Фірми з оточення «Запоріжсталі» навигравали тендерів на 300 мільйонів (АНАЛІТИКА)

1025
0

Запорожские журналисты-расследователи опубликовали в «ДІЙ — Запоріжжя» немало познавательных для среднестатистического запорожца сюжетов.

Як пише «Дій», Минулий 2017 рік – перший, коли повністю діяла системи електронних закупівель «Прозоро». Хоча запущена вона повноцінно у 2016 році – тоді ці закупівлі охопили фактично лише кінець року. Тепер ми можемо більш якісно проаналізувати сферу публічних закупівель Запорізької міської ради.

Перша вражаюча цифра — загалом у структурі Запорізької міської ради укладено у 2017 році угоду на суму 3,81 мільярда гривень.

Тут варто трохи нагадати, що закупівлі через систему ProZorro фактично діляться на дві частини:

Перша частина — законодавчо врегульовані великі закупівлі: від 200 тис грн — для товарів і послуг та від 1,5 млн грн — для робіт (у загальному випадку). Тут все серйозно, з купою документів, аукціоном і подібне.

Друга частина: так звані «допорогові закупівлі», тобто вартістю менше вищевказаних. Все обмежується необхідністю завантаження на сайт ProZorro договору між покупцем та продавцем. Проте замовники можуть використовувати і систему ProZorro. Можуть, але не зобов’язані.

Ще до приходу нової владної команди під формальним керівництвом Володимира Буряка вертикаль замовників Запорізької міської ради було зобов’язано з 1 січня 2017 року використовувати систему «Прозоро» для купівлі товарів від 10 тис. грн, а робіт та послуг – від 50 тис. грн – тобто організовувати аукціон на дрібні закупівлі.

Втім, наприкінці січня 2017 року вже чинний мер Запоріжжя Володимир Буряк вніс зміни до того рішення, і встановив поріг у застосуванні системи «Прозоро» в 50 тис. грн і більше – для товарів, в 100 тис. грн і більше – для послуг, в 500 тис. грн і більше – для робіт.

Про необхідність застосування системи «Прозоро» для визначення підрядників і на допорогових сумах, а не лише звітувати безапеляційно про укладені договору свідчить проста цифра: 843 мільйон гривень. Саме стільки здійснено закупівель у Запоріжжя на ось такі «допорогові суми». І рішення про використання «Прозоро» для цих закупівель мало на мені саме вивести ці кошти з тіні і забезпечити їх прозорий розподіл.

Принаймні перше рішення. А друге рішення Володимира Буряка все нівелювало.

Так, допорогових закупівель саме конкурсних – з оголошенням і можливістю податися на них бізнесу – проведено лише на суму 288 млн. грн. А от просто як звітування про укладені низки дрібних угод – на суму 556 мільйонів.

Давайте ж подивимося, яку роль в цьому розподілу зіграло рішення Буряка.

В системі «Прозоро» прозвітовано про укладання угод в діапазоні – 50 тис. грн — 499 тис. грн на виконання робіт без проведення конкурсних процедур на суму 242 млн грн. В діапазоні 50 тис. грн – 99 тис. грн на надання послуг – на суму майже 20 мільйонів. В діапазоні 10 тис. грн – 49 тис. грн на купівлю товарів – на суму 10 мільйонів гривень.

Тобто діапазон — це початково встановлений ліміт і пізніше затверджений головою Запоріжжя Володимиром Буряком. І якщо раніше всі угоди в цьому діапазоні мали укладатися з проведення конкурсу, тож завдяки Буряку всі вони проведені без конкурсу і бізнес про ці закупівлі повідомили постфактом.

Тож в результаті, розпорядження Володимира Вікторовича Буряка вивело з під конкурсних процедур закупівель на суму 272 мільйона гривень.

На допорогових закупівлях саме конкурсних в Запоріжжі у 2017 році середній рівень економії становив 8%. Тобто різниця між запланованою вартістю закупівлі і фактичною. Тож можемо припустити, що на виведених з-під конкурсу 272 мільйонах не зекономили майже 22 мільйона гривень.

Самим важко уявити скільки це. В чемоданах не скажемо. Але це, для прикладу, ще два багатофункціональні стадіони в школах, на яких так піарилася міська влада, або ж три трамваї збірки «Запоріжелектротрансу».

Але цих стадіонів не має, як і трамваїв.

Буряк досить справедливо наголошує, що все законно. Але попре наші питання, свою мотивацію такого рішення він пояснити не зміг.

А тепер давайте подивимося на іншу сторону закупівель вертикалі Запорізької міської ради.

Фірми з орбіти «Запоріжсталі» у 2017 році отримали підрядів у вертикалі Запорізької міської ради на 271 мільйон гривень. Це різні фірми. Частина відразу у систему «Прозоро» завантажували подяки за роботу від «Запоріжсталі», частина оформлена на помічників депутатів від «Запоріжсталі».

Якщо хто не знає, то вся команда за результатами місцевих виборів 2015 року представлена вихідцями із металургійного комбінату «Запоріжсталь» Ріната Ахметова та інших «градообразуючих предприятий» (за версією, звісно, газет та каналів цього самого Ахметова).

ЗМІ робити десятки публікацій про ці зв’язки протягом року і не будемо занурюватися в цю юридичну вакханалію, для пересічного читача знову.

Часто тендери ці фірми розігрували між собою. Або ж взагалі без конкурсу отримували підряди. Наприклад, саме на допорогових закупівлях без проведення конкурсу ними отримано замовлень на 53 мільйони гривень.

Але нагадаємо схематично.

«Будівельна компанія» «Євробудгруп», «Девелопмент енд констракшн», «Системний інноваційний сервіс», «Хозхімсервіс», «Ітекс «, «Смарттек» – виконують роботи безпосередньо для комбінату «Запоріжсталь», або ж інших заводів з групи «Метінвест» Ріната Ахметова.

«Теплобудімпорт», «Запоріжрембудмонтаж», «Віраж-авто», «Стройлідер» – першою фірмою володіє брат начальника Управління туризму Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергія Білова, а печатки інших фірм знайшли в офісі «Теплобудімпорт» під час обшуків по справі розкрадання коштів платників податків.

ТОВ «Мікс-інвест», «МК Сфера», «Міський сервіс» – офіційно оформлені на помічників депутатів міськради від «Опозиційного блоку», або ж їх оточення, або ж їх публічно представляє оточення «Запоріжсталі».

Для прикладу, ТОВ “Міський сервіс” зареєстровано у вересні 2016 року на мешканку Покрови (Дніпропетровська область) Наталію Жорж. Директором вказаний Олексій Гончаров – помічник депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Руслана Божко. Гончаров працює на комбінаті “Запоріжсталь” Ріната Ахметова і допомагає депутату в роботі на окрузі.

Руслан Божко очолює постійну комісію міськради з питань соціального та економічного розвитку, бюджету і фінансів. На час обрання працював фінансовим директором комбінату “Запоріжсталь”.

Зареєстроване ТОВ “Міський сервіс” по вул. Незалежної України, 57В. Перший поверх цього будинку займає супермаркет “Брусничка” Ріната Ахметова, а рахунки фірми відкриті в банку “ПУМБ” Ахметова.

Також, для прикладу, виконробом в “Міському сервісі” працює Ярослав Ільчук. Людина з таким ім’ям в соцмережі “Вконтакті” вказала місцем роботи “Запоріжсталь”.

І саме «Міський сервіс» отримало підряд вартістю 13 мільйонів гривень на реконструкцію правобережного пляжу.

Але це тільки фірми, які змогли знайти журналісти.

ЧОМУ ЦЕ ПОГАНО?

Після всього вищевказаного згадайте, кожен з нас досить часто чує в ЗМІ скарги чиновників і міського голови Володимира Буряка про недосконалість системи, відсутність конкуренції і т. д. і т. п.

Тож задамо риторичні питання: як має виникнути конкуренція в цій ситуації і наскільки наївним має бути бізнес, аби готувати документи та витрачати час на ці закупівлі? Особливо після обвинувачення заступника міського голови Анатолія Пустоварова у розкрадання коштів.

Відсутність конкуренції прямо впливає на економії при публічних закупівлях.

Ну і в цих тепличних умовах для міської влади вона має дуже значні проблеми з освоєнням бюджету. Очевидно, проблема не в системі «Прозоро».

Але маємо й іншу сторону. Більш значну.

У 2015 році головою Запоріжжя став Володимир Буряк. Виключно завдяки домозі великих промислових підприємств Ріната Ахмєтова.

Прийшовши до влади оточення Володимира Буряка, а точніше його спонсорів, збирає підрядів на десятки мільйонів гривень грошей платників податків. Класична історія політичного впливу на розподіл грошових потоків міста.