Основні різновиди систем крапельного поливу земельних ділянок

1341
0

Принцип дії всіх краплинних систем поливу досить простий. По спеціальних трубах, розкладених на ділянці, цілюща волога надходить прямо до коріння кожної окремої рослини. Найпростішим варіантом такого зрошення, який можна без особливих проблем влаштувати самостійно, є система, за якою вода до точок поливу подається самопливом із ємності. Такий трубопровід підійде для грядок, віддалених від бака не більше ніж на 15-25 метрів. Для облаштування системи крапельного поливу доведеться використовувати помпу.

Основні види

Крапельний полив дуже просто монтується із застосуванням спеціальних пластикових з’єднувачів – фітингів. Восени його можна розбирати та прибирати до наступного дачного сезону.

Існують два варіанти облаштування системи крапельного поливу на присадибній ділянці, а саме за допомогою:

  • трубопровідних ліній;
  • стрічки.

Перший спосіб вважається найправильнішим методом організації зрошування ґрунту на ділянках. Він передбачає, що вздовж рядів посадок кладеться поливальна магістраль на основі жорсткого ПВХ-шланга, що має стійкість до сонячного ультрафіолету. У ньому за місцем садіння рослини за допомогою свердла відповідного діаметра роблять отвір під кріплення виносної крапельниці. Отже, місце встановлення ви визначаєте самостійно. Крапельниця може бути змонтована під кожну рослину або за допомогою спеціальних перехідників, що дозволяють обслуговувати декілька кущів (зазвичай 2 або 4).

Крапельна стрічка – це тонкий поліетиленовий рукав, у якому на однаковій відстані знаходяться отвори. Саме за їх допомогою до коренів рослих поступово надходить вода. Зазвичай таку крапельну систему застосовують для поливу лінійних грядок із культурами, посадженими на однакових відстанях одна від одної.

Встановлюється вона досить просто, проте не відзначається довговічністю та міцністю. Час її використання залежить від товщини рукава. Загалом така система може прослужити 1-3 роки. Під час експлуатації фітинги та крани не замінюють, змінюється лише стрічка.

Важливо! При використанні цього варіанту поливу слід витримувати правильність схем садіння рослин з однаковими відстанями між ними.

Найбільш поширені крапельні стрічки з діаметрами 16 та 22 міліметри. Більш масово використовуються рукави першого типу. Єдине обмеження цих поливних систем полягає в тому, що довжина магістралі не повинна перевищувати 250 метрів. В іншому випадку полив не буде рівномірним. Стрічка діаметром 22 мм менш популярна. Але лінія поливу з таким рукавом може досягати 450 метрів завдовжки.