Заміна дисплея на смартфоні і все, що про це потрібно знати

63
0

Найкрихкішим елементом будь-якого смартфона, як не дивно, є дисплейний модуль. Саме тому найпопулярнішою послугою сервісних центрів є заміна екрана https://www.aks.ua/uk/remont-telefony/zamena-display.html. Вартість запчастин при виконанні подібних відновлювальних роботах є дуже високою, тож буде корисно знати, як можна зекономити та чи буде ремонт рентабельним загалом.

Конструкція дисплейного модуля

Будь-який дисплей сучасного телефону має багатошарову структуру. Кожна частина конструкції має своє конкретне призначення. Зовнішній шар являє собою захисне скло, яке дуже часто виконує ще й роль тачскріна. Основне завдання — перетворювати фізичні дотики в електронні сигнали, завдяки чому і реалізовується управління смартфоном. Ні сенсор, ні скло не беруть участі у відтворенні картинки, за це відповідає рідкокристалічна матриця, встановлена за ними. Залежно від типу екрана конструкція модуля також може включати світлодіодне підсвічування, але, наприклад, в AMOLED матрицях такої необхідності немає.  Для під’єднання екрана до материнської плати використовуються гнучкі шлейфи, якими і здійснюється передача всіх необхідних сигналів.

Чи можна відновити дисплейний модуль?

Це цілком актуальне питання і турбує багатьох користувачів. Пов’язано це з тим, що вартість нового екрана може досягати 70% від ціни всього пристрою. Так ось, можливість відновлення зламаного екранного модуля залежить від характеру пошкоджень. Наприклад, якщо зображення присутнє і матриця не має будь-яких дефектів, а тріщини з’явилися тільки на верхньому склі, то шляхом сепарації можна видалити пошкоджений елемент і замінити його на абсолютно цілий. Це реально хороший варіант заощадити під час ремонту смартфона, однак подібним відновленням займається далеко не кожен сервісний центр.

Основні типи поломок і варіанти їх вирішення

  • пошкодження зовнішнього скла,
  • пошкодження сенсорної поверхні,
  • пошкодження РК-дисплея.

У першому випадку, все ще можна без проблем використовувати смартфон, особливо якщо тріщини несуттєві. Крім того, під час ремонту достатньо замінити скло і телефон матиме вигляд як новий.

Коли пошкоджено не тільки скло, а й тачпад, мобільник перестане реагувати на дотики і стане непрацездатним. У цьому разі відокремлення сенсорного екрана від РК-панелі вкрай скрутне, оскільки часто можна пошкодити сам дисплей, що повністю знецінює весь процес. Тому в цьому разі часто доводиться міняти екран повністю.

Останнім, найнеприємнішим пошкодженням, яке може статися, є пошкодження самої РК-панелі. Такий дисплей зазвичай повністю перестає працювати, або на ньому з’являються різні лінії чи плями. У цьому випадку дійсно необхідно замінити весь компонент.