Запорізька міськрада віддала понад 180 будинків в управління сумнівній столичній фірмі

1346
0

Міськрада Запоріжжя віддала понад 180 будинків в управління столичній фірмі без досвіду та з директором-крадієм. Про це повідомляє important.com.ua.

Два роки тому рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 01.09.2017 р. № 520 «Про призначення управителів багатоквартирних будинків міста Запоріжжя», управителями багатоквартирних будинків було визначено три компанії:

КП «Запоріжремсервіс»;
ТОВ «Керуюча компанія «Мрія»;
ТОВ «Місто для людей Запоріжжя».
У відповідності до вимог п.5 ст.13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», з управителями були укладені договори про надання послуг з управління кожним окремим багатоквартирним будинком.

За інформацією, розміщеною на сайті КП «Запоріжремсервіс», комунальне підприємство надає наступні послуги з управління багатоквартирним будинком:

Прибирання прибудинкової території;
Прибирання сходових клітин;
Прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі;
Технічне обслуговування ліфтів;
Технічне обслуговування мереж електропостачання та електрообладнання;
Дератизація;
Дезінсекція;
Обслуговування димових та вентиляційних каналів;
Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем:
централізованого опалення;
гарячого водопостачання;
холодного водопостачання;
водовідведення;
зливної каналізації.
Але, як з’ясувалося, насправді КП не надає жодної з цих послуг. Воно виступає лише посередником (прокладкою) між бюджетними коштами, якими розпоряджається Запорізька міськрада, та підрядними організаціями, які фактично й виконують всі роботи з обслуговування будинків.

Як на справді проходить розподіл бюджетних коштів і як визначають переможців відкритих торгів, ми розповімо на прикладі центра міста Запоріжжя.

20 грудня 2018 року Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міськради оголосило відкриті торги з надання послуг з ремонту і технічного обслуговування електричного і механічного устаткування будівель (Комплексне утримання житлових будинків Дільниці № 1, Дільниці № 2, Дільниці № 3, Дільниці № 4), загальною вартістю понад 6,5 млн. грн.

За перемогу в цих відкритих торгах «змагались» два підприємства:

— ТОВ «БК Фортунабуд», зареєстроване за адресою: м. Київ, Шевченківський район, вул. Січових стрільців, буд. 37/41, офіс 9/1, директор Савчук Олександр Олександрович;

— ТОВ «Авікон груп», зареєстроване за адресою: м. Запоріжжя, Дніпровський район, вул. Рекордна, буд. 2, директор Шингур Віктор Федорович.

За рішенням тендерного комітету КП «Запоріжремсервіс» від 14 січня 2019 року, послуги з комплексного утримання житлових будинків Дільниці № 1, Дільниці № 2, Дільниці № 3, вартістю понад 3,8 млн. грн., буде надавати ТОВ «БК Фортунабуд», а будинки, розташовані на Дільниці № 4, за 2,7 млн. грн. буде обслуговувати ТОВ «Авікон груп».

Ми проаналізували тендерну документацію, обсяги та умови необхідних послуг,  і зясували, що на Дільниці № 1 знаходиться 74 житлових будинки, площа прибирання складає 260 459 м2, на Дільниці № 2 знаходиться 49 житлових будинки, площа прибирання складає 182 354 м2, на Дільниці № 3 знаходиться 61 житловий будинок, площа прибирання складає 228 699 м2. Всі  будинки знаходяться в центрі Запоріжжя: проспекти Соборний та Маяковського, вулиці Сталеварів, Патріотична, Перемоги, Лермонтова, Незалежної України, Гагаріна та Яценка.

Під час журналістського розслідування ми з’ясували, що право прибирати центральну частину Запоріжжя було надано київській фірмі, створеній лише 12 липня 2018 року.

За десять днів до розміщення оголошення про початок відкритих торгів, а саме 10 грудня 2018 року, юридичну особу за 2 000 гривень у громадянки Юлії Жолобовій придбав мешканець Запоріжжя Віталій Бородаевський. Після цього, у той же день було змінено директора товариства. Ним став інший мешканець Запоріжжя Олександр Савчук. Також змінився вид діяльності фірми – з «Будівництво житлових і нежитлових будівель» на «Управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту».

В такий спосіб новостворена, нібито, не замішана у криміналі та не пов’язана з місцевими можновладцями компанія, з реєстрацією у Києві, стала готова освоювати бюджетні кошти у місті Запоріжжі.  Новому власнику навіть не знадобилося їздити до столиці – всі операції з придбання юридичної особи були здійснені гр. Голубєвим А.В. на підставі довіреності, посвідченої у нотаріуса Чепокової О.В.

Нас здивував той факт, що члені тендерного комітету не зацікавились наявністю матеріально-технічного обладнання у ТОВ «БК Фортунабуд». Оскільки підприємство зареєстроване в Києві, то які приміщення воно має у власності на території Запоріжжя, які транспортні засоби будуть використовуватися під час надання послуг, і, найцікавіше, хто з мешканців Києва приїде прибирати сміття та вулиці Запоріжжя?

Оскільки наші питання залишаються без відповіді, ми обґрунтовано припускаємо, що все це схоже на велику аферу. І, насправді, для прибирання зазначених територій можуть бути задіяні техніка і робітники КП «Запоріжремсервіс», а бюджетні кошти потраплять до кишень посадових осіб Запорізької міськради і комунального підприємства.

Кілько слів про законність укладених договорів

Відповідно до кваліфікаційних критеріїв, встановлених статтею 16, та вимог, установлених статтею 17 Закону України «Про публічні закупівлі», зазначених у розділі «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції», Замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника в разі, якщо:

6) службова (посадова) особа учасника, яка підписала тендерну пропозицію, була засуджена за злочин, вчинений з корисливих мотивів, судимість з якої не знято або не погашено у встановленому законом порядку.

Як ми бачимо, тендерні пропозиції, подані на відкриті торги від імені ТОВ «БК Фортунабуд», підписані директором товариства Олександром Савчуком.

Згідно з довідкою, поданою для участі в тендерних закупівлях, громадянин Савчук Олександр Олександрович, 20.02.1984 року народження засуджений до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 185 КК України (Таємне викрадення чужого майна (крадіжка), кримінальне правопорушення, яке безумовно відноситься до злочинів, вчинених з корисливих мотивів.

Відтак, рішення тендерного комітету щодо визнання ТОВ «БК Фортунабуд» переможцем відкритих торгів з надання послуг з ремонту і технічного обслуговування електричного і механічного устаткування будівель (Комплексне утримання житлових будинків Дільниці № 1Дільниці № 2Дільниці № 3), загальною вартістю понад 3,8 млн. грн., є незаконнимА договори від 25.01.2019 року №№ 87, 88, 89, укладені між КП «Запоріжремсервіс» в особі директора Ращепкіна С.В. та ТОВ «БК Фортунабуд» в особі директора Савчука О.О., є не дійсними. І  перерахування грошових коштів за цими договорами буде вважатися злочином.

«Ми звертаємося до запорізьких правоохоронців з вимогою дати правову оцінку викладеним фактам. Адже йдеться не тільки про привласнення бюджетних коштів, а й про безпеку життя та здоров’я мешканців міста, які можуть опинитися у несправному чи аварійному ліфті, або зазнати електричного ураження від високовольтних дротів, які були залишені без уваги», — пише видання.