Пошкоджену лікарню «Охматдит» відновлюватиме запорізька фірма: що про це відомо

336
0

Корпус київської лікарні «Охматдит», який у липні 2024 року зазнав пошкоджень від російського ракетного обстрілу, буде відновлювати запорізька фірма «Буд-технолоджі» за понад 307 мільйонів гривень.

Про це повідомив НДСТ «Охматдит» на своїй Facebook-сторінці, пишуть «Наші гроші».

За даними журналістів, це була третя за дороговизною пропозиція розміром 307 млн грн (без ПДВ). Усього ж було 14 учасників, їхні цінові пропозиції коливалися від 41,79 млн грн до 645,25 млн грн.

Як повідомили в «Охматдиті», тендер проводили не за ЗУ «Про публічні закупівлі», а у вигляді приватного конкурсу «з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами». Однак ніяк не пояснили, чому проігнорували десяток дешевших пропозицій.

Аналіз «Наших грошей» показав, що ціни на будматеріали та вартість робіт компанії-переможця подекуди завищені вдвічі, порівняно із пропозиціями конкурентів.

Пошкоджену лікарню «Охматдит» відновлюватиме запорізька фірма: що про це відомо
Цінові пропозиції на відбудову від компаній-учасниць. Джерело: Наші гроші

Відомо, що ТОВ «Буд-технолоджі» зареєстрована у Запоріжжі, розмір статутного капіталу компанії складає лише 5 тисяч грн. Участі у державних тендерах раніше не брала.

Нині її керівником є Василь Кобизь, який прописаний в тимчасово окупованому селі Братське Запорізької області. Журналісти встановили, що він та компанія повʼязана з діяльністю Марка Марченка, якого затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн.

Також виявилось, що у 2022 році «Буд-Технолоджі» спільно з іншою компанією мала землю у передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для учасників АТО, але фактично 99% площі забудови мав зайняти торгово-розважальний центр.