Як розмістити меблі в офісі Open space

3250
0

Ніяких перешкод і нічого зайвого – нова концепція сучасного робочого простору під назвою «Open space». Розміщення меблів в офісі такого плану може бути викликом, оскільки це велика площа без стін, яку потрібно розділити на функціональні зони. Не варто упускати, що розставляння меблів є важливим елементом дизайну, може впливати на роботу та ефективність персоналу. Розглянемо, куди найкраще поставити крісло для комп’ютера й стіл, щоб робоче місце відображало всі побажання.

Планування приміщення

Перед розміщенням меблів в Open space необхідно визначити, як буде влаштований простір, які локації передбачені. Найчастіше це зони:

  • Переговорні – мають бути розміщені так, аби було легко знайти та використовувати. Можуть розташовуватися в різних місцях залежно від уподобань, але зазвичай розміщуються в центрі або в окремому місці.
  • Територія відпочинку – її планують в тихих місцях, де можна розслабитися й відпочити. Зазвичай вона знаходиться далеко від робочих місць та кімнат для переговорів.
  • Робоча – найважливіша і найпросторіша, де зосереджена більшість робочих місць. Столи та стільці для офісу треба розставити так, щоб створювалася простора комфортна обстановка для співробітників.
  • Загальні зони, такі як кухня та їдальня – поблизу місць відпочинку, щоб можливо було швидко і легко перемикатися між роботою та відпочинком.

Поради щодо розміщення меблювання

Для ефективної організації робочого простору в Open space зверніть увагу на деякі моменти:

  • Оптимізація місця – предмети розставляють таким чином, аби максимально використовувати доступний простір.
  • Не варто забувати про комфорт з ергономікою. У крісла для комп’ютера – правильна підтримка спини, можливість регулювань, механізми. У столів – функції змінювати рівень нахилу, площу стільниці.
  • Необхідно вибрати відповідні меблі – стільці, шафи, полиці зі стелажами, повинні вибратися відповідно до потреб для виконання конкретних завдань.
  • Функціональність – потрібно продумати меблювання, яке сприятиме робочому процесу.
  • Легкий доступ – так, щоб можна було спокійно дійти до робочого місця дорогою не заважаючи іншим.
  • Освітлення – під час планування Open space важливий приплив природного світла, але попри відкритість приміщення можуть бути зони з недостатньою його кількістю. Треба постаратися максимально розмістити персонал біля вікон. Зони що погано освітлюються – обладнати верхніми, бічними та настільними світильниками.

Правильне розставляння меблів може виявитися складним процесом. Для досягнення бажаного ефекту, можливо, доведеться це робити кілька разів. Тож не варто в разі першої невдачі засмучуватися. Головне, враховувати потреби всіх співробітників, тематику планування, при цьому не забувши про пожежну безпеку і створення затишку за допомогою декоративних елементів.