Нові туристичні об’єкти Запорізького краю – є куди поїхати!

726
0

Часто, плануючи свій відпочинок, ми звертаємо увагу на туристичні об’єкти, які знаходяться поза межами Запорізької області, втім, тепер, відвідавши засідання круглого столу, яке організували представники «Центру розвитку місцевого самоврядування» області, журналісти «Верже» готові розповісти й про туристичні «перлини» нашого краю

Представники 9 ОТГ та 1 сільської ради презентували свої «родзинки». Так, учениця 10 класу Яна Липосавицька, яка є також екскурсоводом туристичного маршруту і переможцем Всеукраїнського конкурсу шкільних екскурсоводів, презентувала вже «накатаний» маршрут «Історія спадщини мого рідного краю» по Смирновській ОТГ. За 4 години мандрівникам покажуть Музей сільгосптехніки під відкритим небом, пам’ятник учасникам АТО, алею на честь визволення села, залишки храму Пресвятої Богородиці. Крім того, в рамках туру охочим розкажуть про пам’ятний знак на кургані Орлова Могила. А ось Катерина Войтенко, керівник відділу культури і туризму Великобілозерської ОТГ, розповіла про можливість тихого відпочинку на березі ставка. За словами пані Катерини, на території цієї ОТГ є 3 ставки, втім поки що лише 1 оснащений освітленням, столами, альтанкою, мангалами, туалетами. Бажаючі також можуть взяти плоти і порибалити на ставку. Ще в громаді відзначають два доволі цікавих свята ­ День сала і День вареника, до яких також організовують цікаві заходи.
Як зазначила Наталя Селюкова, радник з питань комунікації Запорізького ЦРМС, презентовані об’єкти вже працюють, а на екскурсію до громади можна поїхати як самостійно, так і в складі групи.

Садиба xix сторіччя – перлина Біленького
В оглядовому турі по ОТГ Запорізької області спочатку ми завітаємо до с. Біленьке. «Перлиною» громади є садиба Миклашевських (побудована на початку XIX ст.), в якій мешкав український козацький старшинний рід. За словами Олени Каменєвої, керівника відділу культури і туризму ОТГ, на сьогодні зберіглася лише центральна частина садиби та 2 флігелі, які зараз в аварійному стані.
— У центральній будівлі наразі розташована Біленьківська початкова школа. Нам вдалося зберегти центральну веранду, залізні сходи, дерев’яну стелю в одній кімнаті, а також мозаїчну підлогу і керамічну плитку, яким понад 100 років. У майбутньому ми плануємо перенести школу з садиби, будинок реставрувати і відкрити там туристичний центр, — говорить Олена Каменєва.
Оскільки наразі садибу Миклашевських, в якій функціонує школа, туристи можуть відвідати лише після 14:00, представники Біленьківської ОТГ мають прогресивний план — зробити «віртуальну» екскурсію садибою.
Цікаві для туристів місця є і в с. Мар’ївка. Там розташована церква, яку збудували у XIX ст. Храм на ім’я Андрія Критського зводили всім селом аж 12 років. Цікаво і те, що для міцності стін люди додавали в цемент яйця. У 1936 році з храму зробили склад отрутохімікатів – з церкви зникли іконостаси, хрести, дзвони.
— У 1989 році мешканці прилеглих сіл звернулися до представників районної влади з проханням відновити церкву, і того ж року, на Благовіщення, храм знову запрацював, — говорить Олена Каменєва.

Веселівська ОТГ — тільки активний відпочинок
У Веселівській громаді жодних садиб чи храмів, натомість тут пропонують активний відпочинок для любителів «гострих» відчуттів. Як розповів Олексій Дяченко, заступник голови Веселівської ОТГ, їхня «родзинка» — польоти на літаках. На території ОТГ функціонує ТОВ «ХіАТ» — підприємство, на якому виробляють сільськогосподарські літаки та навчають майбутніх пілотів.
— Туристи можуть побачити, як створюють літаки, і мають нагоду також спробувати себе в якості пілотів. За бажанням можна пройти платне навчання, після завершення якого людина отримає сертифікат і свідоцтво. Ми пропонуємо поглянути на красу нашої ОТГ із висоти «пташиного польоту», — говорить пан Олексій. — Також можна на власні очі побачити, як створюють автокари і взяти транспорт в оренду. У планах також закупити міні­байдарки для того, щоб туристи могли займатися спортом та рибалити.

Більшість сіл Остриківської громади була заснована менонітами­колоністами на початку XIX ст.
— Я народилася і жила в будинку, який збудували меноніти, — розповідає Олена Школик. — Коли ще була дитиною, якимось чином нащадки колоністів, які будували цей дім, вийшли з нами на зв’язок, а потім приїздили в гості з Канади.
Наразі в с. Лугівка (історична назва с. Фірстенау) працює сільський клуб, хоча декілька століть тому це був маєток родини Нейфельд, члени якої займалися виробництвом цегли. На території будинку були сад, тераса, альтанка, а на господарському подвір’ї — численні стайні. У роки громадянської війни родина Нейфельд змушена була покинути домівку. Як зазначила Тетяна Собецька, керівник відділу культури і туризму Остриківської ОТГ, зараз від маєтку залишився тільки будинок, який за роки зазнав певних змін.
У 1871 році на території с. Снігурівка (с. Шеензеє) парафіяни збудували менонітську церкву, втім, у 1935 році храм закрили і зробили з нього склад зерна, а згодом сільський клуб. Та 8 років тому місцеві мешканці вирішили відбудувати церкву, збираючи на реконструкцію кошти «усім світом». Гроші надсилали з різних куточків України, а також з інших країн ­ Словаччини та Канади. На сьогоднішній день це найбільша греко­католицька церква на території Східної України.

Відпочити та заробити
З туру по Преображенській ОТГ ви привезете додому не тільки позитивні емоції, але й гроші. У цій громаді навіть пропонують підзаробити. Як пояснила Лідія Мельник, керівник відділу культури і туризму Преображенської ОТГ, жодних кабальних умов, все по­чесному. Представники громади пропонують туристам фруктовий тур «Кльово­черешньово» у с. Широке на території ТОВ «Аврора».
— Ми пропонуємо з 15 червня людям у віці 16­60 років відпочинок серед незайманої природи. Наша «родзинка» — можливість підзаробити у фруктових садах. Крім того, на території ТОВ є підсобне господарство, де вирощують свиней, гусей та качок, — говорить Лідія Мельник.
У Преображенській громаді вас навчать доглядати за розсадниками молодих дерев, кущів троянд. На території ОТГ є парники і теплиці, в яких також вирощують прекрасні сорти винограду.
У громаді є ще одна цікава знахідка ­ Попова криниця. Як тільки її розкопують, починають йти дощі. Туристів дивує і козацький хрест, який зберігся ще з часів гетьмана Сагайдачного. Також в нас є «Панютинський заказник» — ставок, в якому з 15 червня по вересень можна ловити рибу. Так, 15 чоловік на одну вудочку можуть наловити не більше 5 рибин і забрати з собою, — підсумувала пані Лідія.

Чернігівка— край скіфів
Землі Чернігівської ОТГ за всю історію існування жодного разу не були затоплені. Втім, це не єдина особливість громади. На території с. Салтичія створили Парк мегалітів, а також театр «Скіфський стан».
Щороку проходять різні фестивалі, конкурси на горі Оба­Таш, яка є «горою сили», у її підніжжя є розважально­туристичний комплекс, на території якого можна з користю провести час — порибалити, подивитися fire show, і покататися на конях, — говорить Інна Носко, керівник відділу культури і туризму Чернігівської ОТГ.
Крім того, на території громади є багато споруд, які звели меноніти — це житлові будинки, фабрики, заводи, лікарні. Місцевий історик і письменник Микола Яременко створив Історико­культурний комплекс «Менонітська садиба», в якому представлено багато предметів побуту релігійно­протестантських громад, які можна потримати в руках.

Батьківщина Махна кличе до себе
Поки вирішується питання перевезення праху Нестора Махна з Парижу до м. Гуляйполя, у цій громаді вже давно шанують «батька». Наразі в планах відкриття меморіального комплексу, на території якого будуть проводити тематичні фестивалі. А поки туристам пропонують завітати до Гуляйпільського краєзнавчого музею, який вже відвідали мандрівники зі Швеції, Казахстану, США та ін.
На території ОТГ збереглися всі історичні будівлі кінця XIX ст.­ початку XX ст. Так, відділ культури місцевої ОТГ розташований у будинку 1901 року побудови, а в приміщенні нинішньої міської ради раніше знаходився райвиконком, і «батько Махно», стоячи на балконі, говорив свої промови.
— «Перлина» ОТГ — подвір’я Махна, в якому жила родина брата «батька». Раніше в цій хатині мешкала дружина внучатого племінника Нестора Махна, та минулого року її не стало, і ми поставили собі за мету зробити в цьому будинку музей, — підсумувала Любов Третякова.
Ще одна «перлинка» Гуляйпільської ОТГ знаходиться на території реконструйованого центрального скверу міста. За словами Любові Третякової, керівника відділу культури і туризму Гуляйпільської ОТГ, у 2017 році під час модернізації скверу були виявлені края фундаменту п’ятикупольної Свято­Троїцької церкви XIX ст., яку у 1932 році знесли більшовики. Наразі залишки фундаменту храму оформили під скляними саркофагами, і тому всі охочі можуть їх побачити.
P.S. На території Запорізької області є міста для відпочинку на будь­який смак. Без сумніву, запоріжці отримали неоцінений спадок від пращурів, а ось питання утримання та реконструкції історичних об’єктів «лягли на плечі» представників місцевих громад, які зізнались, що наразі в них немає достатньо коштів, щоб підтримувати «життя» споруд.

Іванка ВОЛОЩУК