Монетизація субсидій – нові правила

1266
0

166 тисяч мешканців Запорізької області вже у березні отримають субсидію «на руки». Її середній розмір, як повідомили в Департаменті соціального захисту населення Запорізької ОДА, становить 1,5 тисячі гривень. Тобто загалом щомісяця  249 мільйонів гривень будуть видавати готівкою

Ще на початку січня уряд оголосив правила отримання грошової допомоги від держави. Втім, 6 лютого Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Положення про порядок надання житлових субсидій, відповідно до яких формуються реєстри на виплату «живих» коштів і в проміжок часу з 4 до 25 березня субсидіанти мають отримати гроші «на руки».

Кожному одержувачу субсидії, якому було  призначено допомогу  у 2018 році, представники Укрпошти доставлять повідомлення про те, скільки коштів виділено і яким чином вони надійдуть від уряду для оплати комунальних послуг, говорять в облдепартаменті соцзахисту населення.

— Готівкова форма буде застосована для одержувачів, яким субсидія призначена на поточний опалювальний період, починаючи з жовтня­грудня 2018 року, — повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева під час селекторної наради.

—  Субсидія «старим» отримувачам буде перерахована грошовим переказом через державний АТ «Ощадбанк», а пенсіонерам виплатять представники Пенсійного фонду одночасно з пенсією. Отже, всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті послуги у березні, у травні — за квітень, — говорять в облдепартаменті соцзахисту населення.

Для того щоб отримати перший грошовий переказ, необхідно звернутися у найближче відділення АТ «Ощадбанк» і надати паспорт та ідентифікаційний код. Під час першої видачі субсидії «на руки» на кожного одержувача грошової державної допомоги буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії в подальшому.

Запоріжці, які отримують пенсійні виплати через інші банки, відповідно, зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, листоноша Укрпошти принесе субсидію разом з пенсією.

Згідно з проведеними дослідженнями, близько 70% одержувачів субсидії — пенсіонери, а 30% — домогосподарства, в яких немає пенсіонерів. Тож, українці (які входять до 30%) у березні отримають кошти у будь­якому відділенні АТ «Ощадбанк»  як грошовий переказ (через внутрішньодержавну платіжну систему «Швидка копійка») або на поточні рахунки в АТ «Ощадбанк» в будь­який зручний час, говорять в Мінсоцполітики. Тобто цій категорії населення (авт. — не пенсіонерам) після 12 березня потрібно буде звернутися до АТ «Ощадбанк» і отримати свої кошти.

На сплату комунальних послуг відводиться місяць. Суть монетизації субсидії зводиться до того, щоб люди почали самостійно контролювати і економити  воду, електроенергію, газ тощо.

— Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття як обов’язковий платіж скасовується, — говорять в департаменті соцзахисту населення Запорізької ОДА.

Втім, як зазначають в Міністерстві соціальної політики України, відтепер передбачається і посилена відповідальність за оплату житлово­комунальних послуг. Адже існує ризик того, що людина, отримавши «живі гроші», просто витратить їх на свої потреби, а не заплатить за «комуналку».  І це не дивно, сьогодні борг українців за комунальні послуги є найбільшим за всю історію незалежності держави, а саме 55 мільярдів гривень.

— Всі, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 році, беруть участь у діючій моделі монетизації. Тобто розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами здійснюватиме «Ощадбанк», а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалювального сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через банк. Таким чином, урядом буде здійснено пілотування паралельно двох моделей монетизації,  та за результатами аналізу їхньої ефективності прийматиметься рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року, — кажуть у департаменті соцзахисту населення Запорізької ОДА.    

Куди звертатися у разі

виникнення питань щодо субсидій

► За отриманням інформації з будь­яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, звертатись до органів соціального захисту населення;

► З питань щодо здійснених операцій на обліковому записі в «Ощадбанку» — в банк чи колл­центр банку. Також Ви матимете доступ до свого персонального кабінету на офіційному сайті «Ощадбанку»;

► За отриманням інформації щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати) одержувачі житлової субсидії можуть звертатися до управителів багатоквартирних будинків, ОСББ, виконавців комунальних послуг.

Іванка ВОЛОЩУК