У Запорізькій області газові мережі у майже п’яти тисячах «багатоповерхівок» ніхто не обслуговує

806
0

З 1 травня 2019 року відповідальність за стан газових мереж всередині будинків покладена на власника, ОСББ чи управителя. Однак вони не поспішають брати мережі на свій баланс та укладати акти розмежування. У результаті внутрішньобудинкові мережі кинуті напризволяще, що може призвести до надзвичайної ситуації

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, газові мережі всередині багатоквартирного будинку належать його співвласникам, в індивідуальному будинку –господареві, в офісах або загальногромадських спорудах – юридичній особі, яка є власником. Це стосується всього газового обладнання всередині або за межами будинку до точки розмежування. Для багатоповерхового житла такою точкою, як правило, є засувка на вводі газової труби в будинок.

«Без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування мереж наша компанія не має юридичні підстави проводити технічне обслуговування та, відповідно до правил безпеки систем газопостачання, проводити розподіл природного газу. Більш активні в цьому процесі мешканці приватного сектору, майже 80% із них вже мають такі документи. А ось мешканці «багатоповерхівок» не квапляться. На сьогодні лише 23% жителів таких будинків підписали акти розмежування і тільки 2% уклали угоди на обслуговування внутрішньобудинкової газової мережі», – заявила технічний директор ПАТ «Запоріжгаз» Тетяна Бузовська.

Після підписання акту розмежування балансоутримувач чи власник повинні укласти договір на обслуговування мереж. Вимога підписання акту та договору міститься в Кодексі ГРМ, а Міненерговугілля зробило цю послугу ринковою, скасувавши наказ про проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання газорозподільними компаніями.

У «Запоріжгазі» зазначають, неодноразово зверталися до людей, управителів та органів місцевої ради та говорили про необхідність підписання актів і договорів, як того вимагає чинне законодавство. Представники компанії надсилали листи, ініціювали наради, однак співвласники (балансоутримувачі) будинків і надалі нехтують своєю безпекою.

Інформація прес­-служби «Запоріжгаз»