«Велике щастя починати новий день». Запорізькі прихильники згадали Кузьму «Скрябіна» в його День народження (ФОТОРЕПОРТАЖ)

1511
0

doc37039280_437796816Привіт, Добряк
Ну як же так?
Що другий рік твій день без тебе?
То ж 48-ме твоє літо
Тепер холодне, і нема кому зігріти.

В суботу, 20 серпня, на Бульварі Шевченка біля лави примирення, відбувся вечір пам’яті Андрія Кузьменка, більш відомого як Кузьма із гурту «Скрябін».

doc37039280_437796815Співак, письменник, телеведучий, продюсер, актор і людина з великої літер «Л». Так про нього говорять прихильники. Не дивлячись на те, що Кузьми немає вже півтора року, він знову зумів зібрати своїх прихильників. Цього разу на День свого народження. 17 серпня йому мало б виповнитися 48 років, якби не та трагічне ДТП, що трапилось 2 лютого.

  • 17 серпня у Кузьми був День народження, втім ми вирішили зібратися не в четвер, як у інших містах України, а у суботу, щоб усі мали змогу прийти та вшанувати пам’ять. Перед усім я прийшла на цей вечір пам’яті не як організатор, а як людина яка поважає творчість цієї людини. Тому що це людина з великою літери «Л». Я не знаю, чи є такі ще люди у світі, чи будуть ще колись, але ми сподіваємось що підростаюче покоління буде йти його шляхами. Нажаль, на концертах Андрія я ніколи не була, втім я завжди відвідувала гонки у нас в Широкому, і там з ними спілкувалася. Він був дуже відкритою людиною. Я пам’ятаю, навіть якщо Кузьма поспішав, він завжди знаходив час аби дати автограф чи поспілкуватися, — відзначила одна з організаторів зустрічі, Ксенія.

doc37039280_437796828В свою чергу очільник запорізького фан-клубу «Скрябін» додав, що його пісні це більше ніш музика і більше ніж просто слова.

  • В його пісня багато патріотизму і доволі таки глибока філософія до життя, людей і навколишньому середовищу, — Олександр Таран.

На Бульварі Шевченка зібралось близько сотні людей. Причому тут були і малі діти і представники старшого покоління. Всі вони підспівували до болі знайомі рядки з пісень «Скрябіна», які виконав запорізький гурт «Все поруч». Хлопці під гітару виконали такі композиції як: «Квінта», «Шампанські очі», «Люди кораблі», «Давай мовчати», «Спи собі сама». Особливо потішили публіку пісні «Мама», «Сам собі країна». А пісня «Пусти мене», в якій є рядки:«Давайте вип’єм за тих, Кого нема з нами зараз тут. Боже, чи добре їм там?

Чи посміхались вони,

Коли до себе Ти їх брав?

Пусти мене

Хоч краєчком ока подивитись на них,

Пусти мене,

Я скажу два слова ті, що не встиг.

Пусти мене… Пусти мене…

Пусти!» — змусила розплакатись деяких з присутніх.

doc37039280_437796852Втім, прихильники відзначають що Кузьма завжди був «веселим чуваком зі Львова» той сумувати в його День народження не гоже. Саме тому, організатори запропонували, а публіка охоче відгукнулась на флешмоб «Танець пінгвіна». Під однойменну пісню фани станцювали веселий танок. Організатори також влаштували свого роду караоке із пісень «Скрябіна». Прихильники мали вгадати пісню з репертуару гурту та заспівати її. Той, хто найліпше це зробив отримав приз.

doc37039280_437796819Не обійшлось і без поезії. На вечорі пам’яті Кузьми маленька Ксенія Корнейчук прочитала свої авторські патріотичні вірші. Дівчинка запевняє,  що саме Кузьма надихає її бути справжньою патріоткою. Свій вірш присвячений Андрію зачитала і Ірина Сажинська. Поетеса відзначила, що вірш написала зранку, перед самим концертом. Назву він має «Мовчати», і за стилістикою нагадую Андрієвий стиль написання.

  • Як письменник я розумію, що не можна працювати конвеєрно, до чогось писати спеціально. Це прийшло спонтанно, сьогодні, зранку, саме от перед цим концертом. Думала читати взагалі інші поезії, але якщо прийшли саме такі рядки то вони мають право бути почутими. Я захоплювалась, його творчістю як прозаїка. У нього досить цікава і специфічна проза. Це такий, свого роду стьоб, в якихось випадках це елементи антиутопії. Це дуже цікаво, тому що в українській літературі цього справді мало. Він був унікум. У Андрія був свій прекрасний стиль, і це було красиво, це було помітно, і це хотілося читати. І власне тому написався цей вірш «Мовчати», і такі рядки «про місто в якому не ходять грошу» і «стару Победу» яку вони перевозили в Берліну. Я думаю, що завдяки його творчості у інших людей з’являються якісь красиві слова, рядки, поезії чи просто проза, — відзначила поетеса Ірина Сажинська.

doc37039280_437796879Наприкінці доволі теплого вечора пам’яті, який був більше схожий на зустріч старих добрих друзів, кожен бажаючий міг написати послання для Андрія. І бажаючих було не мало! Переважна більшість дякувала музиканту за його щирість, за те що він був справжнім і був «добряком», який: «ціле життя посміхався широко до всіх на круги» і був зовсім не випадковим чуваком у цьому світі. Потім ці послання на кульках запустили в небо. Закінчився вечір пам’яті Андрія Кузьменка дискотекою. Андрій Кузьменко за життя  не мав жодної державної нагороди. Втім сам співак до того і не прагнув. Більше того не хотів отримувати звання народного чи заслуженого артиста, бо щіро вірив в те, що такі нагороди продаються за гроші, а не даються за народну любов. Втім шанувальники запевняють він був справжнім народним артистом, на концерти котрого хотілось ходити бо він був дуже відкритою та щірою людиною.

doc37039280_437796891ДОВІДКА: Посмертно, Андрій Кузьменко було нагороджено Орденом «За заслуги» І ступеня  (29 жовтня 2015) — за значний особистий внесок у розвиток національної культури, збагачення вітчизняного музичного мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність. Нагорода була отримана завдяки прихильникам, які 13 жовтня 2015 року написали електронна петиція з проханням присвоїти лідеру гурту «Скрябін» звання народного артиста України. Та таке звання співак не отримав, через те, що присвоєння звання «народний артист України» посмертно не проводиться.

Яна ПЕТРОВА

doc37039280_437796889