Оформлення закордонного паспорта в Запоріжжі? Без проблем!

7717
0

Процедура оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон не втрачає своєї актуальності, а весна – час, коли попит на документ для подорожей, традиційно, збільшується. Для полегшення оформлення бажаного документа ми підготували для вас вичерпні відповіді на питання, що зазвичай турбують громадян, які планують розпочати  оформлення закордонного паспорта.

ДЕ ОФОРМИТИ

Оформити закордонний паспорт можна у будь-якому підрозділі міграційної служби, не залежно від місця реєстрації або взагалі без неї.

Вартість паспорта в усіх підрозділах однакова та на сьогодні складає 557,32 грн  (20 робочих днів) та 810, 32 грн  (7 робочих днів). При замовленні паспорта варто враховувати  час доставки документа з міста Київ.

Перелік підрозділів міграційної служби в Запорізькій області можна знайти на офіційному сайті ДМС (dmsu.gov.ua).

ЯК ПОТРАПИТИ ДО ЧЕРГИ

На сьогодні кожен громадянин України має змогу не виходячи з дому онлайн записатися до електронної черги для оформлення закордонного паспорта. Для цього потрібно:

  • зайти на офіційний сайт ДМС (dmsu.gov.ua);
  • у розділі «Електронні сервіси» обрати пункт «Електронна черга»;
  • обрати який саме документ ви бажаєте оформити;
  • слідувати зазначеним у сервісі підказкам (заповнити телефон, обрати регіон, послугу, дату, час).

Після успішного запису до черги ви отримуєте смс-повідомлення з номером, датою та часом оформлення.

У зв’язку із підвищеним попитом на закордонні паспорта, місця у черзі до деяких підрозділів швидко резервуються громадянами. При цьому, якщо на сервісі онлайн-запису на сайті ДМС немає вільних місць — це не означає, що їх немає взагалі. Система «електронна черга» передбачає три різні варіанти запису, на кожен із яких за квотним принципом виділяється приблизно по третині місць.

Тобто, крім онлайн-запису на сайті ДМС, два інших види запису здійснюються безпосередньо у підрозділах — на 35 днів наперед (талон через термінал) або «сьогодні на сьогодні» (з прийомом у день звернення, але без зазначеного часу).

Важливо, запис до електронної черги є індивідуальним, бронювання та передача запису до черги стороннім особам заборонені. Невідповідність даних, зазначених під час реєстрації в електронній черзі, реальним даним фізичної особи є підставою для скасування реєстрації.

Зверніть увагу, якщо паспорт хоче отримати сім’я з трьох чоловік (включаючи дітей), то записів на оформлення теж має бути три.

ОПЛАТА ПОСЛУГИ

Після успішного запису до електронної черги громадянин має змогу там же на сайті сплатити за послугу оформлення паспорта. При цьому вам на телефон прийде смс-повідомлення, за допомогою якого ви зможете роздрукувати свою квитанцію на оформлення  паспорта у терміналі в підрозділі міграційної служби, де вони є (це можна зробити безпосередньо в  день оформлення).

Ви можете сплатити за паспорт і у будь-якій банківській установі. Для цього на офіційному сайті ДМС у розділі «Платіжні реквізити» (головна сторінка) є перелік усіх реквізитів на оплату.

Важливо: реквізити на оплату в різних підрозділах різні тому необхідно сплачувати на реквізити саме того підрозділу, де ви будете оформлювати документ.

Сплатити за паспорт можна і безпосередньо у підрозділі міграційної служби через термінал. Працівник терміналу вам в цьому допоможе.

Рішення про встановлення пільг для певної категорії громадян приймається місцевими органами самоврядування. Їх перелік є на сайті ДМС у розділі «Платіжні реквізити», «Пільги надані органами місцевого самоврядування окремим категоріям громадян».

АНКЕТА НА БІОМЕТРИЧНІ ДОКУМЕНТИ ОНЛАЙН

Для пришвидшення процесу подачі заяви на оформлення біометричного паспорта можна не лише дистанційно записатися до черги та сплатити відповідні адміністративні збори онлайн, а й самостійно попередньо заповнити інтерактивну форму, вказавши свої персональні дані. Ця послуга не є обов’язковою і здійснюється за бажанням.

Після оброблення  інформації формується PDF-файл з двовимірним штрих-кодом (QR-кодом), який міститиме персональні дані заявника.

На місці співробітник зчитує попередньо роздрукований QR-код сканером, після чого інформація миттєво потрапить до бази даних. Працівникові міграційної служби залишиться тільки звірити її з оригіналами документів.

Використання цієї послуги знижує вірогідність допущення помилок через необачливість та поспіх під час формування заяви-анкети.

НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ

Процедура оформлення паспорта для виїзду за кордон була максимально спрощена. Тому, для оформлення документа необхідно мати з собою паспорт громадянина України, раніше оформлений закордонний паспорт (якщо є), з метою внесення повної інформації про особу до ЄДДР та для сплати адміністративного збору бажана наявність ідентифікаційного коду.

ПРОЦЕДУРА ОФОРМЛЕННЯ

Громадянин має завітати до підрозділу служби у день оформлення за 10 хвилин до зазначеного часу, сама процедура займає не більше 15-20 хвилин.

На разі усі закордонні паспорта біометричні, тобто мають електронний чіп, до якого записуються біометричні дані особи. Тому, починаючи з 12 років під час оформлення знімаються відбитки пальців.

Процедура оформлення передбачає випадки, коли через фізичні вади відсутня можливість зняти якісні відбитки пальців. В такому випадку на електронний носій відбитки пальців не вносяться, але паспорт все одно є біометричним (з відповідною поміткою).

Важливо: система електронної черги не допускає запізнення! У випадку відсутності у приміщенні підрозділу ДМС у момент виклику, запис до електронної черги буде анульовано системою.

ЯК ДІЗНАТИСЯ ПРО ГОТОВНІСТЬ ПАСПОРТА

Відстежити оформлення закордонного паспорта можна онлайн на сайті dmsu.gov.ua у розділі «Перевірка стану оформлення паспорта» (на головній сторінці) або за допомогою чат-бота у популярних месенджерах Viber і Telegram .

Результат пошуку буде виведено на сторінці після введення серії та номера документа, підтвердження капчі та натискання кнопки «Пошук» (сторінка при цьому перезавантажиться).

Статуси оформлення документів:

— Інформації не знайдено;

— Документи прийнято /дата/. Здійснюється перевірка даних;

— Дозвіл на персоналізацію паспорта надано /дата/;

— Дані відправлено до центру персоналізації /дата/;

— Документ персоналізовано та відправлено до підрозділу міграційної служби /дата/. Строк доставки — 1-3 робочих дні (у разі складних погодних умов — до 7 робочих днів);

— Документ доставлено до підрозділу міграційної служби /дата/.

Для отримання готового паспорта необхідно особисто з паспортом громадянина України звернутися до підрозділу міграційної служби, в якому ви оформлювали документ.

Видача готових паспортів відбувається без попереднього запису, повідомили в прес-центрі управління Державної міграційної служби в Запорізькій області.