Книжкова толока 2017 стартувала (ФОТО)

1490
0

У Запоріжжі стартувала третя за рахунком «Книжкова толока». Цей фестиваль є третім за значимістю у світі літератури після «Львівського форуму видавців» і «Київського книжкового Арсеналу».

— На три дні Запоріжжя стає культурною столицею України. Я думаю, що пройде трохи часу і книжкова толока буде тривати чотири, п’ять, сім, а то й всі 365 днів на рік. Два роки тому, під час першої толоки, захід відвідало 7 тисяч людей. Це для нас було абсолютним шоком, оскільки очікували максимум 3 тисячі осіб. Втім люди показало що Запоріжжя це культурне місто, їм важлива культура і українська література. Минулого року у нас було 10 тисяч відвідувачів. Ми не гонимось за якимись цифрами. Але було б дуже приємно якби цьогоріч нас відвідало ще більше людей. В понеділок ми підіб’ємо підсумки, — сказав під час відкриття фестивалю директор «Запорізької книжкової толоки» Ігор Гармаш.

У цьогорічній Толоці беруть участь біля 100 митців, стільки ж видавництв, відбудеться 300 подій протягом трьох днів — серйозна заявка.

На Книжковій толоці також проходить унікальний захід — історична локація. З’ясувалось, що цього року посольство США відзначає 25 років співпраці з Україною. Втім Запоріжжя з Америкою, за словами організаторів, співпрацюють 90 років. Майже століття тому почалось будівництво ДніпроГЄСу і над цим проектом працювали американські інженери. Куратором виставки став Ніколас.
Під час відкриття пролунала інформація що наступного року Книжкова толока відбудеться не тільки в місті Запоріжжя, але й в одному з міст нашої області. Де саме, поки що не вирішили.

Відзначимо, що не дивлячись на те, що п’ятниця — робочий день, на Толоку завітало багато людей. Більш за все цікавились дитячою літературою. Багато хто прийшов з дітками.

Увагу відвідувачів фестивалю привернула персональна фотовиставка Олексія Толмачова «Мій рідний край». Втім більшу зацікавленість запоріжжці виявили до ЛомоСтіні довжиною 5 метрів, яка складається з 928 світлин, зроблених на плівковий апарат у Бутані, Еквадорі, Новій Зеландії, Сенегала, Україні та Самоа.

Що стосується дитячою зони «Книголісся» то цього року вона в три рази більша ніж минулого. Аніматори проводять для дітей різноманітні майстер класи.
Нагадаємо, «Запорізька книжкова толока 2017» працюватиме цієї суботи і неділі з 10 години ранку і до 19:00. Окрім «Козак-палац» майданчики фестивалю розташовані у «Книгарня Є!» та творчому просторі «Rendez-Vous». З програмою фестивалю можна ознайомитись за наступним посиланням http://toloka.net/vidviduvacham/

Іванка Волощук, фото автора