Чому брати Суркіси виявилися «сєпарами», а Андрій Шевченко — «д’Артаньяном»?

1031
0

В Україні все по плану — дочищають добровольців не лише в тилу, а й на фронті. Народ же “безмолвствует”, хоча  потреба і можливості виявити свої патріотичні почуття в суспільстві  все ж існують. Прикладом тому може слугувати історія з хорватськими футболістом Домагоєм Відою і тепер вже тренером Огненом Вукоєвичем.

Згадані колишні гравці київського “Динамо” після перемоги їхньої збірної над збірною Росії  зробили відеозапис в якому Огнен Вукоєвич сказав: «Ця перемога за «Динамо» і за Україну! Хорватія, вперед!», і «Слава Україні!», – прокричав Домагой Віда.

Здавалося б, що тут такого? «Viva Cuba», «God Save the Queen» («Боже, храни королеву»), «Слався Отечество наше свободное» —  і так по всьому світу! Всі народи славлять свої країни чи монархів, і лише Україні — зась! До того ж МЗС Клімкіна з Курська та ФСБ Росії окрім того ще й потурбувалися, щоб не тільки наше гасло, а й Герб України потрапили в перелік екстремістських проявів. МЗС — повною бездіяльністю, а ФСБ — активними провокаціями…

До того ж агресор Путін шляхом небачених хабарів мерзотникам з Міжнародної федерації футболу купив собі Чемпіонат світу. Згадана FIFA не звернула увагу на кров на руках вбивці українців, і надала тому можливість провести сьогодні потужну пропагандистську акцію.

Очевидно, що США та Великобританія протягом найближчого року доведуть справу до кінця — і про всі хабарі, і про всі факти допінгу тощо світу стане відомо. Тобто із ЧМ-2018 буде та ж історія, що й з Олімпіадою в Сочі..

Втім, поки що всі радіють. І тут з’являються Віда з Вукоєвичем, аби нагадати Путіну і FIFA про Україну. Зрозуміло, що вбивця, котрий вже купив і суддів, і поліцію, і свідків дуже занепокоєний акцією хорватів. Бо ж спорт поза політикою — чи не так?!

Через те FIFA офіційно пожурила Віду, а Федерація футболу Хорватії відкликала Вукоєвича додому. Що не дивно: чотиримільйонна Хорватія площею трохи більше, ніж півтори Запорізькі області, критично залежить від Росії. Адже десятирічна війна в Югославії завершилася тим, чим вона має закінчитися в Україні (тільки навпаки!): політично тут Захід, економічно — Росія. 

І абсолютно логічно, що коли — пригашуючи скандал — ПутінTV тицьнув Домагою Віді мікрофона, той вибачився “перед всіма російськими людьми”…

Та було запізно! Навіть The New York Times розмістила інформацію, що т.зв. флешмоб (блискавична юрба, скоординовані дії великих мас людей) 158 тис. українців обвалила рейтинг сторінки FIFA у соцмережі Facebook. Фахівці останньої змушені були вимкнути і її оцінювання, і коментарі на сторінці, аби не бачити “Слава Україні!” багатьма мовами світу.

Що тут додати? То не Віда з Вукоєвичем, то Путін вчергове згуртував українську націю. Подібне вже не  раз з НИМ траплялося. Намагався завалити акцією “Україна без Кучми” Леоніда Даниловича, який трохи було вийшов з-під контролю, і привів до влади Ющенка. Знищив Ющенка, але привів у парламент “Свободу”. Почав цькувати “нацизмом” останню — призвів до поразки свого “Беркуту” в Києві. З допомогою “Правого сектора” таки викинув “Свободу” із парламенту, то з’явилася нова біда — добровольці, волонтери і феномен Савченко. Тільки добив і посадив цих, і тут на тобі — Домагой Віда…

У бій були кинуті останні резерви! Зокрема, колишній т.зв. український і т.зв. прем’єр Азаров: «Чи вболівав за збірну Росії? Так, вболівав. Хорвати грали грубо, з грубістю, що перевищує допустимі норми. Що стосується витівки, кричати бандерівські гасла — не найкращий спосіб. Цей діяч грав в київському «Динамо», мабуть, там «підхопив» всі ці гасла».

Втім, для кого Азаров нині авторитет? І вони пішли далі! “В России рассказали, как тренер сборной Украины помогал им готовиться к ЧМ-2018», — з таким скромненьким заголовком  вийшла «Страна.ua». А ось і текст: «Хотел бы поблагодарить Андрея Шевченко, который помог нам советом. Сборная Украины играла товарищеский матч с Саудовской Аравией (1:1), мы потом созвонились, и он рассказал мне некоторые нюансы действий аравийцев, которые нам очень пригодились при подготовке к матчу», – сказал главный тренер сборной России Черчесов». (12.07.2018 р.).

Втім, команди «мочити» кумира мільйонів Шевченка не поступило, і новина так і лишилася  майже непоміченою. Бо ж нашому народу не потрібна гірка правда — краще чогось не помічати і тоді набагато легше живеться.

Тим часом інша інформація мала більший розголос. Президент ФК “Динамо” (Київ) Ігор Суркіс наказав прибрати із сайту клубу відео з Відою та Вукоєвичем. Хоча ті, як пам’ятаємо, присвятили перемогу саме “Динамо” (Київ).

Пізніше вже старший Суркіс — Григорій, який нині є віце-президентом УЄФА (тобто Союзу європейських футбольних асоціацій,) “призвал занять в истории с хорватскими футболистами взвешенную позицию, которая отражала бы интересы украинского футбола, а не политическую конъюнктуру.

Вице-президент УЕФА Григорий Суркис призвал прекратить смешивать футбол с политикой, а также подчеркнул, что портить отношения с ФИФА, которые выстраивались в течение многих лет кропотливой работы, крайне недальновидно.

«В сложившихся обстоятельствах Андрей Павелко как президент Федерации футбола Украины должен ответить перед ФИФА за поддержку хорватского футболиста», — заявил Суркис». (“Техновар”, 7.07.2018).

То що, Суркіс  — відвертий “сєпар”. Так! Але у нього є алібі. Бо поки що саме класична мафіозна структура FIFA визначає все у світовому футболі. Тобто призначає сліпих і безчесних суддів на матчі збірної України, оголошує санкції та штрафи і нашій збірній, і стадіонам. Особливо за умови, коли в Україні, де-факто, немає ні МЗС, ні спецслужб, а путінська ФСБ навпаки здатна легко провести будь-яку расистську чи нацистську провокацію (до речі зусиллями українських “патріотів”), зафільмувати її і передати до того ж FIFA. Де вже знають, що з нами робити.

І вже останнє про “спорт без політики”. В 1999 році, напередодні матчу Росія-Україна, з легендарним голом Андрія Шевченка воротареві Філімонову, газета “Советский спорт” вийшла з “аполітичним” заголовком на всю першу шпальту: “Бей хохлов — спасай Россию!”. І нікому нічого тоді не було. Хіба що згодом “Динамо” (Київ) працевлаштувало того Філімонова…

Леонід Романовичов