ТНМК і оркестр «Слобожанський» представили в Запоріжжі «Симфо Хіп-хоп» (ФОТО)

1334
0

«Зроби мені Хіп, зроби мені Хоп» саме з цієї композиції розпочали свою мегаексклюзивну програму гурт ТНМК і Молодіжний Академічний Симфонічний Оркестр «Слобожанський», диригент Юрія Яковенка. Двогодинну програму публіка сприйняла з великим захопленням.
Проект який представили артисти в п’ятницю, 3 листопада у ДК «Дніпроспецсталь», називається «Симфо хіп-хоп». З’явився він у 2013 році в Харкові, рідному місті ТНМК і оркестру.
— Ідея з’явилась у народного артиста України Гаррі Артушевича Абаджяна, який є художнім керівником оркестру «Слобожанський». Свого часу він викладав Фаготу гру на фаготі. Пісні для цього концерту обирає диригент Юрій Яковенко. За для того, аби виконати приблизно половину композицій з цього проекту ми ліземо відразу ж в Інтернету щоб пригадати слова. Тому що, ми ці пісні або багато років не грали чи не грали зовсім, — сказав Олександр «Фоззі» Сидоренко.

— Це ми зараз говоримо для того, щоб ви зрозуміли що це мегаексклюзивна програма. Дякуємо що ви тут, — підкреслив Олег «Фагот» Михайлюта.
Також гурт заспівав такі хіти як «Приїхали»,«Восени», «Я бачу сни», «Українська мрія», «Фідель» та інші. Учасники проекту намагались підтримувати власні спеціальні програми — джазову, акустичну, фолковую. Втім у поєднанні з оркестром «Слобожанський» навіть добре знайомі композиції зазвучали по новому.
— У нас є декілька пісень в яких у вас (прим. глядачів) є партія для виконання. Голоси є?, — зал відгукнувся оплисками. — Ну, нет так нет. Є голоси?!, — на цей раз зал вибухнув. — Тоді погнали, — промовив «Фоззі» і гурт разом з МАСО «Слобожанський» і залом заспівали пісню «Українська мрія».
— Проект «Симфо хіп-хоп» живий, не тому що він грається наживо, а тому що програма оновлюється постійно, знаєте, як шкіра, — зазначив «Фоззі». — І буквально три дні тому, в Харкові, додався ще один трек, тобто в нас міні прем’єра в програмі, — після оркестр «Слобожанський» і гурт ТНМК виконали хіт «Жупан». На цій пісні оркестр не тільки грав на музичних інструментах але й перетворився, як сказав Фагот, на «Молодіжний Академічний Симфонічний Хор», бо під чуйним керівництвом диригента Юрія Яковенко оркестр заспівав. Це викликало у публіки шквал оплесків, втім вже наступний приспіві співали разом ТНМК, «Слобожанський» і глядачів в залі. По завершенню пісні зал вибухнув оваціями. Під час наступної пісні оркестр вже не тільки грав і співав, а ще й танцював.

— Чудово, три в одному — оркестр, ансамбль песні і пляскі ще й хор, — пожартував «Фоззі». Слід зазначити, що публіку дуже сподобалась гра диригента Юрія Яковенка на губній гармошці. Також із захоплення зал відреагував на «смертельний» номер гру Фагота на фаготі. Згадали музиканти і свого друга, нашого земляка Андрія Лободу, який у січні 2015 року помер від онкології. Пригадали як 10 років тому, коли гурт «Хорта», учасником якого був Лобода, святкував свій ювілей вони запросили ТНМК виступити в ДК «Дніпроспецсталь»: «Хотілось аби ніхто не забував Андрія», — сказав «Фоззі».
Втім це не єдині спогади «Фоззі» та «Фагота» про наше місто:
— За пару годин до початку концерту ми впевнились в тому, що саме в цьому залі відбулась перша гастроль гурту тоді ще Танець на площаді Конго(прим. тепер Танок на майдані Конго) в січні 1999 року. Уявляєте, перша гастроль, і відразу такий зал, — згадав Фоззі. — З’ясувалось що директором цього ДК був мій колишній викладач літератури, а згодом бас-гітарист. Він переїхав з Харкова до Запоріжжя і багато років керував закладом цим».
— Ну якщо на те пішло то я згадав, що сюди за стільцями їздив. Ну, не в ДК, а до Запоріжжя приїздив, десь на заводі купував і відвозив до Харкова. У нас тільки завдяки мені були стільці саме з вашого чудового міста. Дякую Запоріжжя, що дали нам на чому сидіти, — розповів «Фагот».
— Стільці називались «Запорожец», — пожартував «Фоззі».

Також під час концерту гурт ТНМК зазначив що на вході стоїть скринька в яку всі охочу можуть кинути по декілька гривень. Як зазначили артисти: «зараз такі часи настали, суворі. Саме тому, на концертах «Симфо хіп-хопу» у нас є традиція — ми збираємо кошти на волонтерський проект Сергія Притули. Волонтерів багато, втім ми не на 100% відсотків впевнені що вони волонтери, а Притулі ми віримо бо з ним їздили. Сергій зараз в Канаді збирає гроші, аби купити декілька приколів, щоб у ворогів черв’яків горлі проростали, втім і не тільки в горлі» — зазначив «Фоззі». Відзначимо, що запоріжці активно поповнювали скриньку купюрами різного номіналу від 10 до 200 грн.
Під кінець концерту зал «прокинувся» і став активно співати і танцювати під пісні ТНМК. Втім просто так відпустити МАСО «Слобожанський» і гурт ТНМК запорізька публіка не змогла і викликали артистів на біс. Вони виконали ще дві композиції. І на цей раз ніхто вже не всидів на стільцям, всім разом співали і танцювали. Після заключної композиції зал вибухнув оваціями і вигуками «МОЛОДЦІ».

Яна Петрова,
фото Александра Прилепы