У Національному заповіднику «Хортиця» розповіли, чому не вивозять колекцію старовинних човнів

590
0
З початку повномасштабної війни з ангару, де зберігаються та реставруються старовинні човни, який умовно називають Запорізьким музеєм судноплавства, не вивозили археологічні знахідки.
Фахівці пояснюють, що переміщувати експонати дуже небезпечно, адже це може їх пошкодити, також для них необхідні стабільні температурні умови. Про це у коментарі «Відбудові. Запоріжжя» розповів завідувач відділення науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця» Сергій Дударенко.

«Реставратори кажуть, що переміщувати експонати дуже небезпечно. Навіть оці останні «прильоти», що були на Хортиці, негативно вплинули на експонати. А якщо почати пересувати їх, то невідомо, що з ними станеться», — Сергій Дударенко, завідувач відділення науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця»

Однак, за його словами, тут планували будувати справжній музей судноплавства, тому що для якісного зберігання подібних знахідок потрібні більш кращі умови. Але через війну цю ідею не встигли втілити в життя.

«Війна, звісно, впливає на нашу роботу й розвиток. Для таких експонатів, як ці човни, потрібне й більше приміщення й більш стабільні температурні умови й вологість, лабораторія тощо. Зараз, як і останні двадцять років, ці чудові експонати, які входять до десятка найкращих за збереженістю, за якістю, за величиною, за масштабами підводної археології у світі, вони знаходяться, по суті, в реставраційному ангарі, а не в музеї, як це має бути», — Сергій Дударенко, завідувач відділення науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця»