ЯКІ ВІРУСИ БУДУТЬ АТАКУВАТИ ЗАПОРІЖЦІВ У ЦЬОМУ ЕПІДСЕЗОНІ?

1805
0

Згідно з прогнозом МОЗ, цього року очікуються дві хвилі підйому грипуу грудні та наприкінці січня­початку лютого з максимальними показниками на 4 тижні 2020 року. Наразі вакцина від грипу вже зявилась в аптеках та приватних лікарнях. Тож, які штами вірусу нас «потішать» цього епідсезону та скільки коштує вакцина ­ читайте далі.

У новому епідсезоні циркулюватимуть 4 віруси грипу, більшість з яких вже знайома українцям з минулих сезонів. Так, згідно з даними ВОЗ, в Україні будуть циркулювати:

► вірус, подібний до A/Brisbane/02/2018 (H1N1);

► вірус, подібний до A/Kansas/14/2017 (H3N2);

►вірус, подібний до B/Colorado/06/2017;

►вірус, подібний до B/Phuket/3037/2013.

«Колорадо» нам знайомий з минулого року. Він один із «безпечних» вірусів. Хвороба не супроводжується сильними ускладненнями і, як правило, не призводить до летальних наслідків. Втім, «Колорадо» легко поширюється і може, наприклад, відправити на карантин клас або школу/садок.

Вірус, подібний до «Брісбен», відрізняється більш м’якою формою протікання і не сприяє виникненню епідемії. Втім, він несе найбільшу загрозу для осіб працездатного віку, які мають захворювання хронічної форми. Тож ця категорія людей більш за все ризикує отримати ускладнення.

З усіх чотирьох штамів грипу найбільш небезпечним є вірус, подібний до «Канзас»  (H3N2). Він викликав хвилю важких респіраторних захворювань з досить високою смертністю. У групі ризику — не щеплені люди пенсійного віку.

Як нам розповіли в Департаменті охорони здоровя Запорізької обласної державної адміністрації, будь­який «новий» (той, який не циркулював раніше) штам вірусу грипу небезпечний тим, що до нього у населення практично відсутній імунітет. Це в свою чергу викликає швидке розповсюдження інфекції і зріст захворюваності. Будь­яких характерних ускладнень вони не мають.

«Всі грипозні ускладнення діляться на дві групи, — зазначили в профільному департаменті. — До першої відносять ускладнення, які обумовлені безпосередньою дією вірусу:  геморагічний набряк легенів, набряк голосових зв’язок, гломерулонефрит, менінгіт, енцефаліт, полірадикулонейропатія. До другої групи відносять ускладнення, викликані бактеріальною флорою. Частіше вони виникають після 4­5 доби захворювання, а інколи й раніше. Найбільш характерні з них: пневмонія, синусит, отит, гайморит».

Симптоми грипу

  • Висока температура тіла (до 39 градусів), яка тримається мінімум 5 днів;
  • лихоманка;
  • головний біль;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • загальна слабкість;
  • втрата апетиту;
  • нудота;
  • кашель, який може тривати більше 2 днів.

Крім того, з’являються такі симптоми, як сухий виснажливий кашель, біль у горлі, нежить, сльозотеча, почервоніння та світлобоязнь, задишка, відчуття нестачі повітря. Висока температура іноді погано піддається впливу жарознижувальних препаратів. При відсутності ускладнень захворювання триває від 5 до 10 днів. Протягом цього часу симптоми грипу поступово відходять, хоча загальна слабкість може зберігатися до двох тижнів.

Та як повідомляють спеціалісти Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, наразі ще жодна людина в нашому регіоні не захворіла на грип в цьому епідсезоні. Так, захворюваність на грип та ГРВІ на 40 тижні 2019 року була нижчою від епідемічного порогу на 38,2 %. Всього за тиждень зареєстровано 3200 випадків захворювання на ГРВІ. Більша частина хворих, а саме 75%, це діти віком до 17 років, причому лише 33% з них ­ школярі.

 

Хто ризикує захворіти першим?

Якщо говорити про грипозну інфекцію, можна виділити дві групи ризику:

►медичний — це ризик захворіти важкою формою грипу і перенести його з ускладненнями. До цієї групи осіб відносяться діти, переважно молодшого віку (до 3­х років), вагітні, люди старше 65 років,  особи з різними хронічними патологіями — особливо легеневої, серцево­судинної, ендокринної систем (бронхіальна астма, вади серця, цукровий діабет), а також люди з надмірною вагою;

►епідемічний ризик:  відносяться люди, у яких ризик заразитися і захворіти грипом значно вище, ніж у інших категорій населення. Це особи, так званих «публічних» професій — працівники сфери обслуговування (продавці, водії громадського транспорту і т.д.), учбових і медичних закладів та інші особи, які спілкуються з великою кількістю людей.  У цих громадян немає можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

Заразитися грипом може кожен, вірус передається через контакт із хворою людиною, коли вона говорить, чхає чи кашляє. Також ви можете заразитися, якщо перебуваєте біля хворого на відстані менше 2­х метрів. У свою чергу медики радять під час «розпалу» грипу дотримуватися простих правил, які допоможуть уберегти себе від грипу. А саме:

►обмежити проведення часу в громадських місцях і транспорті;

►прикривати ніс і рот при чханні/кашлі серветкою, яку відразу після використання треба викинути;

►провітрювати приміщення;

►щодня робити вологе прибирання;

►повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми;

►дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки з милом;

►не торкатися очей, рота і носа немитими руками;

►уникати рукостискань, обіймів і поцілунків;

►зробити щеплення від грипу.

 

Скільки коштує вакцина від грипу?

Згідно з прогнозом Українського центру грипу, в наступному сезоні в Україні захворіють від 4,8 до 6,7 мільйона осіб. Про це повідомили в департаменті охорони здоров’я ЗОДА. Для порівняння — у минулому сезоні захворіли 5,4 мільйона осіб.

Вакцина від грипу вже доступна в аптеках міста. Кожен зможе зробити відповідне щеплення у закладі охорони здоров’я первинного рівня надання медичної допомоги, незалежно від форми власності. Медпрацівники наполягають, що вакцинація від грипу знижує ризик захворювання на грип і попереджає виникнення важких ускладнень хвороби.

Оскільки перша хвиля грипу «завітає» до нас вже у грудні, щеплення бажано зробити до кінця жовтня. Та спеціалісти зазначають, якщо вакцина буде введена в грудні чи пізніше, навіть якщо активність грипу вже почалася, це може бути корисно. Імунітет після щеплення виробляється досить швидко (до 2 тижнів), але з часом починає згасати. Втім, вакцинація буде захищати вас від важких наслідків грипу впродовж усього сезону.

В аптеках Запоріжжя можна придбати одну з двох вакцин проти грипу (яку саме, підкаже сімейний лікар): «Джісі Флю» (Південна Корея), її вартість складає близько 230 гривень, а також  «Ваксігрип Тетра» (Франція) — коштує 299­317 гривень.

 

Протипоказання до вакцинації

Перш ніж купувати вакцину, слід обов’язково звернутися до сімейного лікаря. Якщо ви придбаєте вакцину в аптеці, не порадившись із ним, то в медзакладі вам можуть відмовити у вакцинуванні. До того ж, ваш сімейний лікар розповість, скільки доз вакцини слід купувати, як правильно її транспортувати, щоб вона не втратила свої властивості, та чи можна вам взагалі зараз робити щеплення. Зазначимо, що від моменту купівлі вакцини до моменту її введення має пройти не більше 2 годин.

Робити щеплення від грипу не можна:

► під час хвороби, яка протікає із температурою тіла вищою за 38­38,5 градусів;

► якщо є підстави вважати, що не буде сформована імунна відповідь;

► якщо у пацієнта є важка алергічна реакція на вакцину.

 

ДОВІДКА:

Згідно з офіційними статистичними даними, минулого епідемічного сезону (2018­2019 рр.) по області на грип та ГРВІ захворіло понад 263 тисячі осіб, із них майже 175,5 тисячі ­ діти. Було зафіксовано 3 летальних випадки, серед них 2 дітей, які померли від ускладнень грипу. Всі хворі, які померли, не були щеплені від грипу.

Загалом, за період 2013­2019 рр. в області зареєстрували 24 летальні випадки від ускладнень грипу.

Іванка ВОЛОЩУК