Навіщо представники ЗАЕС модернізують теплові мережі і як це пов’язано з тарифом на теплову енергію?

663
0

На останньому засіданні виконавчого комітету розглянули питання перегляду тарифу Запорізької АЕС на теплову енергію. Згідно з проектом рішення, з 1 серпня 2019 року пропонували встановити тариф у розмірі 124,83 грн/Гкал (без ПДВ). У складі тарифу – витрати на виробництво теплової енергії (98,64 грн/Гкал), її транспортування (25,52 грн/Гкал) та постачання (0,67 грн/Гкал). Зараз діюча вартість складає 107,64 грн/Гкал

 

Цього року члени виконкому утрималися від прийняття схвального рішення. Мовляв, минулого року вони вже підтримували аналогічне питання щодо збільшення тарифу на теплову енергію від ЗАЕС. Зараз його затвердження вплине на зростання тарифу для населення від КП «Тепловодоканал», а з ним і так, як то кажуть, все не слава Богу… Та й взагалі, нехай рішення приймає вже новий склад виконавчого комітету, якого наполегливо вимагає громада. Ось такі цікаві прозвучали, так би мовити, аргументи.
А от обґрунтування необхідності зміни тарифів від ЗАЕС на цьому засіданні не почули. Не згадали на засіданні виконкому і те, що ще 25 квітня цього року представники атомної станції у письмовій формі проінформували міську владу про встановлення нових тарифів. Підкріпили їх не тільки розрахунками, а й докладно пояснили: зміна тарифу пов’язана з нагальною необхідністю модернізувати теплові мережі ЗАЕС, адже це, перш за все, питання безпеки наступного опалювального сезону в Енергодарі, до якого, між іншим, залишилося не так вже й багато часу. Аналогічна інформація була розміщена на сайтах Запорізької АЕС і Енергодарської міської ради. Відповідний лист було направлено і до Запорізької обласної адміністрації. І ні в кого – ні у представників влади різного рівня, ні у самих городян ­ ця інформація не викликала жодних зауважень аж до самого засідання виконкому.
Та давайте все ж таки розберемося, навіщо представники ЗАЕС модернізують теплові мережі і як це пов’язано з тарифом на теплову енергію?
КП «Тепловодоканал» отримує теплову енергію від двох підприємств: ДТЕК ЗаТЕС і Запорізької АЕС. Наразі ЗАЕС відпускає місту тепло по 107,64 грн/Гкал. Його вартість від ДТЕК становить близько 670 гривень за 1 Гкал. Левова частка тепла, близько 70 відсотків, надходить споживачам Енергодара саме від атомної електростанції. «Тепловодоканал» купує тепло, адже, як би ми того не бажали, бути безкоштовним воно не може – цього просто не дозволяє законодавство.
Придбана теплова енергія йде на забезпечення систем теплопостачання, тобто опалення та гаряче водопостачання. Холодну воду нагрівають до потрібної температури. Потрапляє тепло до наших квартир не повітряно­крапельним шляхом, а йде по трубам. Наголошуємо, старі труби, які, на жаль, мають здатність іржавіти з часом піддаються корозії.
Межа балансової належності ЗАЕС ­ це тепловий вузол №2. Він знаходиться в районі залізничного вокзалу. Там стоять комерційні прилади обліку, за якими і проводиться розрахунок за відпуск теплової енергії. ЗАЕС виставляє рахунок, а «ТВК» за цими приладами розраховується. Плюс атомна станція гріє воду, яку ДТЕК поставляє на 1­2 мікрорайони.
Магістральні теплові мережі, про які йде мова, ­ це мережі від кордону промислового майданчика Запорізької АЕС до залізничних колій вокзалу (де знаходиться тепловий вузол №2). Це чотири нитки теплових мереж загальною протяжністю 25 км. Саме ними опікуються представники атомної станції. І кожний метр цих мереж вимагає дбайливого догляду: поточного нагляду, охорони і, коли це вкрай потрібно, модернізації. Саме така потреба виникла у Запорізької АЕС зараз. І ігнорувати її не можна, бо це вже питання не економіки, а безпеки.
Левова частка витрат, які безпосередньо впливають на розмір тарифу (адже в нього закладені), пов’язана з тепловою ізоляцією. «Тепловим мережам уже 30 років, і вони потребують модернізації. Це питання, перш за все, безпеки і надійності, особливо в зимовий сезон. Ми плануємо оновити 6 тонн металопокриття. Це складе приблизно 500 метрів, ­ розповів заступник начальника цеху теплових і промислових комунікацій Віталій Яковлєв. ­ Якщо з таким виділенням коштів, як було раніше, ми міняли десь по 50 метрів на рік, то на заміну 25 кілометрів мереж знадобиться близько 60­70 років! Та якщо ми щорічно будемо закладати витрати на 250­500 метрів, то відновимо все металопокриття значно швидше. На даний момент одна нитка мереж від станції і до арки ЗАЕС вже зроблена. Решта чекає свого часу».
Які ризики виникнуть, якщо цього не зробити? Перш за все, вода потрапить в мінеральну вату, яка знаходиться на металі труб. Вона намокає, і це призводить до корозії трубопроводу. У свою чергу корозія виводить теплові мережі з ладу. Як наслідок, населення Енергодара може втратити джерело теплопостачання. Тому витрати, які Запорізька АЕС закладає на заміну тепломереж, безпосередньо пов’язані з їхньою подальшою надійністю і довговічністю.
Витрати на транспортування тепла в старому тарифі становили 15 гривень. У новому, економічно обґрунтованому, пропонують 25 грн. Тобто збільшення становить всього 10 гривень. В цю суму входять витрати на заміну теплоізоляції, утримання постових вишок, адже труби треба охороняти від любителів «дармового» металу. Але це зовсім не великі гроші.
Також потребують відновлення три опори теплових мереж ­ є відповідний припис органів нагляду. Їх мінятимуть на нові – залізобетонні.
«Згідно з проектом, в лютому 2020 року завершиться термін експлуатації теплових мереж, які досягли 30­річного віку. За законом ми повинні повністю зупинити теплову мережу і проводити технічну діагностику. Але в лютому, коли опалювальний сезон у розпалі, зрозуміло, що це неможливо зробити. Тому ми повинні взятися за цю роботу завчасно: наприкінці липня – на початку серпня, щоб до 10 вересня, під час гідравлічних випробувань, остаточно перевірити їх працездатність і ввести в експлуатацію на найближчий термін, який нам буде встановлений Експертним центром, – пояснює Віталій Георгійович. – Ці роботи теж несуть певні витрати. Роботи ЦТПК сюди не входять. Вони оплачуються з фонду заробітної плати підприємства. Крім того, залишається великий пласт робіт з теплової ізоляції. У нас над тепломережею проходив паропровід. Ми замінили опори, на яких він лежав, тому що в місцях стику з тепловою мережею по цим опорам надходили дощові води і відбувався корозійний знос стінок трубопроводу. Ми це виправили, але знову необхідно відновити ізоляцію. Тобто всі роботи викликані тільки технологічною необхідністю. Ніяких адміністративних витрат в тарифі (придбання меблів, канцелярії тощо) не передбачено», ­ підкреслив наш співрозмовник.
Так, дійсно, в останній раз тариф на теплову енергію від ЗАЕС підвищували 1 серпня 2018 року. Тоді з 71,90 грн. за 1 Гкал він зріс до 107 гривень. І саме це дозволило представникам Запорізької АЕС розпочати роботи з модернізації теплових мереж, відремонтувати одну із чотирьох «ниток» від станції і до арки ЗАЕС.
До речі, в соціальних мережах звучало питання: чому б представникам Запорізької АЕС не взяти всі ці витрати виключно на себе, аби не закладати їх у тариф? Мовляв, в ньому і так вже мають бути передбачені витрати на різного роду ремонти. Та ситуацію пояснив заступник головного інженера Запорізької АЕС із загальностанційних об’єктів Володимир Гавриляк:
«Так, амортизаційні витрати дійсно закладають в тариф. В нашому випадку, наприклад, на транспортування тепла. Але, як вище вже згадував мій колега, цього року ми визначили найбільш проблемі ділянки трубопроводу, на яких фрагменти труб були практично знищені під впливом корозії. Представники Запорізької АЕС взялися за ремонт. Але вже приблизно наприкінці квітня ми вичерпали той резерв коштів, який було закладено на амортизацію цього року. Крім того, в тариф з самого початку не було закладено кошти – 464 тисячі гривень, на проведення діагностики теплових мереж у зв’язку з досягненням встановленого проектом 30­річного терміну експлуатації. Тому ми змушені переглядати цей тариф, адже Запорізька АЕС є таким же ліцензіатом, як і «Тепловодоканал». І наша діяльність регламентується виключно законодавством. Оскільки цей вид діяльності є ліцензійним, ми не маємо права взяти кошти з інших статей і направити їх на модернізацію теплових мереж. Для цього визначено виключно тариф».
Тепер, що стосується зауваження, що, начебто, збільшення тарифу від ЗАЕС на теплову енергію автоматично означає й миттєве зростання тарифів «Тепловодоканалу». Як зазначив Володимир Дмитрович, такої загрози цього року точно немає, адже підприємство створено нещодавно, йому треба відпрацювати щонайменше річний цикл до квітня 2020­го. І тільки після цього взагалі може бути розглянуто питання щодо перегляду тарифів комунального підприємства.
Тож, підсумовуючи все вищесказане, неважко дійти простого висновку. Якщо ми хочемо перезимувати в теплі і спокої, думати про це треба ще влітку. І від усіх учасників підготовчого процесу залежить, наскільки безпечним та ефективним буде опалювальний сезон 2019­2020 років.

Карина СТРЄЛЬНІКОВА