Політика епохи “життя по-новому”: брехня на брехні їде і брехнею поганяє…

1006
0

Вже третій день увесь світ, а особливо українці прилипли до екранів телевізорів, аби першими дізнатися про те, як США “накостиляли” росіянам у Сирії. Втім, час іде, а обіцянка Трампа лишається тільки обіцянкою. Хоча замАх був нічим не гіршим, ніж стосовно Кім Чен Ина кілька місяців тому:

“Росія обіцяє збити всі ракети, що випустять по Сирії. Готуйся, Росіє, бо вони наближаються: гарні, нові та «розумні». Не варто мати за партнера тварину, що вбиває газом свій народ і насолоджується цим», — написав у Twitter чинний президент США. Втім, схоже, як Аваков на початку російської агресії в 2014 році починав міністром не МВС, а міністром Facebook, так і Трамп сьогодні працює не президентом США, а президентом Twitter.

І нічого дивного тут немає! Всі останні зусилля США покликані змусити Путіна залишити Сирію за найменшу для Заходу ціну. Нині торги у розпалі, і що собі може виторгувати російська дипломатія, — чи послаблення санкцій, чи взагалі повний контроль над Україною — побачимо.

Тим часом було б дивно, коли Петро Олексійович не використав ситуацію для власного піару. “Київ запровадить нові санкції проти Росії на зразок останніх американських санкцій, що зачепили основних російських олігархів та спричинили біржове падіння їхніх активів.
Про це сказав президент Петро Порошенко у вівторок, 10 квітня, на брифінгу в Берліні з канцлером Німеччини Анхелою Меркель».

Таким чином саме час розпродувати квитки в партер нашого політичного театру абсурду, аби побачити, як Порошенко відніме у путінського олігарха Дерипаски Миколаївський глиноземний завод. А це, додамо, 30% сировини для всіх алюмінієвих комбінатів компанії РУСАЛ. Кому ж того буде замало, то ще можна буде розгледіти, як і у Вексельберга відберуть “Дніпрогаз”. Щоправда розгледіти хіба що у снах…

Втім найважливіше тут інше — Президент Порошенко їздив до Німеччини, щоб сказати своє тверде “ні” “Північному потоку-2”. Тобто газопроводу по дну Балтики, який зробить не Україну, а Німеччину головним газовим хабом (вентилем) Європи.

«Вибачте за різкі слова, втім «Північний потік-2» – це політичний хабар за лояльність (Німеччини) до Росії», — заявив Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій газеті Handelsblatt. (DW, 9.04.2018 р.)

Ой, яка ж несподіваність! Пан Порошенко чотири роки вперто не бачив, що т.зв. “Нормандська четвірка” — це класична антиукраїнська коаліція Росії, Німеччини та Франції? Що Мінськ-1 і 2 (які він, Порошенко, разом з Муженком підготував своїми діями під Іловайськом і Дебальцево) — це реалізація канцлером Меркель та президентом Олландом всіх “хотєлок” Путіна? Ну що ж — наші співчуття…

А за час, поки українська влада несла відверту нісенітницю про “наших західних партнерів”, “партнери” розгорнули кампанію популяризації обхідних шляхів повз Україну. Нічим не ризикуючи! Адже на прохання Німеччини, війни у нас немає — тільки АТО, Європа отримує російський газ безперешкодно, тариф за транспортування ВДВІЧІ НИЖЧИЙ, ніж у середньому на континенті. Тому, зважаючи на те, що в УКРАЇНІ ЙДЕ “ЗАТЯЖНИЙ ВНУТРІШНІЙ КОНФЛІКТ” (що, до речі, зафіксовано на папері у Мінську — де “душка” Путін просто допомагав нам його, той конфлікт, подолати), то треба щось робити. А саме будувати “Північний потік-1 і 2” до Німеччини, а окрім того ще й “Турецький потік” на південь Європи.

Можна було б це все зупинити? Так, але для цього потрібно було б в Україні мати владу не відвертих друзів Путіна. І тоді все вийшло б, як ізраїльський рабин Авраам Шмулевич розповідав. Тобто ще під час кримської навали “зелених чоловічків” — оголосити себе жертвою агресії, закрити кордон та зупинити транзит газу до Європи. Меркель і Ко три дні слухали б плач всієї Південної Європи, ще три дні уламували б офіційний Київ, а потім за півдня “уболтали бы” Путіна повернути голоблі з Криму.

Та ні цей сценарій, ні два інших (по Шмулевичу) ніхто й не планував. Як наслідок, “партнери” Меркель і Ердоган про все з Путіним вже домовилися і багато чого зробили…

До слова сказати! Протягом останніх днів секретар РНБО і в.о. Президента відразу після Революції гідності — Олександр Турчинов — вчергове розповів “НОВІ КАЗКИ ПРО СТАРЕ”. Тобто про те, як ВІН НЕ ЗДАВАВ Крим, а просо так вийшло. Ось тільки заголовки на “Гордон.ua”: “Турчинов: В Крыму мог быть трагичный сценарий, который бы закончился введением войск в континентальную Украину”; “Турчинов: Подчеркиваю: задача обеспечить оборону Крыма и использовать с этой целью оружие была поставлена еще 28 февраля 2014 года”; “Турчинов: Я кричал командирам наших частей в Крыму: “Почему без боя сдаете?!“ – в ответ слышал: “Мы не можем стрелять в гражданских”; “Турчинов: Заканчивая разговор с Нарышкиным, я сказал: «Передайте Путину: на вас будет кровь и вся ответственность.» (11.04.2014 р.)

І тут навіть із наведених заголовків до пана Турчинова виникає одна пропозиція: ви або хрестик зніміть, або труси вдягніть! Бо бач, з першого заголовку видно страх, що “Путин нападёт”, а в подальших вже сміливо ставили завдання та щось вимагали навіть від спікера російської Держдуми Наришкіна. А насправді війська вимагали одного: дайте команду! Дайте нормального командувача! Дайте можливість опору російському агресору! Та ніхто нічого з Києва та і не дочекався.

До речі, як тільки-но Трамп зробив свою заяву в Twitter, всі російські кораблі з морської бази в Тартусі (Сирія) знялися з якорів і вийшли в море. Мовою флотських це називається розосередженням. Бо, наприклад, в Севастополі чи в Донузлаві кораблі являють собою одну велику ціль, а у відкритому морі за кожним із них треба полювати окремо. Так ось захоплення українських кораблів на згаданих базах почалося 5-6 березня 2014 року. І що, турчинівський міністр оборони адмірал Тенюх не знав, що йому з розосередженням цілий тиждень (з 28 лютого) робити?

Втім брехня лишається головним рушієм українського державного, політичного і громадського життя. На закуску ще одна заява від Президента: “Порошенко заявил, что предложит Раде прекратить действие отдельных положений договора о дружбе с РФ». («Гордон.ua», 12.04.2018 р.) Іншими словами, наша і надалі палка дружба з Росією ближчим часом може стати “трішки менш вагітною”. Який це «бальзам» на наші рани!… І який черговий пил у очі…

Леонід Романовичов