Запорізька влада важає, що у краї зручно вести бізнес

690
0

Запорізька область увійшла до п’ятірки лідерів зручності ведення бізнесу з державою. Про це інформує прес-служба облдержадміністрації, спираючись на дані фахівців громадського контролю, які проаналізували діяльність системи ProZorro та створили своєрідний рейтинг за чотирма критеріями співпраці підприємців та ОДА.

Коментуючи рейтинг, голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, що це досягнення влади, адже у проведенні закупівель чимало залежить від рівня кваліфікації посадовців. Звичайно, не малу роль відіграв і бізнес, який продемонстрував готовність працювати чесно і прозоро на благо громадян Запорізького краю.

— Розумію, що ми маємо попрацювати над тими закупівлями, які здійснюються за процедурою перемовин, через те, що торги не відбулися двічі. Проте чимало тут залежить і від самих учасників, які іноді не бажають брати участь у торгах. Нагадаю: законом передбачено, якщо участь у процедурі бере менше двох учасників, відкриті торги не проводяться. Після двох невдалих спроб замовник має право провести переговорну процедуру, тобто вибрати постачальника на свій розсуд. Тож маємо зрозуміти, як налагодити конкурентоспроможний і, так би мовити, «цікавий» бізнес клімат. Запорізька облдержадміністрація готова працювати чесно. Тож від нас – відкритість, від бізнесу – якість, — підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Особливу увагу очільник регіону приділив критерію, який, за визначенням фахівців Громадського контролю, «безпосередньо показує бажання облдержадміністрацій відкривати більше можливостей для бізнесу». Цей показник базувався на співвідношенні конкурентних (допорогових) закупівель до неконкурентних.

Як з’ясувалося, ринок допорогових закупівель відкритий тільки у восьми ОДА. При цьому місцева влада сама вирішує: проводити чи не проводити допорогові закупівлі за конкурентними процедурами. У Запорізькій області посадовці йдуть саме цим шляхом і майже 57% допорогових закупівель у 2017 році провели відкрито через систему ProZorro.