Надія Гринь: Викладачі університетів отримують зарплати на рівні вихователів дитсадка

1836
0

Останнім часом в Інтернеті «гуляє» текст, начебто викарбуваний на стіні одного із південно­африканських університетів: «Держави гинуть не від війн, а від поганої освіти». Погані лікарі винищать населення, погані юристи ліквідують право, погані інженери зруйнують мости, а погані законодавці — саму державу. України, як ви розумієте, це не стосується. Законодавці все роблять настільки філігранно й точно, що мало хто у нас і увагу звертає на те, що без освіти та науки загине все!

Трохи статистики
Ми зустрілися з Надією Гринь ­ головою Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти та науки України. Вона ­ історик (перший випуск істфаку тепер уже ЗНУ), працювала в передмісті Запоріжжя ­ Мар’ївці, потім, після декретної відпустки, у школі №81. Далі працювала в райвно, була головою освітянської профспілки Запорізького району, з 2000 року працювала заступником голови обласної організації Профспілки працівників освіти та науки України, а з 2010­го — її голова.
Зауважимо, що Запорізька обласна організація Профспілки найчисельніша в Україні та, мабуть, і найбойовитіша. Через те дещо буквально «вибити» від влади вона змогла. Та, на жаль, далеко не все.
Власне, про це розповість сама Надія Іванівна.
­ Почну зі структури. До нашої профспілки входять 20 сільських районних організацій, сім районів Запоріжжя та міста обласного підпорядкування — Мелітополь, Бердянськ, Токмак і Енергодар.
Окремо ідуть державні виші: ЗНТУ, ЗНУ, Мелітопольський та Бердянський педуніверситети, ЗДІА, Запорізькі педагогічний і електротехнічний коледжі. Було прийнято рішення про злиття Інженерної академії та ЗНУ, а педагогічний коледж увійшов до складу Хортицької учбово­реабілітаційної національної академії.
Станом на 1 січня 2018 року у згаданій системі налічувалося 74 446 членів різних галузевих профспілок. А вже 988 наших первинних профспілкових організацій охоплюють 65 624 працівників та студентів. Додам, що у нас часто окремо діють студентські організації. Найбільша серед них ­ у ЗНТУ. Всього ж студентів у профспілці ­ 20 777, а загальна їхня кількість ­ 24 772. Зазвичай не входять контрактники, але якщо вони бажають вступити до профспілки, їм ніхто не відмовляє.
Як не дивно, найменше членів профспілки серед студентів­контрактників у моїй Альма­матер ­ ЗНУ. Однак ректор Микола Фролов нещодавно заявив, що вони в цьому напрямі активно працюють.
Стосовно шкіл та дошкільних закладів, то членами профспілки є 91,3% працівників. Є у нас і чимало пенсіонерів. Ми з них внески не беремо, але, зважаючи на важкі життєві умови, надаємо їм необхідну матеріальну допомогу.
Додам, що чисельність профспілки постійно скорочується за рахунок того, що закриваються школи. А ще вчителі, а особливо вихователі дошкільних закладів, виїжджають до Польщі…

Кінець епохи «новорічної ялинки та літнього оздоровлення трудящих»?
Газети вже неодноразово звертали увагу на те, що зазвичай профспілки ніяк не виходять з радянської «Школи комунізму», тобто не реагують на наступи влади і роботодавців на права працівників. Замість цього вони займаються організацією новорічних подарунків дітям та путівок на відпочинок.
Ось що з цього приводу розповідає Надія Гринь:
­ Я завжди наголошую на тому, що нам треба відійти від радянських часів. По­перше, тому що представники Фонду соціального страхування України нині взагалі не забезпечують путівками, хоча «забрали» цю функцію у представників профспілок. Ніхто не фінансує тепер студентські санаторії та профілакторії, а вони ж були просто шикарні. Наприклад, профілакторій тієї ж ЗДІА! Це нині ­ власність Міносвіти, втім, його представники навіть платні послуги для того чи іншого закладу організувати не можуть. Просто все стоїть і гине. Ми ж можемо хіба що обурюватися з цього приводу.
Хоча на місцях все ж щось робиться. Наприклад, у Сумах при університеті відкрили клініку, яка має державне фінансування.
Щодо оздоровлення, подарунків та культурно­масової роботи, то ми і далі діємо згідно зі статутом. Втім, першим пунктом діяльності саме нашої профспілки є представництво та захист трудових соціально­економічних прав та інтересів наших спілчан. Тобто найголовніше для нас — це забезпечення захисту трудових, правових, економічних інтересів працівників та фінансування галузі освіти в цілому.
Іншими словами, це битва за бюджет, яку ми щороку починаємо у серпні. Якщо галузь профінансована нормально, то й все інше вже нікуди не дінеться. І тут ми працюємо не тільки на рівні держави, але й на місцях ­ з депутатами, адже три роки поспіль фінансування частково забезпечується з місцевого бюджету.
І тут причина не у нашій «зажерливості», а у невиконанні владою Конституції. Там чітко вказується: 10% від ВВП ­ на освіту. Але ніколи ця норма не виконувалася. Найбільший показник, якого досягли у 2008 році — 8%. У новому ж законі передбачено 7% ВВП на освіту. Ми вимагали більше ­ були акції протесту у Києві, збирали підписи вчителів по всій Україні.
Зокрема, із приблизно 46 тисяч вчителів області ми зібрали 28 тисяч підписів. З цього приводу відбулися слухання у Верховній Раді (я там була присутня) у 2015 та 2016 роках. Народні депутати нас не зовсім почули, але більшість питань вирішили, адже проект був взагалі антисоціальним ­ знімалися всі доплати вчителям! Ці статті ми майже повністю відстояли.
Щодо протестного руху, то в період ухвалення згаданого закону (2016 рік) в акціях у Києві постійно брали участь не менше 10 тисяч членів профспілки. А найпотужніші протести відбулися у 2011 році. Тоді були виконані всі пункти наших вимог.
Та й пізніше щороку в період формування бюджету ми протестуємо і закидаємо листами Кабмін і Президента. 9 жовтня 2018 року не лише наша, а й інші профспілки вивели своїх членів на акцію протесту під стіни Запорізької ОДА. 17 жовтня представники усіх галузевих профспілок вийшли на протест у Києві. Там було майже 37 тисяч спілчан.
Зазначу, що наша освітянська організація серед профспілок України є найбільшою — 1 мільйон 882 тисячі членів. Раніше нас було майже 2 мільйони 300 тисяч, але «оптимізація» шкіл має і такі наслідки.
Щодо обласної організації, то ми на останній акції в Києві вивели понад 70 своїх осіб. Тоді було ухвалено звернення до Президента і Кабміну, яке особисто вручили прем’єру Гройсману…

У школах сьогодні більш-менш…
Очевидно, що головним завданням профспілки є не «розпил бюджету», як модно сьогодні казати, а гідні зарплати працівників та нормальні умови роботи. Через те основною проблемою організації, окрім бюджету, є підвищення заробітної плати працівникам дошкільних закладів, позашкільної системи та науковим працівникам.
­ Постановою Кабміну №22 від 11.01.2018 року, ­ продовжує Надія Іванівна, ­ підвищено зарплату педпрацівникам. Але тут з’ясувалося, що працівники дошкільних закладів до числа педагогів не зараховані. Так вважає Кабмін.
Щоправда, 2­м пунктом цієї постанови було прописано, що представники Міносвіти, Мінфіну все ж мають віднайти кошти і з 1 вересня підвищити зарплату на 10% працівникам дошкільних, позашкільних закладів і науковим працівникам. Втім, цього не сталося. Ми були обурені, як і наші колеги по всій Україні, і почали писати листи до Кабміну, Міністерства фінансів України і Верховної Ради. На наш серпневий лист лише днями була отримана відповідь, де йдеться, що у місцевих бюджетах відсутні кошти для забезпечення такого підвищення…
Зауважу, що місцеві бюджети ніякого відношення до вишів, які фінансуються із держбюджету, не мають. А хто тоді винен в низьких зарплатах?
Додам, що у 2017 році була подібна ситуація. З 14 січня 2017 року підвищили зарплати лише педпрацівникам. Однак було прописано, що дозволено місцевим бюджетам дофінансовувати зарплати робітникам дошкільних закладів. І ми зразу ж почали працювати з депутатами місцевих рад, вийшли з проханням до мерів, і вони всі відгукнулися ­ Енергодар, Бердянськ (з 1 січня), Запоріжжя (з 1 квітня), Новомиколаївка, Василівка тощо.

Наукових працівників це не торкнулося, вони лишилися без підвищення зарплат
Таким чином, у школі зарплата — 6­-8 тисяч, до того ж, керівники закладів, зокрема у Запоріжжі, ­ на контракті і отримують за це 50% доплати від міста. У дошкільних закладах, що вихователі, що директор ­ із зарплатою 3700 грн. Науковці, тобто співробітники вишів, мають середню зарплату від 4 до 5 тис. грн. Через те всі найкращі вчені вже за кордоном. Залишилися ті, хто не зміг виїхати, чи патріоти. Наш їм уклін, бо без них би і той лад погас.
Два слова про щорічну винагороду вчителям, передбачену 57 статтею Закону про освіту. Наприклад, в Оріхівському районі вже 7 років її не виплачують. Це і є заборгованість по зарплаті. Щоправда, коли утворилися об’єднані територіальні громади, справа почала трішки зрушувати з місця.
І ще про одне. Постановою № 233 Кабміну, яка працює з 2008 року, ввели доплату від 5 до 30% за престижність роботи вчителя. Це теж наша заслуга. Але буває, що в школі одним виплачують 5%, другим — 10%, а третім — 20%. А так не можна робити! Ця доплата для всіх вчителів закладу має бути однаковою. А якщо хтось працює краще, то в нас є атестація, йому дають вищу категорію та звання — старший вчитель, вчитель­методист, і він отримує доплату вже за це. У директора, до того ж, ще є й преміальний фонд. І якщо зі своїми вихованцями вчитель отримав нагороди на всеукраїнських, міжнародних олімпіадах, будь ласка, преміюйте його. Можна навіть висунути його кандидатуру на звання Заслужений вчитель України. А доплата за це ­ гроші державної субвенції.
З сумом відзначу, що постраждало і наше студентство. У грудні 2016 року була ухвалена Постанова, яка обмежує кількість студентів, котрі мають право отримувати стипендії. Відібрано і право надавати 10% стипендіального фонду на матеріальну допомогу.
В Угоді, яку ми підписуємо з Міносвіти, планувалося здешевити проїзд студентам. У пригородах і за містом є здешевлення, а по місту його немає. А стипендії ж не підвищуються!
У цьому плані наша організація бере під захист студентів. Зараз багато переселенців (Бердянськ, Мелітополь), ми даємо їм прихисток у гуртожитку, і навіть влітку. Оформлюють вони і субсидії. Ми також надаємо матеріальну допомогу (на лікування, за важких життєвих обставин, на поховання) від 800 до 8000 грн.
Ще раз наголошу: наші вимоги після акцій протесту всіх галузевих профспілок не виконано. Це означає, що ми аж ніяк не повинні заспокоюватися. До речі, і представники Федерації профспілок України зрештою це зрозуміли. Бо два роки поспіль вони спочатку оголошували акцію протесту, а потім її відміняли. Я їм казала: «Що ж ви робите? Ми виїжджаємо в райони, мотивуємо, збираємо усіх, і тут відбій ­ на що це схоже?».
Тепер вони не відступили, бо й відступати вже нікуди. Втім, і далі бюрократія «заїдає» цю структуру. Через те ініціатива переходить до регіонів. Наприклад, Івано­Франківськ, Миколаїв вимагають безстрокову акцію протесту в Києві біля Кабміну і Верховної Ради.
Я нещодавно написала листа до облпрофради, аби провести президію і поставити питання про подальші дії профспілок у зв’язку з тим, що ціни на газ зросли і наші вимоги не виконані. Пора перейти до рішучих дій. Я думаю, що голова облпрофради і колеги мене підтримають. Можливо, будемо звертатися і до мера міста, і до голови ОДА ­ представника Президента в області. Хай вирішують ці питання.

* * *
Повертаючись до початку нашого матеріалу, поєднаємо написане у далекому університеті з вітчизняним сумним жартом. Ті, хто в підземному переході ще у 1990-­ті купив лікарський диплом, зараз проштовхують «медреформу», юристи з таким ж дипломом чинять правосуддя, інженери… Та що там говорити про останніх: тільки в жовтні у сусідній Росії, де нічим не краще, ніж у нас, впав «Союз», затонув найбільший у світі док і розвалилися відразу шість мостів. А тим часом законодавці з купленими в переході дипломами люто ненавидять не лише освіту та її носіїв, а, здається, все на світі, окрім зелених американських грошей.

Світлана Третяк