Перерахунок платежів за тепло: де, як і чому змінилися цифри в платіжках жителів Запорізької області

1251
0

Наприкінці 2019 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову «Деякі питання нарахування плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу».

Згідно з цією постановою, теплопостачальна організація може прийняти рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води споживачам у зв’язку із зміною для них ціни природного газу.

Підставою для зміни розміру нарахувань є умова, коли ціна природного газу є нижчою від ціни природного газу, що врахована у структурі тарифів.

За інформацією департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації, на території Запорізької області послуги з централізованого опалення для населення з використанням природного газу надаються в семи населених пунктах: Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі, Токмаку, Василівці, Дніпрорудному, Вільнянську. При цьому, послуга з постачання гарячої води з використанням природного газу надається тільки в м. Запоріжжя.

Теплопостачальні підприємства міст Токмак, Василівка та Дніпрорудне з початку опалювального сезону 2019/2020 року щомісяця проводять коригування діючих тарифів на постачання теплової енергії у зв’язку зі зміною ціни природного газу.

У м. Запоріжжя прийнято рішення про зменшення нарахувань за послугу з централізованого опалення на 24,5% та на 22% − за постачання гарячої води.

У м. Бердянськ зменшення нарахувань складає 20%.

У м. Мелітополь розмір нарахувань зменшиться лише на 1% у зв’язку з тим, що діючий тариф було прийнято протягом опалювального сезону 2019/2020 року вже з урахуванням зміни ціни природного газу.

Теплопостачальним підприємством м. Вільнянськ також прийнято рішення про зменшення обсягу нарахувань за послугу з централізованого опалення за грудень 2019 року на 31%.

Як пояснили в департаменті, зміни розміру нарахувань можуть здійснюватися тільки починаючи з грудня 2019 року та надалі щомісяця до кінця опалювального сезону 2019/2020 року.

Анонсоване урядом зменшення рівня платежів за спожиту теплову енергію – це різниця між розміром нормативних нарахувань (з урахуванням фактичних: обсягу спожитої теплової енергії, температури зовнішнього повітря та кількості днів обслуговування) за грудень 2019 року та фактичними нарахуваннями також за грудень з урахуванням зниження ціни на природний газ. Порівняння платіжок за грудень та листопад не є коректним, оскільки температура зовнішнього повітря в грудні нижча за листопад та, відповідно, обсяг спожитого тепла в переважній більшості значно зростає, повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА.

До речі, відповідні роз’яснення Міністерства розвитку громад та територій України щодо перерахунку платежів за централізоване опалення для населення розміщено на офіційному сайті Міністерства.

По місту Запоріжжя на офіційному сайті Концерну «Міські теплові мережі» розміщено інформацію щодо формули розрахунку вартості тепла в рахунках за грудень 2019 року.