КОМПЕНСАЦІЯ VS ТАРИФИ: чи будуть переможці в цій «війні»?

469
0

На позачергову сесію Енергодарської міської ради було винесено понад півсотні питань. Всі, безперечно, важливі, та пристрасті ще на так званій спільній депутатській комісії розгорнулися навколо компенсації різниці в тарифах «Тепловодоканалу»

Як відомо, зараз населення сплачує половину того тарифу, який з приміткою «тимчасовий» у квітні затвердив виконком. Нових об’єктивних розрахунків так і не дочекалися. Натомість, наприкінці року кошти в бюджеті закінчуються, керівництво комунального підприємства знову жаліється на проблеми й борги. Тож депутатам запропонували зменшити компенсацію до 25%. Решту (75%) платитиме населення. Міський голова Павло Музика пояснив ситуацію так: «25% тому, що на сьогоднішній день ця сума є реальною, бюджет може її сплатити. В іншому ж випадку, якщо це буде 50%, ми повинні будемо зупинити всі програми та проплати по бюджету».
Та думки присутніх розділилися. Хтось із депутатів з мером цілком згоден. Хтось за те, аби залишити 50% компенсації. Та є серед них і ті, хто наполягає на законних розрахунках, підтверджених документами. А їх знову немає. Тож за що взагалі голосувати?
«Висловлюю думку від імені ПП «Сильна Україна». За всі рішення, які сьогодні виносяться на сесію, голосувати не можна! В черговий раз нагадую вам, що солідарна відповідальність врешті­решт наступить. У нас є великий плюс – кожен з нас голосує персонально. І нести відповідальність теж буде персональну. Будете потім з власної кишені сплачувати ті 50%, якщо проголосуєте за це зараз», ­ попередив депутат Сергій Холод.
Тривалим був виступ і екс­депутата, а нині ­ адвоката Артема Дубкова, який також нагадав колишнім колегам про відповідальність за кожне рішення. Він навів приклад іншого міста України, в якому з тарифами коївся аналогічний безлад, і також з бюджету надавали компенсації. Та в січні цього року Верховний Суд України визнав це незаконним. Натомість було розроблено новий тариф, який виявився нижчим за попередній – діючий.
Тепер тамтешнім депутатам загрожує фінансова відповідальність. Адвокат приміряв цю ж ситуацію на Енергодар і пообіцяв меру кримінальну відповідальність, а депутатам, які голосуватимуть «за» – солідарну – з відшкодування цього тарифу.
«Я порахував, виходить 8,7 млн компенсації, які зараз хочуть виділити. Це буде десь по 500 тисяч на кожного!» ­ заявив адвокат.
Та найемоційнішим був виступ нинішнього директора «ТВК» Сергія Хорольця. Депутат закликав колег нікого не боятися, бо ж, за його словами, все законно, нові тарифи рахують. Висловився він і на адресу тих, хто, на його думку, заважає нормальній роботі комунального підприємства і йому особисто.
«Є ті, хто зараз протидіє і заважає, то їхні особисті проблеми. Я не збираюся звертати на них увагу. Один із тих, хто тут кричав, що Хоролець щось незаконне чинить, ­ Дубков та члени його родини. Сьогодні є кримінальне провадження за фактом нанесення збитків комунальному підприємству в сумі 3 млн. У рамках цієї справи правопорушник буде притягнутий до відповідальності. І не треба мені тут розповідати… Мені все одно, що він каже!» ­ заявив депутат і комунальник в одній особі.
Пристрасті кипіли ще довго. Та на сесії все ж було прийнято рішення залишити компенсацію тарифу у 50%. Передишка тимчасова. Вже наступного місяця на сесії міської ради це питання планують вирішити остаточно. Чи рішення на користь населення, гарантій, на жаль, немає.

Каріна СТРЄЛЬНІКОВА