Рада предварительно одобрила уменьшение численности депутатов

864
0

Їх стане 300.

Верховна Рада України попередньо схвалила зміни до Конституції, які передбачають КС визнав конституційним законопроєкт про зменшення кількості народних депутатів до 300.

За це рішення проголосували 236 депутатів.
Відповідними змінами кількість нардепів Ради буде знижена з 450 до 300 осіб. Також документом планується закріпити у Конституції пропорційну виборчу систему.

Нагадаємо, 17 грудня Конституційний суд України визнав таким, що «відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України законопроєкт про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи, реєстр. №1017)». КСУ підтвердив, що низка пропонованих змін не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, не передбачають скасування та обмеження прав і свобод людини і громадянина, а отже, відповідають вимогам частини першої статті 157 Конституції України.

Цей законопроєкт було подано президентом Володимиром Зеленським. 3 вересня депутати ухвалили постанову про направлення Рада передала до Конституційного суду законопроєкт про скорочення кількості нардепів Рада передала до Конституційного суду законопроєкт про скорочення кількості нардепів законопроєкту до КСУ, — повідомляє ТСН.