Суд спонукав депутатів Запорізької облради роздержавити «Запорізьку правду»

689
0

Днями апеляційний адміністративний суд у місті Дніпро ухвалив рішення на користь газети «Запорізька правда»: відмінивши рішення Запорізького окружного адміністраивного суду, колегія апеляційного суду задовольнила вимоги позивача щодо визнання бездіяльності суб’єкта владних повноважень – обласної ради у питанні роздержавлення газети “Запорізька правда” протиправною, та зобов’язала депутатів негайно скликати чергову або позачергову сесію, винести питання про реформування ЗП і ухвалити позитивне рішення за вимогами Закону про роздержавлення друкованих державних та комунальних ЗМІ. Рішення суду обов’язкове до виконання. Депутати мусять його неухильно виконати.

Як пише «ЗП«, 1 січня 2016 року вступив у силу Зкон України про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ від 24 грудня 2015 р №917-VIII, згідно якого облрада як засновник “ЗП” мала вийти із складу засновників і передати права на видання трудовому колективу редакції., а комунальне підприємство КП “Газета “Запорізька правда” ЗОР реформувати у ТОВ.

Трудовий колектив виконав всі умови Закону: провів загальні збори трудового колективу, визначився із подальшою долею газети- зберегти єдине українськомовне видання регіонального рівня із 100 річною історією для запоріжців, і подав інформацію про своє рішення у всі, означені у Законі, інстанції – до Кабміну, Держкомтелерадіо, НСЖУ та до обласної ради. З огляду на цю заяву газета “ЗП” була внесена до єдиного державного реєстру комунальних та державних видань, що реформуються. І понині “ЗП” значиться у цьому реєстрі!

Закон про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ передбачав два етапи. На першому етапі передбачалося уточнити алгоритм процесу роздержавлення – це був пілот. На другому етапі мали роздержавитися всі видання, які не увійшли у перший етап. «ЗП» одразу ж заявила про своє бажання роздержавитися на другому етапі. Але обласна рада у відповідь на заяву колективу газети навесні 2016 року не ухвалила жодного рішення на сесії (а мала б ухвалити, згідно Закону, що погоджується із позицією редакції). Саме цей момент і є предметом подальшого судового процесу. Попри той факт, що проект рішення про роздержавлення ЗП за допомогою патронату ОБСЄ був готовий вже у серпня 2017 року, його було винесено на розгляд сесії лише у серпні наступного — 2018 року.

Його ініціював голова облради Григорій Самардак. Тоді для ухвалення проекту рішення сесії не вистачило 2-х голосів депутатів. Наступної сесії проект рішення вже виніс депутат Геннадій Фукс (представник фракції “Батьківщина”). Але цього разу рішення також не було ухвалене. Зазначу, що фракція БПП у повному складі під проводом заступника голови ОДА Едуарда Гугніна, в тому числі і голова облради Григорій Самардак, який на попередній сесії був ініціатором позитивного вирішення питання, проігнорувала голосування. Відтак рішення не було ухвалене. А це означає, що газета мала б бути ліквідована (згідно Закону редакція втрачає Свідоцтво на реєстрацію друкованого ЗМІ, а отже і можливість і надалі видавати газету).