«Все буде Україна!»: Запорізький обласний театр ім. В.Г. Магара показав патріотичний концерт для переселенців та волонтерів

26809
0

Днями у культурно-дозвіллєвому центрі театру ім. В.Г.Магара (ПК «Металургів») відбувся показ патріотичного та видовищного концерту артистів театру під глибоко символічною назвою «Все буде Україна!».

Його гостями стали вимушені переселенці, що знайшли прихисток у нашому місті, волонтери, та зацікавлені запорожці. Організатори приурочили захід до Дня Конституції України, який щорічно святкується у нашій державі 28 червня.

Програму концерту склали найкращі твори сучасних виконавців, а також пісенна класика, яка вже давно увійшла до скарбниці національної музичної культури. Постановку дійства здійснив режисер Роман Козак, який тільки у січні поточного року виграв конкурс на посаду і став працювати у театрі ім. В.Г.Магара.

Незважаючи на досить молодий вік, він вже заявив про себе як яскравий та самобутній митець. Нещодавно Роман Козак став лауреатом всеукраїнської театральної премії «ГРА». Вистава «Пер Гюнт», режисер здійснив у Національному сумському театрі ім. М. Щепкіна перемогла у номінації «краща драматична вистава» (велика сцена). За блискучу роботу театральна критика одностайно визнала його «відкриттям року».

Без перебільшення, побачене та почуте у цей вечір не залишило байдужим нікого з присутніх у глядачевій залі.

Не можна не розповісти й про те, що сьогодні у театрі в самому розпалі  репетиції нової вистави «Тіні забутих предків» за мотивами однойменної повісті класика української літератури Михайла Коцюбинського, яку створює Роман Козак. Прем’єра запланована на 8 липня.

–У репертуарі театру є святковий театралізований концерт «Неімовірна Україна», який до 30-ї річниці незалежності нашої держави створила головний режисер Тетяна Лещева. З початку повномасштабної війни РФ проти України з’явилося багато актуальних пісень, які торкаються болючих проблем сьогодення. Саме тому було прийняте рішення привнести їх до вже існуючої програми і об’єднати з нею спільною концепцією. І якщо в тому концерті головним був піднесений патріотичний дух загальної культури України, то зараз до цього додалися теми, які зараз болять кожному українцю. Сподіваюсь, що ця робота допоможе підтримати бойовий дух наших співгромадян, посприяє культурній самоідентифікації людей, та наблизить перемогу України! – поділився з журналістом нашого сайту режисер-постановник концерту «Все буде Україна!» Роман Козак.

Зазначимо, що показ концертів та вистав для переселенців, волонтерів, а також зацікавлених місятян, – це лише один з напрямків волонтерської діяльності колективу театру ім. В.Г. Магара, якою він активно займається в умовах воєнного стану.

Про неї нам розповіла заступник директора-художнього керівника з організації глядача Тамара Камлик.

З перших днів повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну всі працівники театру одностайно відгукнулись на заклик директора-художнього керівника Ірини Редько долучитися до волонтерської роботи. Перед нами на повний зріст постало питання: що ми, актори та персонал театру можемо зробити, щоб допомогти нашим захисникам?

Добре, що у театрі працюють, без перебільшення,  унікальні фахівці своєї справи: майстри пошивного цеху, столяри, чоботарі, бутафори… Ці люди – справжні чарівники, своїми руками вони можуть робити все! Саме тому, проблема полягала в тому, щоб знайти необхідні матеріали, лекала та викрійки. Дуже скоро ми все це знайшли у коморах театру. Матеріалів, яких не було, чи не вистачало, закуповували за власні кошти.

Почали з виготовлення кровоспинних джгутів — турнікетів. Військові розповіли нам, що зараз на фронті вони дуже необхідні. Враховуючи погодні умови, які були на початку війни, також виникла велика проблема у площах-дощовиках. Ми закуповували рулонами спеціальну плівку, розкроювали її та шили плащі з капюшонами. Крім цього, ми також знайшли можливість забезпечити наших захисників теплими устілками.

По мірі того, як актори та працівники театру опановували нові для них спеціальності, ми почали виготовляти так звані «кікімори» та плести маскувальні сітки. Нагадаю, «кікімора» – це маскувальний костюм, який здатен зберегти не одне життя. У такому плащі-невидимці людину не бачить навіть тепловізор. Вся ця робота виконувалася на замовленя військових. Також додам, що ми займалися виготовленням розвантажувальних жилетів та підсумків. А зараз літо і хлопцям дуже потрібні панами… Тому ця робота не зупиняється.

Крім показів вистав та концертів у культурно-дозвіллєвому центрі, додам, що сьогоднішня подія одинадцята за рахунком, артисти театру продовжують організовувати дозвілля маленьких українців, які знайшли тимчасовий дім у нашому місті. Переселенці тільки почали прибувати до Запоріжжя, ми відразу налагодили з ними контакт. Зараз кожного дня наші актори відвідують малечу з дитячим програмами, які завжди різні за змістом, але мають одну спільну назву «Baby Land». У деяких місцях, де мешкають переселенці, ми вже побували по декілька разів: нас завжди тепло зустрічають як діти, так і дорослі!

І це дуже тішить! Наша рідна Україна сьогодні переживає дуже важкі часи. Ми зобов’язані підтримувати одне одного та завжди допомогати тому, хто знаходиться поруч з нами! – підсумувала на завершення Тамара Камлик.

Володимир БУТ, фото Олега ВАЛИКА