У Запорізькій області залишиться шість районів або п’ять

4362
0

В облдержадміністрації продовжується робота з удосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області.

– Ми розглянемо три варіанти моделей районного устрою Запорізької області. Межі нових районів пройдуть по межах об’єднаних громад. Маємо обрати найоптимальнішу, найбільш ефективну модель, яка задовольнить потреби та очікування мешканців області, – зазначив голова облдержадміністрації Віталій Туринок.

Начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, головний архітектор Запорізької області Олександр Билим представив присутнім три варіанти моделей адміністративно-територіального устрою області, які розроблені відповідно до Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня.

Принциповою особливістю в усіх трьох розроблених варіантах є те, що за основу формування районів беруться вже існуючі створені об’єднані територіальні громади та перспективні громади, визначені Перспективним планом.

Відповідно до першого варіанту змодельовано п’ять районів з адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь та Токмак.

Другий варіант також передбачає п’ять районів з адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь та м. Пологи.

В третьому варіанті пропонується шість районів з відповідними адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь, Токмак та Пологи.

Під час засідання члени робочої групи більшістю голосів підтримали третю модель адміністративно-територіального устрою області. Вона має рекомендаційний характер і в подальшому буде доопрацьована з урахуванням пропозицій та зауважень, що були озвучені під час заходу експертами, народними депутатами, представниками районних держадміністрацій та місцевого самоврядування, членами робочої групи.

Нагадаємо, у Запорізькій області  створено 60 об’єднаних територіальних громад, в які об’єдналися 214 місцевих рад. Площа території об’єднаних територіальних громад – 74,33 % від загальної площі території області. Всі райони області залучені до процесу об’єднання територіальних громад: чотири райони повністю покриті об’єднаними громадами (Більмацький, Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський), із них два – мають формат «1 район — 1 громада» (Великобілозерський та Чернігівський), в п’яти районах – не об’єдналися по одній місцевій раді (Веселівський, Кам’янсько-Дніпровський, Михайлівський, Розівський, Якимівський).