20 C
Zaporizhzhya

У двох районах Запоріжжя запровадили карантин через небезпечного шкідника

112
0

У регіоні ввели карантин через жовто-бурого мармурового клопа

На території Заводського та Вознесенівського районів Запоріжжя запровадили карантинний режим через виявлення жовто-бурого мармурового клопа. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Зазначається, що цей шкідливий організм поширився на площу понад 50 гектарів і створив загрозу для місцевих рослин. Шкідник поширений, зокрема:

  • на території Вознесенівського району на площі 25 гектарів;
  • на території Заводського району на площі 29,23 гектарів;
  • на території Біленьківської сільської ради — по Західному кукурудзяному жуку на площі 112 га;
  • на територіях Широківської сільської ради — по Західному кукурудзяному жуку 30 га; Американському білому метелику 47,8 га; Повитиці польовій 6,7 га;

«Розпорядженнями затверджені фітосанітарні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ регульованих шкідливих організмів», – зазначили у Держспоживслужбі.

Чим небезпечний жовто-бурий мармуровий клоп

Жовто-бурий мармуровий клоп пошкоджує практично всі плодові, баштанні та ягідні культури, а також посіви квасолі, сої та кукурудзи. Цей шкідник, який раніше зустрічався лише в країнах Південно-Східної Азії, тепер активно поширюється й іншими континентами, створюючи серйозну загрозу для сільського господарства.

Зазначається, що Halyomorpha halys може поширюватися на великі відстані за допомогою транспортних засобів, рослинної продукції, дерев’яного пакувального матеріалу, а також одягу та багажу. Крім того, клоп здатний здійснювати самостійні перельоти на відстань до 2 км.

Він відомий своїм характерним зовнішнім виглядом і неприємним запахом. За сприятливих умов він може виробляти від одного до трьох поколінь на рік, що значно ускладнює контроль над його поширенням.