У Запоріжжі звели наклеп на начальника колонії?

1034
0

28 лютого на веб-сайті Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополь, було розповсюджено інформацію, про те, що слідчими ДБР було повідомлено про підозру начальнику ДУ «Вільнянська установа виконання покарань №11», який розтратив бюджетні кошти в особливо великих розмірах та вчинив особливо тяжке кримінальне правопорушення, за яке кримінальним законом передбачене покращання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років (ч. 5 ст. 191 КК України).

Як зазначено в інформації, наприкінці 2019 року керівник установи склав та підписав завідомо-неправдиві документи про здійснення капітального ремонту їдальні установи, на підставі яких підряднику незаконно було перераховано більш ніж 700 тис. грн.. При цьому, на думку слідчих ДБР, їдальня залишилася в аварійному стані, а ремонт виконувався особами, що відбували покарання в установі, а не найманими робітниками підрядника.

Як повідомив «Верже» запорізький адвокат Максим Кацюба, сам факт повідомлення про підозру мав місце, однак зазначені в інформації, розповсюдженій прес-службою ДБР, обставини нібито вчиненого злочину не відповідають дійсності.

«По-перше, капітальний ремонт їдальні ДУ «Вільнянська установа виконання покарань №11» виконаний в межах строку виконання робіт, визначених в договорі, а головне — в повному обсязі. Цей факт повністю підтверджується висновками судово-будівельної експертизи, проведеної, до речі, тим же судовим експертом, якого залучали слідчі ДБР, а також багатьма іншими доказами.

Таким чином, бюджетні кошти, виділені на капітальний ремонт їдальні, повністю освоєні, роботи проведені відповідно до обсягів та якості, визначених договором, а тому твердження прес-служби ДБР про розтрату державних коштів, а тим більш у «великих розмірах» не відповідають дійсності. Таким же абсурдним є і твердження про знаходження їдальні в «аварійному» стані, що повністю заперечується висновками судового експерта.

По-друге, розповсюдження інформації про залучення до виконання ремонтних робіт осіб, що відбувають покарання в установі, є вигадкою та фантазією працівників ДБР, оскільки не підтверджується жодним доказом. Як наслідок, у формулюванні підозри начальнику установи слідчий та прокурор про цей нібито «факт» навіть і не згадували, використання роботи засуджених підозрюваному не інкримінується взагалі за відсутності будь-яких даних про такі факти. Розповсюдження такої неперевіреної «інформації» не тільки підривають авторитет органів державної влади в особі пенітенціарної системи, але ж і наносять шкоди честі і гідності конкретних працівників Державної установи.

Про передчасність висунутої керівнику установи підозри говорить і той факт, що судом було відмовлено у задоволенні клопотань слідчого і прокурора про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відсторонення від займаної посади.

На жаль, практика передчасного висвітлення правоохоронцями в засобах масової інформації неперевірених відомостей, які достовірно нічим не підтверджуються, в останні роки набула розповсюдження. Такі дії не тільки порушують права відповідних юридичних та фізичних осіб, відносно яких розповсюджується така інформація, але ж і підривають авторитет самих правоохоронних органів, які вдаються до таких маніпуляцій», — повідомив Максим Кацюба.

До речі, наразі ДУ «Вільнянська установа виконання покарань №11», як і її керівництво, працює у штатному режимі і виконує покладені на них законом функції та завдання.