Прокуратура та поліція розслідують факти забруднення довкілля Запорізьким залізорудним комбінатом

669
0

До Громадської організації «СПРАВЖНІ ДІЇ» звернулися мешканці кількох населених пунктів Кирилівської ОТГ Якимівського району Запорізької області. Люди роками потерпають від поганої екології, дихають забрудненим повітрям, хворіють на онкологічні захворювання та вмирають. Критичну ситуацію на території спричиняє господарська діяльність ПАТ «Запорізький залізорудний комбінат». Підприємство десятиліттями забруднює довкілля, незаконно скидаючи виробничі відходи у розташований на території Утлюцького лиману став-випаровувач.
«Відстійник» знаходиться в безпосередній близькості до населених пунктів. Від забруднення потерпає флора і фауна  лиману, отрута потрапляє до підземних вод. Але найбільше страждають місцеві жителі. Східний вітер несе шкідливі випаровування прямо на населені пункти.
Місцеві мешканці та органи влади неодноразово зверталися до керівництва ЗЗРК з вимогою припинити забруднення води, ґрунтів й повітря, модернізувати обладнання та дотримуватися вимог природоохоронного законодавства. Проте посадові особи підприємства нехтували цими зверненнями, продовжуючи завдавати шкоди природі та здоров’ю людей.
Вступати у відкрите протистояння із великим промисловим підприємством чи звертатися до правоохоронних органів громада боялася, оскільки на боці ЗЗРК величезні адміністративні та фінансові ресурси. За підтримкою у вирішенні проблеми та з метою вплинути на підприємство-забруднювача місцеві жителі звернулися до ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ».
Громадські активісти підтримали вимоги громади та направили до прокуратури заяву з вимогою вжити заходів та припинити забруднення Запорізьким залізорудним комбінатом довкілля.
Днями Мелітопольська місцева прокуратура повідомила, що факти про порушення ЗЗРК природоохоронного законодавства отримали підтвердження й відповідні дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.


Зокрема, прокуратурою встановлено, що протягом липня посадові особи Запорізького залізорудного комбінату допустили забруднення земель водного фонду під час скидання шахтних вод у став-випаровувач, розташований у верхів’ї Утлюцького лиману.
20 липня Якимівським відділом Мелітопольської місцевої прокуратури за вказаними фактами були внесені дані до ЄРДР та зареєстроване кримінальне провадження № 42018081280000123. Досудове розслідування розпочате за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 239 Кримінального кодексу України — Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля.
Дане правопорушення карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

ГО «СПРАВЖНІ ДІЇ» вдячна правоохоронцям за оперативну реакцію на звернення та ретельно стежитиме за ходом розслідування. Організація й надалі вживатиме заходів, щоб припинити безкарне забруднення довкілля Запорізьким залізорудним комбінатом, від якого хворіють та помирають сотні людей.