Подорожувати економно, але з комфортом можна – головне вiдкинути стереотипии

740
0

15 листопада в Книгарні “Є” в рамках презентації проєкту «Мандри» відбулася зустріч з мандрівницею Катериною Єгоровою (засновниця проекту Girls Travel Solo, ця платформа саме про дівчат, які подорожують самостійно), яка розповіла про бюджетні подорожі світом. Дата проведення була вибрана не випадково, бо саме в цей день вшановують пам’ять письменників, які знаходяться в ув’язненні. Наразі цей день в Україні присвячують письменнику Станіславу Арсеєву, який був заарештований в так званiй ДНР та засуджений там на 15 років.

На зустрічi було представлено п’ять історій: «2 місяці в Азії, або Скільки треба грошей для здійснення мрії»; «7 днів в Ісландії за 150 з авіа перельотом з України»; «Дубай: що чекає бюджетного мандрівника в місті розкоші та дорогих розваг»; «Несподівана поїздка в Сієну (Італія)»; «Турецькі пригоди: про авіа із Запоріжжя за 20 і як я більше тижня безкоштовно прожила в готелі».

Перше соло — мандрівка в Азію. Спочатку  Катерина планувала поїхати просто на два тижні у відпустку в Малайзію, а потім, коли почала цікавитися цією темою більше, то виникла ідея відчути цю атмосферу повністю. Після свого рішення звільнилась з роботи в Києві та поїхала в мандри. Ця поїздка змінила повністю життя мандрівниці, і історії, які траплялись з нею у подорожі, допомогли їй відчути, наскільки світ є великий і скільки в ньому багато добрих людей. І тому у будь­якій країні, навіть якщо ви подорожуєте самостійно, вам завжди з радістю допоможуть.

Поїздка в Ісландію була, напевно, найнеймовірнішою саме в плані бюджету, бо за сім днів вдалося витратити лише 150, включаючи авіапереліт з України. На початку, коли планувалася мандрівка, взагалі не було уявлення про те, як це все буде відбуватися. Ідея полягала в тому, що свій день народження в лютому пані Катерині хотілося провести саме в Ісландії. Вже по дорозі з аеропорту було зрозуміло, що в цій подорожі буде багато цікавих та неймовірних історій. Все почалось з того, що в аеропорті Катерина познайомилась з двома подорожуючими з України і разом з ними на машині відправилася в місто.

Весь тиждень мандрівниця проживала по системі couchsurfing (це платформа для мандрівників, коли можно безкоштовно проживати у когось в гостях). Господар домівки, з яким познайомилась мандрівниця, працював водієм автобусу, і екскурсії, які коштували дуже дорого, виходили Катерині безкоштовно. Наступна історія трапилась після її дня народження, чоловiк, в якого проживала Катерина, запропонував безкоштовно відвідати тур на льодовик. Ця поїздка була крутим подарунком до дня народження.

Об’єднані Арабські Емірати — це дуже дорога країна для туристiв, але і зараз її можна відвідати за мінімальні кошти. Цей досвід розширив світосприйняття, і мабуть, розвіяв ті стереотипи, які залишались. Couchsurfing в Еміратах є, але він не дуже розповсюджений, бо все ж таки це арабська країна. Тому не всім дозволено, щоб в їхньому будинку хтось мешкав.

Обидва господарi, в яких проживала Катерина, мусульмани, один із Туреччини, інший з Єгипту. Це був один із найкращих досвідів. Адже в мусульманських країнах відчувається велика повага до жінок, особливо якщо це по couchsurfing. Подорожуючим намагаються приділити достатньо уваги та зробити умови проживання досить комфортними. Щоб зекономити в ОАЕ, є багато різних сайтів, на яких можна придбати екскурсії набагато дешевше.

Найчастіше запитання, яке отримувала Катерина: чи не страшно подорожувати в арабські країни?

­ Насправді ні, бо в Еміратах високий рівень безпеки, але треба враховувати, що це мусульманська країна і треба поважати її традиції та надягати закритий одяг, ­ пiдкреслила наша землячка.

Найулюбленіша країна Катерини — це Італія. Поїздка в Сієну була не запланованою, і тому постала проблема, де проживати. Бо саме в цей час тут відзначають національне свято. Але попри це, завдяки веселим та позитивним людям, запоріжанці вдалося відчути всю атмосферу цього міста. І після цього досвіду Катерина зрозуміла, якщо ви позитивно налаштовані, то будь­яку складну ситуацію можна вирішити.

Турецькі пригоди ­ це також одна з яскравих історій. До Стамбулу Катерина летіла разом зі своєю мамою. Люди, які тут проживають, турбуються про жінок та завжди раді допомогти. Знайомство з персоналом, відкритість допомогли мандрівниці прожити в готелі 10 днів безкоштовно, це був також досвід, і завжди треба намагатися більше довіряти людям, які нас оточують.

Катерина Корольова