У Запоріжжі стартував опалювальний сезон

706
0

У понеділок, 28 жовтня, в Запоріжжі стартував опалювальний сезон. У першу чергу дали тепло у пологових будинках, лікарнях, поліклініках, дитячих садочках. У тих школах, де зараз канікули, опалювальний сезон розпочнеться пізніше, але до виходу дітей будівля буде прогріта. Однак чи були готові житлові будинку до опалювального сезону, далі

Рішення про початок опалювального сезону було прийнято раніше, ніж стовпчики термометрів показували середньодобову температуру впродовж трьох днів на рівні +8 градусів за Цельсієм. Справа в тому, що в пологових будинках і дитсадках стало холодно: «Наша система не дозволяє окремо включити опалення у соціальних об’єктах. Для того, аби її переобладнати, потрібні кошти», — заявив міський голова Запоріжжя Володимир Буряк.
Деякі батьки в соціальній мережі Facebook написали, що були приємно здивовані, коли вранці 28 жовтня привели дітей до садочка, а батареї вже були теплі. Деякі запоріжці також відзначали, що тепло в квартирах з’явилось у неділю­понеділок. І це при тому, що у всіх житлових будинках опалення повинно з’явитися протягом 5 днів. У разі несвоєчасної подачі тепла керуючі компанії зобов’язані провести перерахунок. Звучить гарно, однак на ділі все інакше. Деякі запоріжці й досі не можуть отримати перерахунок за холодні батареї у минулому році.
«Підкажіть, будь ласка, до якої інстанції звертатися за перерахунком? Минулого року не було опалення по всьому стояку протягом двох з половиною тижнів від початку опалювального сезону. Ми писали колективну заявку і до «15­80», і до керуючої компанії «Мiсто для людей». Нам обіцяли зробити перерахунок до березня, потім сказали, що голова заборонив його робити. Офіційної відповіді не було. Якщо ситуація повториться в цьому році, куди подавати заявку?» — написала Галина Ганжа на сторінці мера Запоріжжя.
«За минулий опалювальний сезон досі не зробили перерахунок. Представники керуючої компанії «Місто для людей» посилають в Концерн «МТМ», а працівники «МТМ» до керуючої компанії. Цей «футбол» триває майже рік. А представники «15­80» взагалі нібито ні до чого, заявки не приймають», — написав Геннадій Федоренко.
Чи покращиться ситуація цього року — невідомо. За чотири дні до старту опалювального сезону в міськраді провели нараду — стало відомо, що не всі представники керуючих компаній підписали акти готовності будинків до опалювального сезону. Так, станом на 23 жовтня ситуація була наступна:
► КП «Запоріжремсервіс» — у всіх 913 будинках заповнена система, підписано 874 акти готовності.
► КП «Наше місто» — у всіх 113 будинках заповнена система, підписано 113 актів готовності.
► ТОВ «МРІЯ» — у всіх 409 будинках заповнена система, підписано 409 актів готовності.
► ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» — з 703 будинків заповнена система в 648, підписано 506 актів готовності.
Таким чином, загалом не було підписано 236 актів готовності будинків до початку опалювального сезону. Проте куди гірша ситуація була з будинками ОСББ та ЖБК — з 997 будинків тільки 354 заповнено та щодо них підписано акти готовності. Тобто не підписали акти готовності щодо 654 будинків.
— Кількість підписаних актів вже три тижні зберігається на рівні 40%, — повідомив Олександр Грек, генеральний директор «Міських теплових мереж». — Приблизно 60 актів за день ми можемо опрацювати, тобто обстежити будинки, надати зауваження або погодити акти.
Таким чином, за 4 дні до початку опалювального сезону не було підписано загалом 890 актів готовності будинків, тож на те, щоб опрацювати всі ці документи, Концерну «МТМ» потрібно майже 15 днів.
У свою чергу міський голова додав, що в керуючих компаніях та в Концерні «МТМ» недостатньо людей. Через це всі роботи повинні були проводити поступово, щоб в день «X» все було готово. Тож початок опалювального сезону навряд чи пройде без проблем.
ЧИ БУЛО ГОТОВЕ МІСТО ДО ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ?

7 жовтня Концерн «МТМ» отримав від «Державної інспекції енергетичного нагляду України» акт готовності мереж.
— Було підготовлено 65 котелень, 52 центральні теплові пункти, 726 кілометрів теплових мереж. Було усунено 282 аварійні пориви, які сталися внаслідок гідравлічних випробувань, тобто було замінено близько 9,2 км аварійних теплових мереж, — підкреслив Олександр Грек.
Гендиректор Концерну повідомив, що своєчасно були укладені всі договори з НАК «Нафтогаз» по всім категоріям споживачів (населення, бюджетні організації та ін.). Втім, населення міста заборгувало підприємству приблизно 700 мільйонів гривень, і відповідно 630 мільйонів гривень «МТМ» заборгувало НАК «Нафтогаз» за опалювальний сезон 2018­2019 рр.
— Рівень сплати населення складає 93%, і газ нам дали. Також ми з міського бюджету виділяємо кошти на фінансову підтримку Концерну, і за рахунок цього «МТМ» розраховується на сьогоднішній день з НАК «Нафтогаз», — повідомив Володимир Буряк. — Особливо мене непокоїть певний момент. З цього приводу я звертався до новообраних народних депутатів. Справа в тому, що до 2015 року розподіл коштів, які поступали на рахунки «МТМ», був таким: 70% йшло на енергоринок, а 30% залишалося в Запоріжжі, що давало змогу мати певні обігові кошти, і Концерн мав гроші на виконання тих чи інших робіт. На сьогодні розподіл такий: 93% (а це все, що поступає на рахунки Концерну) ми віддаємо на енергоринок, а 7% залишається в місті. Це гостре питання потрібно вирішувати на законодавчому рівні, в стінах Верховної Ради і через постанови Кабміну впроваджувати в життя.

ЛІЧИЛЬНИК ВЖЕ ПРАЦЮЄ!

— Шановні представники керуючих компаній та комунальних підприємств, Концерн «МТМ» проводить запуск опалення, подає теплоносій на будинок, лічильник починає рахувати і згідно з Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» зі змінами проводиться нарахування. Всі роботи, які необхідно провести всередині будинку з налагодження подачі тепла в квартирах, ви повинні зробити в регламентні строки. Якщо це неможливо, майстер повинен навідатися до квартир і з’ясувати, в чому проблема: закрита батарея, стояк забитий чи є якась інша причина, — наголосив Олексій Бородай, заступник міського голови. — Я ще раз звертаю вашу увагу: всі мешканці, які не отримають тепло у теплоносій в терміни, передбачені діючим законодавством, будуть звертатися до вас, і ви будете робити їм перерахунки. У вас в тарифі на послуги є пункт «утримання систем інженерних мереж». Я вас дуже прошу – почуйте кожну людину і виконайте роботи.
— Представники керуючих компаній, термін ваших «пільг» в місті завершився. Зараз ринок керуючих компаній почав розвиватися, є велика конкуренція, — заявив міський голова. — Сьогодні я маю всі юридичні права розірвати з тією чи іншою керуючою компанією договір у разі невдалого опалювального сезону. Так, це процес не одного дня, але я можу укласти угоду з новою компанією. На сьогодні є здорова конкуренція. Хто надає кращі послуги, той і працює. Нічого особистого, лише бізнес, як ви кажете.
У свою чергу Олексій Бородай нагадав, що координація всіх дій стосовно старту опалювального сезону йде через колл­центр «15­80». На заступників голів райадміністрацій було покладено зобов’язання взяти на контроль, разом з колл­центром, всі дії стосовно запуску опалення.
— Наразі є співпраця «15­80» з ТОВ «МРІЯ», «МДЛ» та «Запоріжремсервіс». Всі інші управителі у вільному «плаванні», і якщо надійде заявка, її передадуть до керуючої компанії, але зворотнього зв’язку не буде, тобто ми не знатимемо, виконали вони заявку чи ні. Прошу взяти під контроль дії ОСББ та ЖСК, які обслуговують керуючі компанії, які не співпрацюють із колл­центром «15­80», — наостанок зазначив Олексій Бородай.
Нагадаємо, якщо станом на 4 листопада у всій квартирі або в якійсь кімнаті будуть холодні батареї, потрібно зробити заявку в колл­центр за номером (зі стаціонарного телефону): 15­80; (з мобільного): 061­787­15­80; 050­414­15­80; 067­656­15­80. Тільки за наявності заявки в колл­центрі буде проведений перерахунок.
Що стосується оплати, багатоповерхівки обладнані приладами обліку, тому городяни платитимуть виключно за їхніми показниками. Наразі тепло в квартирах не подорожчало.

НОРМИ СПОЖИВАННЯ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ ТА ГАРЯЧОГО
ВОДОПОСТАЧАННЯ ДЛЯ АБОНЕНТІВ БЕЗ ЛІЧИЛЬНИКІВ

На сьогодні загальна опалювальна площа житлових приміщень без комерційних приладів обліку становить 237 тисяч квадратних метрів по Запоріжжю. Саме для цих домовласників затвердили норми споживання тепла для жителів міста.
Згідно з чинним законодавством України, Концерн «МТМ» розрахував норми споживання теплової енергії та гарячого водопостачання для абонентів без лічильників. Затвердження норм споживання послуг дозволить виконати розрахунок тарифу відповідно до порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування і постачання.
Норми встановили на 1 квадратний метр з урахуванням тривалості опалювального періоду (168 діб) і середньої температури повітря за опалювальний період плюс 1,7 ° С.

Іванка ВОЛОЩУК