Про державну реєстрацію шлюбу

718
0

1308115362_1111111111

Шановні громадяни! Дуже часто пари, які вирішили одружитися, стикаються з певними проблемами в процесі державної реєстрації шлюбу через недостатню обіз-наність з азами необхідних норм закону. Задачею цієї статті буде ознайомлення громадян, що бажають зареєструвати шлюб, з основними етапами перетворення їх із наречених в окремий самостійний осередок суспільства — чоловіка та дружину — та вимогами на цих етапах

Згідно з чинним законодавством, для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоло-віком особисто подається заява про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором. При собі треба мати паспорт або паспортний документ. Слід зауважити, що після подачі заяви особи вважаються нареченими. Після процедури написання заяви фахівець відділу державної реєстрації актів цивільного стану повинен ознайомити наречених з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, їхніми правами та обов’язками як майбутніх подружжя і батьків, обов’язком повідомити один одному про стан свого здоров’я (мається на увазі, що орган державної реєстрації актів цивільного стану під час приймання заяви про державну реєстрацію шлюбу інформує наречених про можливість здійснення медичного обстеження та за їх бажанням видає направлення), також працівник відділу повинен попередити наречених про відповідальність за приховування відомостей про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу.

Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред’явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним.

За погодженням з нареченими орган державної реєстрації актів цивільного стану призначає день і час державної реєстрації шлюбу з додержанням вимог чинного законодавства України, а саме: державна реєстрація шлюбу проводиться органами державної реєстрації актів ци-вільного стану після закінчення одного місяця з дня подання нареченими заяви про державну реєстрацію шлюбу; за наявності поважної причини і з дозволу керівника органу державної реєстрації актів цивільного стану державна реєстрація шлюбу проводиться до закінчення зазначеного строку на підставі спільної заяви наречених та документів, які підтверджують наявність поважної причини. Якщо є відомості про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу, керівник органу державної реєстрації актів ци-вільного стану може відкласти таку реєстрацію, але не більш як на три місяці.

За заявою наречених державна реєстрація шлюбу проводиться в урочистій або неурочистій  обстановці. Про таке бажання наречені зазначають у заяві про державну реєстрацію шлюбу.

Ця стаття містить лише загальні відомості, що повинні знати громадяни, які бажають укласти шлюб. Існує ще багато нюансів та тонкостей роботи відділу державної реєстрації актів цивільного стану, тож при виникненні потреби працівник відділу надасть вичерпну консультацію з приводу питання, що вас турбує.

Якщо немає можливості особисто подати заяву до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, то таку заяву, нотаріально засвідчену, може подати представник особи, яка бажає вступити у шлюб, при цьому повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

Наталія Сергіївна Онищенко, начальник Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції