП, вони надають свою техніку Запоріжжю для розчистки доріг від снігу.

Варто відзначити, що в цьому населеному пункті, за словами Олександра Ракши,  відсутнє поняття «заборгованість». Справа в тому, що в Михайлівці відсутнє централізоване теплозабезпечення. Ще 10 років тому почали переводити житлові будинки під пункти індивідуального опалення. В кожного об’єкта ­  своя котельня. Люди мають змогу самі вирішувати, коли старт/закінчення опалювального сезону. Це не тільки зручно, а й економічно вигідно.

Дороги і транспорт

Проблеми з дорогами в Михайлівській ОТГ такі ж,  як і по всій Україні. Ремонти виконуються за кошти громади, силами власного КП. Олександр Ракша говорить, що вартість ремонту 1 м2 доходить до 700 гривень. Втім, і цю проблему в ОТГ зможуть вирішити. Один з пріоритетних напрямів — придбання асфальтного міні­заводу і запуск лінії з  виробництва плитки для пішохідних доріжок, аби своїми силами робити ремонти.

Наразі між селами ОТГ пустили громадський транспорт. Депутат обласної ради Віктор Дудка взяв на себе левову частку витрат з придбання нових автобусів.

Що стосується перевезення пільгових категорій, то діти їздять безкоштовно, а вартість проїзду для пенсіонерів складає 2 гривні. Більшу частку витрат взяло на себе підприємство Віктора Дудки, тому в бюджеті громади на 2019 рік передбачена їм невелика компенсація по пільгах.

Завдання громади — розвиток

Під час відвідування Михайлівської об’єднаної територіальної громади ми пройшлися  площею Перемоги. Вона не гірша, ніж запорізька Театральна площа, яку  нещодавно відкрили. Всю територію вимощено плиткою, багато зелених насаджень,   встановили лавки, урни та освітлення.

У  місцевому будинку культури, який ми відвідали, проводять всі основні культурно­мистецькі заходи. В стінах цього БК займаються колективи, які мають звання «взірцевих», а колективи «Тавричанка» і «Калина» — «народних». Вони беруть участь в обласних конкурсах.

Минулого року, говорить Олександр Ракша, у будинку культури замінили покрівлю, а цього року приміщення перевели на альтернативне паливо. З нагальних потреб — заміна підлоги в залі.

* * *

Наприкінці  нашої екскурсії Олександр Ракша сказав, що на посаді голови Михайлівської селищної ради він  вже 26 років і не чекає наказів «зверху», а починає модернізувати заклади освіти, будинки культури і комунальні підприємства в залежності від потреб мешканців.

Місцеві ж мешканці говорять, що в них такі ж проблеми, як і у всіх — з дорогами, водозабезпеченням, освітою, культурою і так далі. Але вони вже чітко визначили пріоритетні напрями, над якими варто працювати.

—  Транші, субвенції і допомоги — це тимчасове, а основне завдання громади — навчитися заробляти кошти на втілення задуманих проектів. Тому, не чекаючи об’єднання, ми запустили автобусні маршрути між селами, організували вивіз твердого побутового сміття з території нашої громади. Саме об’єднання не дає гарантії, що завтра буде краще. Навпаки, виникає ще більше проблем, і ми до них  готові. Ми впевнені, що в нас все вийде!

Одне з побажань жителів Михайлівської ОТГ — аби можновладці не змінювали «правила гри», як це відбувається зараз, а чиновники не заважали модернізації громади.

Згідно з перспективним планом, громада планує будівництво сонячної електростанції, вантажного терміналу, автозаправної і переробної станцій, але це ще не все. Також планують максимально розвивати переробну промисловість в рамках сільського господарства. І, спостерігаючи  сьогоднішні зміни громади, віриться, що все вдасться.

Іванка Волощук, фото автора