Потреба в донорах крові в Запоріжжі все ще залишається високою
У Запоріжжі залишається високою потреба в донорській крові. Вона необхідна для порятунку життів військових та цивільних. Про це повідомили у телеграм-каналі ДонорUA.
У Запоріжжі цього тижня потрібні донори таких груп: 1-, 2-, 3-, 4-.
Також здати кров у Запоріжжі можна в обласному центрі за адресою вул. Леоніда Жаботинського, 32. Центр працює у будні з 8:00 до 14:00.
Із собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код. Також важливо дотриматися «дієти донора».
Що не рекомендують їсти перед донацією?
Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:
- молочні продукти та яйця – за добу до донації;
- горіхи, фініки та банани – 24 год;
- соління – 24 год;
- ковбасні вироби – 36 год;
- копчена, гостра, пряна та смажена їжа – 48 год;
- буряк – 48 год;
- чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади – 48 год;
- алкоголь, енергетичні напої – 48 год;
- чорниця – 72 год;
- лікарські засоби – 24-72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.
Куріння – ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.
Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4-5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, так як кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.